Σε θετικό αποτέλεσμα λέει ότι προσβλέπει ο Ακιντζί

Σε θετικό αποτέλεσμα λέει ότι προσβλέπει ο Ακιντζί

*Αποκλειστική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνάντησης με Αναστασιάδη.

*Θα επαναφέρει το θέμα της σύστασης επιτροπής για το φυσικό αέριο.

*Ό, τι θα κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά στα Βαρώσια  πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου 

«Με ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα προσέρχεται στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου,  δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη  στο ΚΥΠΕ ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ  και στις δημοσιογράφους Ραλλή Παπαγεωργίου και  Οντούλ Ασίκ ο κ. Ακιντζί  είπε ότι θα θέσει το  θέμα της σύστασης κοινής επιτροπής,  η οποία θα συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου επαναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.
Ανέφερε  ότι πρέπει να βρεθεί διέξοδος, γι αυτό και υπέβαλε την παλιά του πρόταση, με κάποια επικαιροποίηση. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν μερικές φόρμουλες σε αυτό το ζήτημα.
Είτε, πρόσθεσε, να υπάρξει συμφωνία για σύσταση επιτροπής για συζήτηση του θέματος και με τη λύση του Κυπριακού να συζητηθεί πως θα διαμοιραστεί το φυσικό αέριο, είτε, εάν αυτή η ιδέα απορρίπτεται, να έρθει στην επικαιρότητα ένα μορατόριουμ.
Ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε σε πρόταση του πρώην υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη για διάλειμμα ενός χρόνου. Μπορεί, πρόσθεσε, να αξιολογηθεί και αυτό, εάν δεν υπάρξει σύγκλιση αλλιώς. Είπε ακόμα ότι η σύσταση μιας επιτροπής θα δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα, αρκεί να υπάρχει βούληση και θέληση, θεωρώντας ότι αυτό είναι που λείπει.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει στις εννέα Αυγούστου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε πως η μεγαλύτερη προσδοκία του είναι να εξαλειφθεί η ένταση και να δημιουργηθεί έδαφος για θετικές εξελίξεις. Είπε, επίσης, ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει με ανοικτή καρδιά, πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση.
Για το θέμα των Βαρωσιών, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι έγιναν καταγραφές, θα επικαιροποιηθούν και ότι αυτό δεν είναι επιζήμιο για κανένα. Είπε ακόμα πως “ό,τι κι αν κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά στα Βαρώσια, πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά τη διμερή συνάντηση των ηγετών, θα ακολουθήσει πιθανότατα η τριμερής, μεταξύ αυτών των δυο συναντήσεων και σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί θα έρθει στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία επίσκεψης, και μια πενταμερής «θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όχι σε μια μακρινή ημερομηνία».

Ερωτηθείς εάν οι όροι αναφοράς πρέπει να διαμορφωθούν πριν από την τριμερή συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή είναι η προσδοκία του κ. Γκουτέρες, αλλά δεν τίθεται θέμα να μην πραγματοποιηθεί η τριμερής εάν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.

Σε ερώτηση εάν αυτό το θέμα (των όρων αναφοράς) θα μπορούσε να διευθετηθεί στη συνάντηση των ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι κάτι τέτοιο διαφαίνεται δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών σήμερα. «Αλλά ας το συζητήσουμε να δούμε. Η δική μας θέση στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη, θέλουμε οι συγκλίσεις του παρελθόντος να ισχύουν, το είπαμε ξεκάθαρα και στην κ. Λουτ. Να ισχύει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις. Στην τελευταία απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, ο ΓΓ και το ΣΑ έχουν ακόμη μια φορά υπογραμμίσει αυτά τα στοιχεία, γίνεται αναφορά πιο ξεκάθαρα και στην πολιτική ισότητα μέσω των παλαιότερων αποφάσεων (ψηφισμάτων του ΟΗΕ). Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να μιλήσει πιο ξεκάθαρα και με λεπτομέρεια γι’ αυτό το θέμα», είπε.

*Αναλυτικότερα  για την συνέντευξη δείτε το video

 

 

 

Share this post