Σε συμπροσευχή με μετανάστες ο Πάπας ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κύπρο

Σε συμπροσευχή με μετανάστες ο Πάπας ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κύπρο

Φραγκίσκος: “Η γεωγραφική  γειτνίαση της Κύπρου διευκολύνει την έλευση των ανθρώπων, αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε τα όρια”.

Του Νίκου Τζωΐτη

Με μια Οικουμενική προσευχή με μετανάστες στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Τιμίου Σταυρού ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 18:00 απόψε το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο. Ο Ναός βίσκεται εντός της “νεκρής ζώνης” , απέναντι από την Πύλη Πάφου, στην Λευκωσία, και δίπλα είναι  η Αποστολική Νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας, στην οποία κατέλυσε ο Πάπας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσευχήθηκε : “Ο Κύριος να ξυπνήσει τις συνειδήσεις μας!” Επίσης ,  εκμυστηρεύτηκε πως  “στοχάζεται το όνειρο του Θεού για έναν κόσμο ειρήνης, στον οποίο όλα τα παιδιά Του ζουν ως αδέρφια και αδελφές». Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως , Πορφύριος.

 

Ecumenical Prayer with Migrants at the Parish Church of Holy Cross in Nicosia

Τέσσερις μετανάστες από διαφορετικά μέρη του κόσμου μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, τις πληγές του μίσους που έχουν υποστεί, τα ταξίδια  και τα όνειρά τους. Εντύπωση  προκάλεσε ένα νεαρό κορίτσι από το Κογκό, που μίλησε στα ελληνικά και είπε ότι ονειρεύεται ένα κόσμο που κανείς δεν θα αναγκάζεται  να εγκαταλείπει το κρεβάτι του μέσα στη νύκτα, να φεύγει και να εγκαταλείψει τα πάντα για να ξεφύγει.

«Όλοι έχουμε μικρά όνειρα, ονειρεύομαι να γίνω πρώτη στην τάξη μου, να γίνω γιατρός, ονειρεύομαι να είμαι ευπρόσδεκτη, εδώ στην εκκλησία, στην τάξη, ονειρεύομαι να έχω ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα,  να είναι λιγότερο έκπληκτοι όταν τους μιλώ ελληνικά».

Ο  Πάπας Φραγκίσκος, τους άκουσε με προσοχή και τους  είπε: «καταλαβαίνουμε καλύτερα την προφητική δύναμη του λόγου του Θεού, που μας λέει… Δεν είστε πια ξένοι και ξένοι, αλλά είστε συμπολίτες των αγίων και επίσης μέλη του οίκου του Θεού ”. Κοιτάζοντας σας, σημείωσε, ” βλέπω στα μάτια σας τα δεινά αυτής της πορείας”.

Participant at the Ecumenical Prayer with Migrants at the Parish Church of Holy Cross in Nicosia

Μίλησε με αυστηρότητα για το γεγονός ότι  πολλοί άνθρωποι συνήθισαν τις τραγωδίες γύρω τους. «Εμείς κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας και το χειρότερο είναι ότι το συνηθίζουμε. Σήμερα βυθίστηκε μία βάρκα και έχουμε τόσους αγνοούμενους. Αυτή η συνήθεια είναι μια σοβαρή ασθένεια, μια πολύ σοβαρή ασθένεια και δεν υπάρχει αντίδοτο, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή τη συνήθεια σε αυτές τα καθημερινές τραγωδίες που συμβαίνουν γύρω μας», τόνισε. 

 

Ο Πάπας ζήτησε  συγνώμη, αν είπε τα πράγματα όπως έχουν και πρόσθεσε : ” δεν μπορούμε να σιωπήσουμε δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού σε αυτή την κουλτούρα της αδιαφορίας”  .

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε και για την  Κύπρο εκφράζοντας την ευχή  «αυτό το νησί σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση να γίνει με τη χάρη του Θεού ένα εργαστήριο αδελφοσύνης». Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι γενναιόδωρη,  αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα,  γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στο νησί ξεπερνά τις ικανότητες υποδοχής, ενσωμάτωσης, στήριξης».  Η γεωγραφική  γειτνίαση της Κύπρου διευκολύνει την έλευση των ανθρώπων,  αλλά-υπογράμμισε- ” δεν είναι εύκολα τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουμε τα όρια”.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα στα αγγλικά

Πάπας Φραγκίσκος : “Ο Κύριος να ξυπνήσει τις συνειδήσεις μας!” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Ο Πάπας στην  Θεία Λειτουργία: “Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει!”

Ο Πάπας στην  Θεία Λειτουργία: “Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει!”

Στις 10 το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο κατάμεστο στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Παρών ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. 

Στο κήρυγμα του ο Πάπας αναφέρθηκε στην παραβολή των δύο τυφλών από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο και  παρότρυνε τον κόσμο  να ακολουθήσει  τρία βήματα για να ελευθερωθεί από το σκότος ,  στο οποίο βρίσκεται  συχνά. 

 “Βήμα πρώτο: πηγαίνοντας στον Ιησού.  Βήμα δεύτερο: μοιράζοντας τον πόνο μας . Το τρίτο, και τελευταίο βήμα είναι ότι «με χαρά κήρυξαν τα καλά νέα». Αφού ο Ιησούς θεράπευσε τους δύο τυφλούς, οι δύο «άρχισαν να διαδίδουν τα καλά νέα σε ολόκληρη την περιοχή». Υπάρχει λίγη ειρωνεία σε αυτό, σημείωσε ο Πάπας. «Ο Ιησούς τους είχε πει να μην πουν σε κανέναν τι είχε συμβεί, αλλά αυτοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο». Πρόθεσή τους δεν ήταν να παρακούσουν τον Κύριο, είπε ο Πάπας. «Απλώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους για τη θεραπεία τους και τη χαρά της συνάντησής τους με τον Ιησού». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι άλλο ένα διακριτικό σημάδι του χριστιανού». 

Επίσης, ο Πάπας στο κήρυγμα του είπε:

“Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Εκείνος που θέλει να ευχαριστήσει όλους σας, είμαι εγώ!

Αύριο πρωί θα έχω την ευκαιρία να χαιρετήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν φύγω από την χώρα. Ως εκ τούτου, και από τώρα θα ήθελα να εκφράσω με όλη μου την καρδιά, την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα σας για την ζεστασιά και την στοργή που μου δώσατε.

Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από την χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή. Αυτό είναι καλό για μένα και είναι ωραίο να συναντώ κοινότητες πιστών που ζουν το παρόν με ελπίδα, που είναι ανοιχτοί στο μέλλον και μοιράζονται αυτόν τον ορίζοντα με όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σκέφτομαι, με ιδιαίτερο τρόπο, τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με τους οποίους θα έχω την τελευταία μου συνάντηση σε αυτό το νησί μαζί με διάφορους αδελφούς άλλων χριστιανικών θρησκευμάτων.

Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν για αυτή την επίσκεψη! Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει!

Ευχαριστώ!”

ΦΩΤΟ: vaticannews.va


 

Share this post