Σε πόσες περιοχές θα μπορούσε να διαλυθεί η Τουρκία;

Σε πόσες περιοχές θα μπορούσε να διαλυθεί η Τουρκία;

Του Διονύση Αντωνέλλου*

Η υπόθεση διάλυσης ενός κράτους, όπως η Τουρκία, αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο και ευαίσθητο θέμα που εμπλέκει γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτισμικές παραμέτρους.

Η Τουρκία είναι ένα πολυεθνοτικό και πολυπολιτισμικό κράτος και υπάρχουν ιστορικά εντάσεις σε διάφορες περιοχές της. Αν υποθετικά αναλύαμε πώς θα μπορούσε να διαλυθεί, θα εξετάζαμε τις εξής πιθανές περιοχές που συχνά αναφέρονται σε πολιτικές συζητήσεις

Οι Κούρδοι έχουν διεκδικήσει αυτονομία ή ανεξαρτησία για δεκαετίες και ο αγώνας τους έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις με το τουρκικό κράτος.

Μια ανεξαρτητοποίηση της περιοχής θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διεθνείς συνθήκες και η πολιτική αδυναμία της Τουρκίας ευνοήσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Η Ανατολική Θράκη είναι η περιοχή της Τουρκίας που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Αν και η περιοχή κατοικείται κυρίως από τουρκικό πληθυσμό, έχει στρατηγική σημασία και θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ενδιαφέροντος από γειτονικές χώρες ή διεθνείς δυνάμεις.

Οι Αρμένιοι έχουν διεκδικήσει εδάφη που θεωρούνταν ιστορική τους πατρίδα, ειδικά πριν από τη γενοκτονία του 1915. Μια διεκδίκηση από την Αρμενία θα απαιτούσε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική αλλαγή στη γεωγραφία της περιοχής.

Οι περιοχές του Αιγαίου έχουν ισχυρή σύνδεση με την αρχαία ελληνική ιστορία και είχαν ελληνικό πληθυσμό μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Η ανεξαρτησία ή απόσχιση της περιοχής είναι απίθανο σενάριο, εκτός εάν υπάρξει συνολική κατάρρευση του τουρκικού κράτους.

Ως το πολιτιστικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο, η Κωνσταντινούπολη έχει ιδιαίτερη θέση. Η ανεξαρτητοποίηση της Κωνσταντινούπολης ως “διεθνής πόλη” θα ήταν ένα ακραίο σενάριο.

Οι Αλεβίτες (ένα θρησκευτικό και πολιτισμικό μειονοτικό γκρουπ) βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Δεν έχουν εκφράσει μαζικά επιθυμία για αυτονομία, αλλά υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω διακρίσεων.

Παρά τις εντάσεις, η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος με κεντρική κυβέρνηση που καταστέλλει αποσχιστικές τάσεις.

Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) θα ήταν καθοριστικός για την πιθανή αναδιάταξη της περιοχής

Η διάλυση της Τουρκίας σε πολλές περιοχές είναι ένα υποθετικό σενάριο που εξαρτάται από ακραίους εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες. Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης παραμένει περιορισμένη, δεδομένης της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος της Τουρκίας και της πολυπλοκότητας της διεθνούς σκηνής.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/Πηγή: geostratigika.gr

Share this post