Σε πολιορκία τα γραφεία της εφημερίδας Afrika

Σε πολιορκία τα γραφεία της εφημερίδας Afrika

Ανακοινώσεις Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου και ΕΣΚ

Τουρκοκύπριοι εθνικιστές και έποικοι από την Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Africa , στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, τα οποία πετροβολούν σε ένδειξη «διαμαρτυρίας» για την στάση της στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Άφριν.
Το έναυσμα έδωσαν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου , Ταγίπ Ερντογάν, για τον χθεσινό τίτλο της εφημερίδας: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν ήταν άμεση. Χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και είπε: «Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν . Λέει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», ανέφερε.


Αυτοί, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Africa υψώνουν τουρκικές σημαίες και σημαίες της «ΤΔΒΚ». Έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, ξήλωσαν την ταμπέλα με το λογότυπο της εφημερίδας και ανάρτησαν τουρκική σημαία.
Τα συνθήματα , που φωνάζουν , είναι: «Ο Αλλάχ Είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των ελληνοκυπρίων ( για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας», «Τι γυρεύει αυτή η εφημερίδα εδώ;», «Δεν τελειώνει με το να ζητήσουν συγγνώμη». Στο χώρο βρίσκεται μικρή αστυνομική δύναμη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος περισσότερο για τους τύπους, παρά για να προστατέψει την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν προς τους αστυνομικούς: «Είσαστε αστυνομικοί αυτής της πατρίδας, μην προφυλάσσεται τους προδότες, να φύγουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά» .
Η  Africa τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 20 χρόνια. Αρχικά λεγόταν Avrupa (Ευρώπη) και είναι πάντα στο στόχαστρο των εκάστοτε κρατούντων στην Άγκυρα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλαξε το όνομα της για να δείξει έλλειψη ελευθεροτυπίας, πριν από μερικά χρόνια όταν φυλακίστηκε ο εκδότης της, γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ.

Ο Σενέρ Λεβέντ με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε έκκληση για βοήθεια από στα Ηνωμένα Έθνη και από όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.
Η Africa διαφωνεί, τόνισε ο Σενέρ Λεβέντ, με τον πόλεμο του Άφριν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας ξένης χώρας, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το Καλοκαίρι του 1974. Η Τουρκία «βάπτισε» αυτόν τον πόλεμο, την εισβολή, ως ¨ειρηνευτική επέμβασ稻. Σύμφωνα με τον Σ. Λεβέντ και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αιματηρούς πολέμους. «Από πότε οι πόλεμοι ονομάζονται ειρήνη;», διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στην «έκκληση» Ερντογάν προς τους οπαδούς του στην Κύπρο «να δώσουν την απαραίτητη απάντηση, ο Σενέρ Λεβέντ, δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν ζητά «από όχλο να επιτεθεί στην εφημερίδα». Τέλος, επεσήμανε ότι καθιστά υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για ανεπιθύμητες εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η εφημερίδα .

Εξάλλου , την οργή των εθνικιστικών κύκλων προκάλεσε και η αντίδραση στελεχών της τουρκοκυπριακής Αριστεράς στον πόλεμο του Άφιρν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ντογούς Ντεργιά, η οποία δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.
Σήμερα το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε για το ζήτημα της εφημερίδας:
«Εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες, από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, η Africa υπήρξε η εφημερίδα, που με κατέκρινε με τον πιο έντονο τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής ήταν αδικαιολόγητο και άδικο. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν καλά να σωπάσει αυτή η εφημερίδα. Δεν συμμερίστηκα και δεν ενέκρινα και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθούμε στο λάθος μονάχα με το σωστό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό προβληματισμού που προκαλεί το δημοσίευμα, η λύση θα έρθει στο πεδίο της σκέψης. Δεν πρέπει να επιλεχθούν σε καμία περίπτωση προβοκάτσιες. Θέλω να επαναλάβω την προειδοποίηση που έκανα στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Ασφαλείας και στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πιστεύω ότι θα λάβουν κάθε μέτρο και θα αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα».
Ο κ. Ακιντζί απέρριψε την θέση περί τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Παράλληλα, πήρε θέση στο ζήτημα του Άφριν και επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το αδιέξοδο. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εδαφών και των συνόρων της».

Εξάλλου, ο Σενέρ Λεβέντ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης» , όπου έχει μόνιμη στήλη, γράφει μεταξύ άλλων:
«Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν! Έναν χαιρετισμό στον ηρωικό τουρκικό στρατό έστειλε και ο κύριος Κουντρέτ Όζερσαϊ (αρχηγός Κόμματος του Λαού) . Και μια ευχή έκανε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Εύχεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μήπως έχει κάτι να πει για την έκκληση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας; Δεν έχει! Πρώτα να ρωτήσουμε τον κύριο Κουντρέτ: Μήπως είναι νόμιμος ο ελεύθερος συριακός στρατός; Δεν ξέρει ότι αυτός ο στρατός έχει μετεξελιχθεί από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Μαζί με αυτούς βαδίζει η Τουρκία εναντίον της Συρίας. Και ακόμα ένα ερώτημα: Πότε και πού προέβησαν σε τρομοκρατική ενέργεια οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που ονομάζονται YPG/PYD; Μήπως εκείνες έβαλαν τις βόμβες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλα πολλά μέρη; ….. Και εσύ Τουφάν. Μιλάς για εδαφική ακεραιότητα. Ποια εδαφική ακεραιότητα; Μήπως η Τουρκία σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο; Μήπως δεν υποσχέθηκε και σε εμάς το ίδιο πράγμα όταν αποβιβαζόταν ο τουρκικός στρατός στο νησί το 1974; Τι έγινε ύστερα; Μήπως δεν διαμέλισε αυτό το νησί; Μήπως κράτησε την υπόσχεσή της; Μήπως έμεινε εδαφικά ακέραιη η Κύπρος;….Κύριοι, που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα αποκαλέσατε τη δική μας «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε «επιχείρηση κλάδος ελαίας». Στις μπροσούρες, που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο, υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν, όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε «επιχείρηση γιασεμί» την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια, που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “αυτό έγινε σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους ¨αδελφούς και αδελφές¨ του στην κατεχόμενη Κύπρο να ¨δώσουν την αναγκαία απάντηση¨ στην Afrika , η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία».

Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, « περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης».

Η κυπριακή κυβέρνηση , αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας».
Επίσης, το θέμα θα τεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους, για την ελευθερία του Τύπου, ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα επεισόδια κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας αποδοκίμασαν τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων και τα κόμματα.

Εξάλλου , η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) τονίζει ότι «όνειδος, ντροπή και προσβολή για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης και κάθε έννοια δημοκρατίας συνιστούν οι βανδαλισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι προπηλακισμοί ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάρος της εφημερίδας Afrika, των δημοσιογράφων και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ.
Η ΕΣΚ , αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται σε βάρος μιας εφημερίδας και των λειτουργών της». Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, σημειώνεται, ενώνουν τη φωνή τους με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους και στηρίζουν την προσπάθεια τους για το αυτονόητο, να λένε ελεύθερα την άποψή τους στην κοινή γνώμη, στην οποία απευθύνονται. Οι δημοσιογράφοι, προστίθεται, δεν είναι υπηρέτες καμιάς εξουσίας, όσο ισχυρή και απόλυτη κι αν είναι αυτή. «Η φίμωση δεν θα περάσει», τονίζεται .
Για τα όσα βιώνουν, γι’ ακόμη μια φορά η Afrika και οι άνθρωποι της θα ενημερωθούν ενδελεχώς η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΚ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post