Σε πλήρη ανεξαρτησία από τον Κύριλλο προχώρησε η εν Κιέβω Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας

Σε πλήρη ανεξαρτησία από τον Κύριλλο προχώρησε η εν Κιέβω Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η εν Κιέβω Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της, για αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία της, η εν Κιέβω  Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου, που ήταν αφιερωμένη στη ρωσική «επιθετικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνόδου διακήρυξε «την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας υπαγόταν στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η σύγκλητος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Ο μέχρι σήμερα εν Κιέβω Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας , Ονούφριος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι το δεύτερο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μέσα σε λίγα χρόνια. Εκατοντάδες ιερείς υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας να δικαστεί ο Κύριλλος από εκκλησιαστικό δικαστήριο, επειδή πήρε θέση στον πόλεμο.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Αριστερά ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και δεξιά ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Ονούφριος (df.news)

Share this post