Σε κομβικό σημείο η κατάσταση της πανδημίας.- Χαλαρώσεις με το “σταγονόμετρο” από την ερχόμενη Τρίτη

Σε κομβικό σημείο η κατάσταση της πανδημίας.- Χαλαρώσεις με το “σταγονόμετρο” από την ερχόμενη Τρίτη

Παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και αξιολογήθηκε η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τα στοιχεία των δημοσιών νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο.

Μετά την συνεδρίση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας , Κωνσταντίνος Ιωάνου , δήλωσε:

“1. Η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην Επαρχία της Λεμεσού.

2. Παρατηρείται έντονη αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού, όπως δημοτικά σχολεία, χώρους εργασίας (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), καθώς και αυξημένη ενδοοικογενειακή μετάδοση.

3. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και νόσηση συνδέεται πλέον με το βρετανικό  μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων από το ECDC, το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται στο 25,7%.

4. Η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού.

5. Όσον αφορά σε εργασιακούς χώρους παρατηρούνται  συρροές σε όλους τους χώρους, όπως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τράπεζες, λογιστικά γραφεία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιο τομέα.

6. Από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και η αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, προκαλεί ανησυχία και μας καλεί σε εγρήγορση. Εάν συνεχισθούν σε αυτό τον ρυθμό οι εισαγωγές, ο πρώτιστος στόχος μας που ήταν η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, συμπαρασύροντας τις καλές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει όλο αυτό τον καιρό και τον πρωταρχικό μας στόχο να σώσουμε ζωές.

Από την άλλη αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες των ειδικών ότι η ψυχολογική κόπωση είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από ένα χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής.

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να συγκεραστούν όλες οι ανησυχίες και να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να οδεύσουμε προς το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης, με ασφάλεια.

Κατόπιν αξιολόγησης των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αυξανόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας και αφετέρου το χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, όπως διαμορφώνεται από την ανάλυση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, και αφού λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις της ΣΕΕ και του Πρόεδρου της Επιτροπής για ψυχολογική στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα μέτρα επικεντρωθούν στους δύο πιο κάτω πυλώνες:

(α) Πρώτος πυλώνας (διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου): Στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες, κτλ) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς:

(i)  Επαναφέρεται το 30% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 30% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

(ii)  Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους αφού ως επί το πλείστον είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

(iii)  Παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενές δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

(β) Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της  συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών:

(i)  Επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

(ii) Μόνο για τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

(iii) Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

(iv) Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.

Με όπλο μας τα αυξημένα τεστ, την ιχνηλάτηση, την επιτήρηση και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και τις εισηγήσεις των ειδικών  επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους δύο πυλώνες, ώστε με τη βοήθειά σας να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά. Ο κοινός στόχος που πρέπει όλοι μαζί να θέσουμε είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με τρόπο που να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα με ασφαλή και σταθερά βήματα. Ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού, η προσπάθειά μας πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονη και συλλογική. Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί επαναφορά μέτρων και γι αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας.

Είναι πεποίθησή μας ότι το νήμα μπορούμε να το κόψουμε μόνο με τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας. Ζητούμε για ακόμα μια φορά από τους συμπολίτες μας τη συμβολή και την κατανόησή τους. Οι μεγάλες θυσίες όλων έφεραν κούραση και το αναγνωρίζουμε. Έχουμε πια στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολιασμού και η ανάγκη μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας όσο πιο σύντομα γίνεται, εκφράζεται στην αδημονία των χιλιάδων συμπολιτών μας για εμβολιασμό. Ο ρυθμός εμβολιασμού, που επιταχύνεται και θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, μας δίνει αισιοδοξία για μια ασφαλή συνέχεια. Μέχρι τότε, θερμή παράκληση να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα την τήρηση των μέτρων, να παραμείνουμε υγιείς, εμείς, τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας. Να μην ξεχνούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μην επαναπαυθούμε ότι φθάσαμε στο τέρμα γιατί δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημέρων, μας επιβεβαιώνουν ότι μια χαλάρωση, ένα στραβοπάτημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την κατάσταση, να μας πάρει πίσω. Αποδείξαμε ότι έχουμε την ωριμότητα να το πετύχουμε. Χρειάζεται όμως πειθαρχία ατομική και συλλογική. Η ζωή μας, η ζωή των αγαπημένων μας είναι στα χέρια μας. Μαζί ξεκινήσαμε. Μόνο με τη βοήθειά σας θα τα καταφέρουμε”.

Το   Υπουργείο Υγείαςς εξέδωσε  νέο διάταγμα με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 15 και 16 Μαρτίου 

Διάταγμα Υπουργείου Υγείας (12.03.2021) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΕΞΑΛΛΟΥ , ο υπουργός Οικιονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο στήριξης, μαζί με τα άλλα στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων αγγίζει μέχρι σήμερα τα €1,6 δις. Στη συνέχεια ο υπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

“Λόγω των μέτρων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τους εργαζομένους εξαγγέλλουμε σήμερα ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας που αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, με εφάπαξ ποσά που διατίθενται για επιδότηση των λειτουργικών εξόδων και μέρος των ενοικίων, ύψους €30 εκ. περίπου, καθώς και το 12ο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων, ύψους €40 εκ. επιπρόσθετα.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας που εξαγγέλλουμε σήμερα, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα €70 εκατ., είναι  στοχευμένο και αφορά επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που συνεχίζουν να πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων ενόψει και των σημερινών σχετικών ανακοινώσεων.

Σημειώνω ότι στη στόχευση της στήριξης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν σε αυτοτελώς εργαζόμενους, χωρίς οποιονδήποτε εργοδοτούμενο, περιλαμβανομένων και των συνταξιούχων, το ποσό των €700 ευρώ. Σε εργοδότες που εργοδοτούν ένα εργαζόμενο €1200 ευρώ, σε εργοδότες που εργοδοτούν δύο εργαζόμενους €2.000, σε εργοδότες που εργοδοτούν 3-5 εργαζόμενους €3.500 ευρώ, σε εργοδότες που εργοδοτούν 6-9 εργαζόμενους €5.000, σε εργοδότες που εργοδοτούν 10-20 εργαζόμενους €7.500, σε εργοδότες που εργοδοτούν 21 – 50 εργαζόμενους €10.000 και σε εργοδότες που εργοδοτούν άνω των 50 εργαζομένων θα δοθούν €15.000.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, θέλω να διαβεβαιώσω ότι από πλευράς Κυβέρνησης θα συνεχίσουμε το σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση  όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων.

Αν αυτό τον κρίσιμο μήνα τον αντιμετωπίσουμε όλοι σωστά, έχουμε την προοπτική της δυνατής ανάκαμψης, κάνοντας παράλληλα την αντεπίθεση με όλα τα εργαλεία τα οποία μας προσφέρει η αναπτυξιακή μας πολιτική, το ταμείο ανάκαμψης, τα διαρθρωτικά ταμεία και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα,  η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Συνέντευξη Τύπου των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό

«Από εδώ και πέρα χρειάζεται να ενεργούμε θέλοντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας. Να προσέχουμε με αυτά τα πολύ βασικά. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχουμε την ατομική ευθύνη αλλά υπάρχει και η συλλογική ευθύνη», τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης. Ο Επικεφαλής της ΣΕΕ, ο Πρόεδρος της επιτροπής για την ψυχολογική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, και τα μέλη της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος και Κώστας  Κωνσταντίνου παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στα νοσηλευτήρια.  

 

Μιλώντας αρχικά ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, απευθυνόμενος στους πολίτες ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο με ειλικρίνεια «να απευθυνθούμε στον κόσμο, ο καθένας από την ειδικότητα και τη θέση του και να εξηγήσουμε το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συμπεριφορά όλων μας το επόμενο διάστημα και να τονίσουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Δεν θα αποκρύψουμε δεδομένα. Αντιθέτως, θα παρουσιάσουμε την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, η οποία είναι βεβαρημένη και αυτό είναι γεγονός και θα φανεί και στην παρουσίαση που θα δείτε στη συνέχεια».

«Έχουμε συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο μέσα στην πανδημία και δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι ο Μάρτιος του 2020 είναι ο ίδιος με το Μάρτιο του 2021. Έχουμε ζήσει πολλά, αλλά δεν είναι δυνατό να πιστεύουμε πως εμείς, ως επιστήμονες, ως κοινωνία, ως άνθρωποι, είμαστε οι ίδιοι και έχουμε τις ίδιες αντοχές που είχαμε ένα χρόνο πριν», εξήγησε ο κ. Τσιούτης στην αρχική του τοποθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ψυχολογική Στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, επεσήμανε ότι «ο πανδημικός ιός, που εισέβαλε στην καθημερινότητα μας εδώ και ένα χρόνο τώρα, έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ψυχολογία μας. Ο φόβος που μετέφερε σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και τα απαγορευτικά μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές μας και δικαιολογημένα αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παρατεταμένη δοκιμασία. Επιπρόσθετα, οι διάφορες επιστημονικές έρευνες μας προειδοποιούν για τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ο θυμός, η απελπισία, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η μοναξιά που συνοδεύει την αναγκαστική κοινωνική απομόνωση είναι μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε έντονα εδώ και 12 μήνες. Ιδιαίτερα η κοινωνική αποξένωση λόγω των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και τις συναθροίσεις έχουν αποσυντονίσει ένα από τα βασικά κύτταρα της ανθρώπινης ύπαρξης, την κοινωνικότητα».

Βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι ξαφνικά με αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες και κληθήκαμε όλοι να υποστούμε θυσίες, να επιδείξουμε εγκαρτέρηση, αντοχή και υπομονή, υπογράμμισε ο κ. Φελλάς, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίστηκαν οι προσωπικές μας ανάγκες για χάρη των οικογενειών και των αγαπημένων μας προσώπων. «Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη έκφραση δύναμης ψυχής που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε με ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη για μας τους ιδίους και όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση δε με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Φελλάς είπε ότι λήφθηκαν υπόψη η ψυχολογική πίεση και η κόπωση. «Η δυνατότητα που προσφέρεται μέσα από τα μέτρα για συνάθροιση στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης και η πρόσβασή μας στα πάρκα,  τα μονοπάτια της φύσης και τις παράλιές επιτρέπει σε όλους μας να διοχετεύσουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες εκτός των στενών πλαισίων της οικίας του καθενός μας, βοηθώντας έτσι στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού που ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί σε κλειστούς χώρους, φαινόμενο που επιδημιολογικά κρίνεται ως επικίνδυνο. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα μας επιτρέπουν να γευτούμε ξανά σε κάποιο βαθμό την πολυπόθητη κανονικότητα που ζούσαμε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, να επανασυνδεθούμε με την ομορφιά της φύσης και να χαρούμε τον ερχομό της Άνοιξης, της εποχής της ομορφιάς και της ανανέωσης. Και το σημαντικότερο θα μπορούμε επιτέλους να ξαναβρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα και να επανασυνδεθούμε κοινωνικά μαζί τους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως τους κανόνες υγιεινής και τους συγκεκριμένους όρους των μέτρων έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη η περίοδος αυτών των καινούργιων χαλαρώσεων», δήλωσε.

Ο καθηγητής Φελλάς εξήγησε ότι όλα τα κράτη, της Κύπρου περιλαμβανομένης, λαμβάνουν τα διάφορα μέτρα με σκοπό να προστατεύσουν τους πολίτες τους, τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία, ακροβατώντας σε μια δύσκολη εξίσωση. «Όμως, χωρίς την προσωπική δέσμευση του καθενός από εμάς και κατ’ επέκταση του συνόλου της κοινωνίας, δεν θα βγούμε νικητές μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Σε αυτό τον ακήρυκτο πόλεμο με τον ιό, πρέπει να γίνει συνείδηση η ατομική μας ευθύνη απέναντι στο σύνολο. Οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτοπεριορισμό με αξιοπρέπεια,  με γνώμονα την ευθύνη απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού που δεν πρέπει να μεταδώσουμε  στους άλλους. Με πλήρης συναίσθηση της προστασίας των συνανθρώπων και των αγαπημένων μας προσώπων. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τις χαλαρώσεις των μέτρων που μας προσφέρει σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την προσωπική μας δέσμευση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, προσδοκώντας στην τερματισμό  του αδιεξόδου της πανδημίας. Ας ελπίσουμε για τη ζωή μετά, για το μέλλον που μας αξίζει και μας αφορά», συμπλήρωσε ο κ. Φελλάς.

Ακολούθως, παρουσιάζοντας την εθνική αναφορά με τα επιδημιολογικά στατιστικά δεδομένα μέχρι τις 9 Μαρτίου 2021, το μέλος της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι. «Πρώτο, η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, η δεύτερη παράμετρος είναι το πόσοι άνθρωποι έχουν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο τη λοίμωξη, τον ιό, και η τρίτη παράμετρος είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας», ανέφερε.

Για την εξάπλωση του ιού στον κόσμο, εξήγησε, «κοιτάμε τις ημερήσιες διαγνώσεις και φαίνεται με σαφήνεια ότι αρχίζει να δημιουργείται μια νέα αύξηση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται κάθε μέρα. Ο αριθμός αναπαραγωγής κινείται περίπου στο 1:1,3 και επίσης κοιτάμε και το ποσοστό θετικότητας. Δηλαδή κάθε εβδομάδα βλέπουμε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν κάνει τεστ και πόσοι έχουν βγει θετικοί, και το κοιτάμε ξεχωριστά είτε για τις μοριακές εξετάσεις είτε για τα αντιγονικά.

Για τα αντιγονικά τεστ βλέπετε ότι έχει αυξηθεί λίγο το ποσοστό θετικότητας, κινείται όμως κάτω από το 1%. Στην Επαρχία Λεμεσού το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από το 1%.

Η επόμενη παράμετρος είναι η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών για να δούμε το φορτίο στην κοινότητα. Δηλαδή να δούμε πόσοι άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή με ενεργό λοίμωξη. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό, μας ενδιαφέρει επειδή από αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι αργότερα μπορεί να οδηγηθούν στα νοσηλευτήρια και ο δεύτερος λόγος είναι ότι από αυτή τη δεξαμενή, ενδεχομένως να αρχίσει μια νέα αλυσίδα μετάδοσης.

Βλέπετε ότι αυτή η αθροιστική επίπτωση αρχίζει να αυξάνεται παγκύπρια, έχουμε φθάσει το 400/100.000. Ειδικά για τη Λεμεσό φαίνεται ότι έχει φθάσει σε πολύ ψηλά όρια.

Και βλέπουμε και την τελευταία παράμετρο που είναι πολύ σημαντική οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας. Όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών πλέον ξεκάθαρα υπάρχει μια αύξηση με τα περισσότερα άτομα να είναι από την Επαρχία Λεμεσού και αυξάνεται και ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευόμενων και βλέπουμε και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Εδώ τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα προς το παρόν, αλλά βλέπουμε ότι διακρίνεται μια μικρή αύξηση. Αλλά ξέρουμε και ότι η πορεία είναι πρώτα αύξηση στις διαγνώσεις, αύξηση στις νοσηλείες και μετά η αύξηση στις ΜΕΘ, οπόταν αυτό είναι ένα σημείο το οποίο παρακολουθούμε πολύ σοβαρά και περιμένουμε να το δούμε στη συνέχεια».

Με τη σειρά του, το μέλος της ΣΕΕ κ. Κώστας Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσηλευτήρια, σημείωσε ότι «από την 1η του μήνα έχουμε δει σημαντική αύξηση των περιστατικών και συγκεκριμένα από την 1η του μήνα είχαμε 228 εισαγωγές και 112 εξιτήρια και έχουμε μια αύξηση άνω του 100% από τα 82 περιστατικά στις 28 του Φλεβάρη σε 185 χθες».

Αυτό, όπως εξήγησε, έχει βάλει μια μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια. Ο ΟΚΥπΥ έχει αναπτύξει όλες τις κλίνες που είχε στη διάθεσή του τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, γύρω στις 200 κλίνες για νοσηλευόμενους. «Από εκεί και πέρα έχει δοθεί οδηγία ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα για νοσηλεία ακόμα περισσότερων περιστατικών. Αναμένουμε να δημιουργηθεί μονάδα και στο νοσοκομείο Λάρνακας και ακολουθεί και η μονάδα νοσηλείας στην Πάφο. Να αναπτυχθούν γύρω στις 300 κλίνες, ενώ προβλέπονται και 65 κλίνες ΜΕΘ. Για να μπορέσει να γίνει αυτή η επέκταση αφαιρούνται κλίνες από άλλους θαλάμους που προορίζονται για ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις 300 κλίνες θα αφαιρέσουμε κλίνες από αλλού και αυτές οι κλίνες θα πρέπει να διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει σε αυτή τη φάση να έχουμε συμβολή και από τον ιδιωτικό τομέα, πιο ενεργή αυτή τη φορά. Γίνονται συζητήσεις και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο τόσο για διάθεση κλινών όσο και σε ενίσχυση με συναδέλφους από τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των περιστατικών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί. Σημείωσε ότι «προηγουμένως είχαμε μέσο όρο τα 68-69 έτη τώρα έχουμε πέσει στα 60-61. Είναι λίγο γρήγορα να πούμε αν νοσηλεύονται πιο βαριά ή λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Υπάρχει μια μικρή τάση στη Λεμεσό όπου έχει μια επιβάρυνση και σε ό,τι αφορά στις διασωληνώσεις, τα υπόλοιπα νοσοκομεία ίσως είναι κάπως πιο ήπια περιστατικά.  

Αυτές είναι παρατηρήσεις προκαταρκτικές. Φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ότι έχουν μειώσει το μέσο όρο νοσηλευομένων, δεν βλέπουμε πλέον υπερήλικες να νοσηλεύονται. Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε μια έξαρση αυτή τη στιγμή της επιδημίας, το ότι έχουμε εμβολιάσει τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε άτρωτοι, φαίνεται ότι και οι νεαρότεροι σε ηλικία νοσούν, νοσούν και βαριά, διασωληνώνονται για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις μας για να σώσουμε ζωές».

«Θα το πω έτσι απλά: τα ψέματα ετελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούτης. «Τα δεδομένα είναι εδώ τα έχουμε μπροστά μας και έχουμε και την εμπειρία ενός χρόνου. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία έχουμε μάθει πλέον.

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν κλεινόμαστε μειώνονται τα περιστατικά, μειώνονται οι νοσηλείες, μειώνονται οι άνθρωποι που αρρωστούν. Όταν χαλαρώνουμε αρχίζουν αυτά και αυξάνονται. Όταν είμαστε κουρασμένοι και χαλαρώνουμε υπάρχει κίνδυνος, είναι λίγο παράτολμο, αυτή η αύξηση να γίνει πιο έντονη και πιο σοβαρή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νέα σοβαρή έξαρση, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε πως θα πάνε οι νοσηλείες, όπως έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά. Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, έχουμε την εμπειρία, τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα όμως υπάρχει και κάτι σταθερό. Οι μεταδόσεις συνεχίζονται», υπογράμμισε.

Επαναλαμβάνοντας κάποια βασικά σημεία και μηνύματα, ο κ. Τσιούτης διασαφήνισε ότι «από εδώ και πέρα να ενεργούμε θέλοντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας. Να προσέχουμε με αυτά τα πολύ βασικά. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. Έχουμε την ατομική ευθύνη αλλά υπάρχει και η συλλογική ευθύνη. Τώρα που θα ανοίξουμε, θα βγούμε όλοι έξω, θα έχουμε διέξοδο. Χρειάζεται καλή επικοινωνία μεταξύ μας, καλή επιτήρηση, συνεργασία μεταξύ μας και στόχος είναι να κρατήσουμε την κατάσταση εδώ που είναι και αν είναι δυνατό να τη βελτιώσουμε. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΣΕΕ απάντησαν σε ερωτήσεις των λειτουργών των ΜΜΕ, και κληθείς να αναφερθεί στην εγκυρότητα των rapid tests που διενεργούνται σε εργαζόμενους και τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιούτης είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να έχει συμπτώματα αλλά το αποτέλεσμα από το τεστ του να είναι αρνητικό, είτε είναι τεστ αντιγόνου ή ακόμα και μοριακό. Για αυτό, εξήγησε, αν κάποιος έχει συμπτώματα και κάνει rapid test με αρνητική ένδειξη, είναι καλό να κάνει και μοριακή εξέταση, όπως προνοεί ο σχετικός κλινικός αλγόριθμος. Ο στόχος είναι να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ, «ώστε να εξάγουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από αυτά», είπε ο κ. Τσιούτης.

Ερωτηθείς εάν το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού θα επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, ο κ. Φελλάς είπε ότι είναι μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του υγειονομικού κομματιού, του ψυχολογικού και του οικονομικού. «Πιστεύω έχει ληφθεί υπόψη το επιδημιολογικό κομμάτι ώστε να παρθεί αυτή η απόφαση. Είναι δύσκολο, αλλά όπως είπαν και οι άλλοι συνομιλητές μου, η επιδημιολογική εικόνα στην Λεμεσό έχει ληφθεί υπόψη ώστε να κατασταλάξει το Υπουργικό Συμβούλιο σε αυτό το μέτρο», εξήγησε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο δρ Κωνσταντίνου είπε ότι πάντοτε γίνεται μια εκτίμηση κινδύνου και αξιολογείται τι έχεις να πετύχεις και τι να χάσεις από κάθε απόφαση. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χάνεις με το να κρατήσεις τα παιδιά στο σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα. «Γίνεται μια εκτίμηση κινδύνου, προσπαθείς να υπάρξει μια ισορροπία και να πάρεις τις ανάλογες αποφάσεις.», είπε.

Σε ερώτηση εάν τα νοσηλευτήρια είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να διαχειριστούν την έξαρση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες κάποια εξιτήρια, ωστόσο αυτά δεν θα είναι το ίδιο με τις εισαγωγές που θα είναι σαφώς πιο αυξημένες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε αυτούς που έχουν νοσήσει τις προηγούμενες μέρες. Αν, είπε, φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τις νοσηλείες και το Σύστημα Υγείας δεν θα αντέχει την πίεση, «είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, θα πάμε σε lockdown που είναι το μοναδικό που μπορεί να μειώσει κάθετα τις νοσηλείες. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο όμως και προσπαθούμε με όλα τα άλλα μέσα να μην φτάσουμε».

Ο στόχος, συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτης, είναι να μην πάμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει πλάνο από τον ΟΚΥπΥ, υπάρχουν οι νοσοκομειακοί δείκτες που παρακολουθούμε και με βάση αυτούς προχωρούμε, αλλά ο στόχος παραμένει να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, τόνισε.

«Δεν υπάρχει το Κράτος, η Κυβέρνηση, οι πολίτες. Είμαστε μαζί ενωμένοι σε αυτό και πρέπει μαζί να συνεχίσουμε διότι οφείλουμε στα παιδιά μας, στους παππούδες μας και στη νέα γενιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φελλάς.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις γιατί είναι τόσο μεγάλη η μετάδοση στην Επαρχία Λεμεσού και κληθείς να πει εάν οι σημερινές αποφάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της διασποράς, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε λεπτομέρεια γιατί συμβαίνει κάτι. Στην παρούσα φάση, στη συγκεκριμένη Επαρχία, «φαίνεται ότι υπάρχει μια μειωμένη συνεργασία των συμπολιτών μας στο να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους. Η πανδημική κόπωση που την έχουμε συζητήσει τόσο καιρό, έχει ίσως μεγαλύτερες επιπτώσεις. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη και να δούμε από εδώ και πέρα τι μπορεί να γίνει και νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να συνεργαστούμε όλοι και να πετύχουμε το κοινό καλό. Σίγουρα, κοιτάζοντας τις προβλέψεις που γίνονται από μαθηματικά μοντέλα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο, θα σας έλεγα ότι είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα αν παραμέναμε σε αυτό που είχαμε ως τώρα. Δηλαδή θα είχαμε περισσότερες μεταδόσεις και θα υπήρχε και μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ίσως να μπορούσε να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας και σε αυτή την αυξημένη πίεση, αλλά δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να δουλεύει ο γιατρός, ο νοσηλευτής, το νοσοκομείο στα όριά του, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας για άλλα νοσήματα. Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν τα πράγματα θα έχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να περιοριστούν οι συρροές όπως είδαμε για παράδειγμα στην Λεμεσό, σε σχολικούς χώρους και ταυτόχρονα δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αφήνοντας τον συνάνθρωπό μας να μετακινηθεί έξω και να αλληλεπιδράσει, θα υπάρξει συμμόρφωση. Άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε μια δύσκολη, κομβική περίοδο, διότι περιμένουμε τη βοήθεια των εμβολίων».

Συμπληρώνοντας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα εμβόλια. Εκείνο που θέλουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, να διαχειριστούμε τα περιστατικά, ώστε σιγά-σιγά όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη να αρχίσει να μειώνεται η νοσηρότητα και αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία.

Σε ερώτηση αν τα άτομα που νοσηλεύονται έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι όσο νεαρότεροι είναι οι νοσηλευόμενοι, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δυστυχώς όμως, είπε, έχουμε συνανθρώπους μας, νεαρής ηλικίας, που νοσούν βαριά.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση για διακοπή χορήγησης εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα τους εμβολίου της AstraZeneca, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας κα Μαργαρίτα Κυριάκου διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η χορήγηση της παρτίδας σε ό,τι αφορά τις δόσεις που δεν είχαν χορηγηθεί. «Αυτό γίνεται μέχρι να έχουμε περισσότερη διερεύνηση και από τον ΕΜΑ, ο οποίος από χθες ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά στην Αυστρία και τη Δανία δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, η διερεύνηση συνεχίζεται και παράλληλα επικοινωνούμε με τα άτομα που εμβολιάστηκαν από αυτή την παρτίδα για να δούμε εάν υπήρξε κάποια παρενέργεια. Μέχρι τώρα δεν προέκυψε κάποιο παρόμοιο περιστατικό, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε αυτό. Τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά», σημείωσε .

 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στα μέτρα από 15 Μαρτίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Δύο νεκροί και 383 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Τον θάνατο δύο ανθρώπων από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 238, όπως και 383 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας: 0,67%), ανακοίνωσε σήμερα,  Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 195 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 36 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57,337 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), από τα οποία εντοπίστηκαν 383 (ποσοστό θετικότητας: 0,67%) νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 38,879.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Τα δύο άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

– Άντρα, ηλικίας 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
– Άντρα, ηλικίας 69 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 238, εκ των οποίων:

– 158 άντρες (66%), και
– 80 γυναίκες (34%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 195 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 36 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 36 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 21 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 13 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο Θάλαμος Αριθμός Ασθενών
Αμμοχώστου

(71 ασθενείς)

Θάλαμος COVID 67
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 4
Λευκωσίας

(52 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 23 (2 εκτός αναπνευστήρα)
Θάλαμος COVID 27
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 2
Λεμεσού

(65 ασθενείς)

Θάλαμος COVID 58
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 7
Μακάρειο

(7 ασθενείς)

Θάλαμος COVID 7

Από τις 57,337 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 2,822 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 54,515 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 383 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

• 111 κρούσματα από 753 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων.
• 1 κρούσμα από 510 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 56 κρούσματα από 1,315 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 13 κρούσματα από 212 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 11 κρούσματα από 813 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.
• 191 κρούσματα από 53,702 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

• 32 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία / Τομέας Αριθμός τεστ Αριθμός θετικών Ποσοστό θετικότητας
Λευκωσία 14,373 30 0,21%
Λεμεσός 11,550 129 1,12%
Λάρνακα 4,825 11 0,23%
Πάφος 2,785 2 0,07%
Αμμόχωστος 1,875 2 0,11%
Οίκοι Ευγηρίας Λευκωσία 333 0
Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου 495 0
Επιχειρήσεις * 5,325 7
Εθνική Φρουρά 794 1
Εκπαίδευση 11,077 9
Ειδικά Σχολεία 186 0
Κλειστές δομές 84

Share this post