Σε κοινή σύναξη καλεί τους Προκαθημένους των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ο Βαρθολομαίος

Σε κοινή σύναξη καλεί τους Προκαθημένους των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ο Βαρθολομαίος

Σήμερα,    12 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ επισκέφθηκε, εκ προσώπου της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στον Πατριαρχικό Οίκο του Μπαλαμάντ Λιβάνου.

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: “Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και οι διορθόδοξες σχέσεις γενικότερα.

Τα δύο παλαίφατα Πατριαρχεία, τα οποία διατηρούν από αιώνων αδελφικές σχέσεις, εξέφρασαν εκ νέου τη βούλησή τους να συμβάλουν από κοινού στην εδραίωση της Πανορθοδόξου ενότητος και μέσω μιας ακόμη Συνάξεως των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στο προσεχές μέλλον”.

“Ο Μακαριώτατος Ιωάννης Χ, Πατριάρχης Αντιοχείας και Ανατολής, δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκηδούρου, απεσταλμένο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’, στην πατριαρχική κατοικία στο Μπαλαμάνδο. Ο Πρεσβύτερος Μητροπολίτης πραγματοποίησε πρόσκληση συμμετοχής στη συνάντηση των τεσσάρων Αποστολικών Πατριαρχείων, που προτάθηκαν να πραγματοποιηθούν πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστάκη και τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητηθούν τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η συνάντηση έθεσε το θέμα της συζήτησης για τις ιστορικές σχέσεις που ενώνουν τις Εκκλησίες της Αντιοχείας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τα συνολικά αναδυόμενα ζητήματα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ηλίας Κφούρης (Τύρο και Σίνδος) και ο Εφραίμ Κυριάκος (Τρίπολη και Κούρα)”.

Ωστόσο, η συνάντηση έθεσε το θέμα της συζήτησης για τις ιστορικές σχέσεις που ενώνουν τις Εκκλησίες της Αντιοχείας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τα συνολικά αναδυόμενα ζητήματα.

Share this post