Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος για τον κορονοΐό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος για τον κορονοΐό

*Για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επτακόσια εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

*Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει έκκληση για αποχή μέχρι τις 10 Απριλίου από τις ιερές ακολουθίες 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε εκτάκτως σήμερα, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται με την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, με δελτίο τύπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ καλεί όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα “να απέχει για διάστημα τριών εβδομάδων (μέχρι της 10ης Απριλίου) από τις ακολουθίες, με σκοπό να βοηθήσουμε στην ανακοπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ανακοινώνοντας επιπρόσθετα, πιο αυστηρά μέτρα, για προστασία της δημόσιας υγείας και για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και ευρύτερα της οικονομίας, δήλωσε  ότι πλέον η είσοδος στην Κύπρο θα επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίζουν αποδεικτικό έγγραφο υγείας από τη χώρα προέλευσής τους. Πρόσθεσε ότι όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος στη Δημοκρατία, εκτός εάν πληροί και είναι σε θέση να αποδείξει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αποφασίστηκε η παραχώρηση επιδόματος επτακοσίων-πενήντα ευρώ σε όσους φοιτητές επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες φοίτησής τους, απόφαση που τίθεται σε εφαρμογή από τις έξι αύριο το απόγευμα, έως και τις 30 Μαρτίου.
Οι απαγορεύσεις ισχύουν και για όσους διέρχονται από τα σημεία διέλευσης, εκτός για ανθρωπιστικούς λόγους και κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επτακόσια εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για το δημόσιο τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί για καταρτισμό σχεδίου λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.
Ανέφερε ότι η Διυπουργική Επιτροπή για τον κορονοϊό βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να παρέμβει εκ νέου, εάν χρειαστεί, για επαναξιολόγηση της κατάστασης και για ό,τι άλλο επιβάλλεται να γίνει.

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Υπέδειξε ότι τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά απαιτείται αίσθημα ευθύνης από τον καθένα και κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Κυπριακός λαός θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία, όπως έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και λειτουργοί των αρμόδιων Υπουργείων και της Προεδρίας, θα απαντούν…

Gepostet von Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government am Sonntag, 15. März 2020

Μέτρα στήριξης δημοσιονομικής φύσεως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι το εύρος των συνεπειών δεν μπορεί να υπολογιστεί εφόσον η νόσος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο, πρόσθεσε, λαμβάνονται μέτρα για μετριασμό των συνεπειών.
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται:
– η ενίσχυση του τομέα της υγείας με εκατό εκατομμύρια ευρώ – σε περίπτωση που χρειαστεί. Το ποσό θα καλύπτει απασχόληση πρόσθετου ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, ενίσχυση σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Κέντρου Ασθενοφόρων,
– ενίσχυση της Υπηρεσίας 14-20,
– μη καταβολή της πρόσθετης εισφοράς στο ΓεΣΥ, η οποία προγραμματίζεται για την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου για δύο μήνες, από εργοδότες, εργαζομένους και κράτος. Δεν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ από την πρώτη Ιουνίου,
– αναστολή για δύο μήνες της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις,
– προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών και από 9% σε 7% για περίοδο τρεισήμισι μηνών, προς ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τόνωση της κατανάλωσης,
– ειδικές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών,
– παράταση για δύο μήνες της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους είχαν υποχρέωση να το πράξουν μέχρι την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου,
– αναστολή της απαίτησης κατακράτησης εγγυήσεων, και
– πρόσθετες πιστώσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση δράσεων στήριξης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε συνεργασία με Αεροπορικές Εταιρείες και Οργανωτές Ταξιδίων, καθώς και δράσεων για ενίσχυση της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020– Μαρτίου 2021.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με σημαντικά ευνοϊκούς όρους.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των αποθεμάτων κεφαλαίων, τα οποία για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες υπολογίζονται πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξετάζει περαιτέρω μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον κεντρικό τραπεζίτη στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις δηλώσεις του, είπε ότι τα μέτρα που αφορούν την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία τίθενται σε ισχύ από αύριο, στις έξι το απόγευμα έως τις 30 Απριλίου.

Διευκρίνισε ότι το ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορονοϊό, το οποίο θα προσκομίζουν όσοι πολίτες θα τους επιτρέπεται η είσοδος, πρέπει να είναι από διαπιστευμένο οργανισμό για θέματα δημόσιας υγείας και όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών.

Ο κύριος Ιωάννου ανέφερε, ακόμη, ότι αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας των ακόλουθων επιχειρήσεων, από τις έξι αύριο το πρωί και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων:
– Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, καφετέριες, και καφενεία-μπαρ, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης – με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή.
Αναστέλλουν, επίσης, τη λειτουργία τους: κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνίων και καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικοί όμιλοι.
Κλείουν, ακόμη, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, θεματικά πάρκα και λούνα-παρκ, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αναψυχής και ινστιτούτα αισθητικής και μασάζ.
Όλες οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να εκτελούν διοικητικές και άλλες εργασίες – κεκλεισμένων των θυρών, με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Τα ξενοδοχεία αναστέλλουν τις εργασίες τους έως τις 30 Απριλίου 2020. Έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις εργασίες από σήμερα και για περίοδο έξι ημερών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους.
Ανοικτές παραμένουν, ουσιώδεις υπηρεσίες λιανικού εμπορίου τροφίμων – υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο αριθμού ατόμων, χωρίς να παραβιάζεται η προϋπόθεση: ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου.
Συνεχίζουν τη λειτουργία τους φαρμακεία, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, λαϊκές αγορές, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, πρατήρια καυσίμων και περίπτερα.
Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση, πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση: ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού περιλαμβάνουν και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι θα χορηγηθεί ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 χρόνων, λόγω αναστολής της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας.
Για την ειδική άδεια, η οποία δύναται να έχει διάρκεια έως και τέσσερις εβδομάδες στο παρόν στάδιο, εξαιρουμένων των αργιών, θα παραχωρείται επίδομα ως ακολούθως:
– Για γονέα με μισθό μέχρι δυόμισυ χιλιάδες ευρώ, για τα πρώτα χίλια ευρώ, θα καταβληθεί επίδομα «ειδικής άδειας» σε ποσοστό 60% του μισθού και για τα επόμενα χίλια ευρώ θα καταβληθεί επίδομα σε ποσοστό 40%.
Σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, η αναλογία για καταβολή του επιδόματος διαφοροποιείται στο 70% και 50% αντιστοίχως.
– Η άδεια θα παραχωρείται σε έναν από τους δύο γονείς και εάν ο ένας γονέας λάβει την υπό αναφορά άδεια, ο έτερος δεν μπορεί να λάβει αντίστοιχη άδεια ταυτοχρόνως.
Επίσης, εάν ο ένας γονέας εργάζεται / λαμβάνει επίδομα ανεργίας/ συμμετέχει σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών και ο έτερος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν την δικαιούται, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται έχει νοσήσει ο ίδιος με τον ιό ή νοσηλεύεται ή είναι άτομο με αναπηρία ή άτομο σε υποχρεωτικό περιορισμό.
– Η υπό αναφορά άδεια σε γονείς για τη φροντίδα παιδιών θα παραχωρείται, εάν η φύση της εργασίας τους δεν επιτρέπει την τηλε- εργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο και εάν δεν υπάρχει εσωτερική βοήθεια, στην οποία δεν συνυπολογίζονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Η άδεια θα παραχωρείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση.
– Η εν λόγω άδεια εφαρμόζεται για γονείς, ατόμων με αναπηρίες (ανεξαρτήτως ηλικίας), νοουμένου ότι δεν παραχωρείται για τα άτομα αυτά επίδομα φροντίδας.
– Η περίοδος της ειδικής άδειας, θα θεωρείται περίοδος εξομοιουμένης ασφάλισης.
– Για το δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι οι οποίοι κριθούν από τους οικείους Υπουργούς ότι πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους, αλλά παρίσταται ανάγκη να παραμείνουν στην οικία τους για φροντίδα τους παιδιών τους, πρέπει σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο τους, να γίνονται διευθετήσεις για την αντικατάσταση τους.
Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για έναν μήνα ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και εν δυνάμει δικαιούχοι είναι 50 χιλιάδες άτομα.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων
Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο σειράς μέτρων που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη διαχείριση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, διευκρινίζεται ότι από 16 Μαρτίου 2020 από τις 6 π.μ. και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων:
Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα,
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής,
Κέντρα διασκέδασης,
Κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων,
Βιβλιοθήκες,
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι,
Πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο, κλπ,
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία,
Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), και
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ.
Νοουμένου ότι λαμβάνουν υποχρεωτικά και τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούν κεκλεισμένων των θυρών διοικητικές ή άλλες εργασίες.
Για λόγους ασφάλειας υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας, παραμένουν ανοικτές οι πιο κάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου),
Φαρμακεία,
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια),
Λαϊκές αγορές,
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζο-καθίσματα),
Βενζινάδικα, και
Περίπτερα.
Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αναστολής των εργασιών τους, μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους διασφαλίζοντας ότι στον χώρο εργασίας δεν θα υπάρχουν πέραν των πέντε εργαζομένων.
Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν αναφέρονται τις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του προσωπικού και του χώρου.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτά αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Προς εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών τους, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για περίοδο έξι ημερών από σήμερα.
Αναφορικά με την εξυπηρέτηση κοινού από επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επισημαίνεται ότι ισχύει αυστηρά ότι δεν πρέπει η παρουσία ατόμων στον χώρο εξυπηρέτησης να υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα.
Τέλος, σχετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
από το Υπουργείο Παιδείας

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)  αναφέρει ότι μετά τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας, το Υπουργείο  έχει αναπροσαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να εκπονήσει πρόγραμμα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες για το διάστημα κατά το οποίο αναστέλλεται η φοίτηση στα σχολεία, με στόχο, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, να συνεχίσουμε να παρέχουμε εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων.

Με δεδομένα τα εξ ανάγκης αυστηρότερα μέτρα προστασίας, η χρήση τεχνολογικών δυνατοτήτων, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο σχετικός σχεδιασμός του ΥΠΠΑΝ, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για το προσωπικό που έχουν ανακοινωθεί, ξεκινά από την Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αντί της ενημέρωσης που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα σχολεία τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες από τη Διεύθυνση του σχολείου τους, από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020.

Το προσωπικό που εργάζεται στο ΥΠΠΑΝ θα ενημερωθεί για τη νέα οργάνωση των εργασιών στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και τις πρόνοιες προστασίας όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες υγείας ή πρέπει να τύχουν διευκολύνσεων ως γονείς, αύριο Δευτέρα, 16 Μαρτίου.

Ο Υπουργός Παιδείας θα απευθυνθεί στους γονείς και τους μαθητές/μαθήτριες με σχετικό μήνυμα που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ

*To πλήρες κείμενο της δήλωσης Αναστασιάση

ΦΩΤΟ: ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’

Αντίδραση ΑΚΕΛ

“Γραπτή δήλωση του  Άριστου Δαμιανού, μέλους Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή, για τις σημερινές εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών αναφέρει:

Έχουμε ακούσει να εξαγγέλλονται πολλά μέτρα από μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τα οποία θα μελετήσουμε. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι κινούνται προς μια κατεύθυνση η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Κάποια μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την καθολικότητά τους.

Στις αρχικές προτάσεις που έδωσε το ΑΚΕΛ στον Υπουργό Οικονομικών θέτουμε ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη του τουριστικού τομέα και όλων των παρεμφερών επαγγελμάτων. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των γονιών με μικρά παιδιά, καθώς και στις ευπαθείς ομάδες. Φαίνεται ότι αρκετές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί. Απουσιάζει ο καθορισμός πλαφόν στα καύσιμα και αναμένονται τα μέτρα για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες για τα οποία -όπως λέχθηκε- θα τοποθετηθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό, τι αφορά στα μέτρα πρόληψης ελπίζουμε ότι δεν έρχονται με καθυστέρηση.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα να παρακολουθεί την κατάσταση και να συνδράμει με προτάσεις και δράσεις τη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας”.

Share this post