Σε Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Σε Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Άντονι Μπλίνκεν,  όπως ανακοινώθηκε  επισήμως, πρόκειται να επισκεφθεί τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 16 και 22 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις 16 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Εκεί, θα πάρει μέρος σε μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με θέμα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και την αμερικανική δέσμευση στη διατλαντική ασφάλεια και σε μια βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου, για να δει από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με στόχο να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών σχέσεων με την Τουρκία που είναι «πολύτιμος νατοϊκός σύμμαχος» («valued NATO Ally»), όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται, επίσης, να ευχαριστήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές της Συρίας, όπως αναφέρεται.

Στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με θέματα συζήτησης την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση των δύο χωρών υπέρ της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Παρουσία του κ. Μπλίνκεν, πρόκειται να ξεκινήσει και ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου.

Share this post