Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω Oruc Reis

Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω Oruc Reis

Σε βαθμό ύψιστης ετοιμότητας βρίσκονται το Ναυτικό,η  Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς της Ελλάδος για να αντιμετωπίσουν  τις τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis .  Η κατάσταση δεν διαφέρει κατά πολύ από εκείνη του περασμένου Αυγούστου , όπου από το Αιγαίο έως στην ανατολική Μεσόγειο είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ναυτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις  πληροφορίες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά την πορεία του τουρκικού σκάφους και των πλοίων που το συνοδεύουν.

 Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος,  που πραγματοποιεί παράνομες εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εμφανιζόταν να κινείται στο δυτικότερο σημείο της περιοχής που παράνομα έχει δεσμεύσει και σε απόσταση 90 ναυτικά μίλια από της βόρειες ακτές του Καστελόριζου. Απόσταση,  που προβλέπεται ότι θα σμικρυνθεί , πλησιάζοντας σύντομα  στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου. Με βάση το δορυφορικό του στίγμα, το Oruc Reis βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Ρόδου και 42,5 ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Καρπάθου.

Παράλληλα με τις προκλήσεις στο Καστελόριζο, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο ερευνητικό σκάφος το Barbaros κινείται εντός του τεμαχίου 7 σε απόσταση 55,7 ναυτικά μίλια από τη Γεροσκήπου. Με βάση την πορεία του, το σκάφος μπαινοβγαίνει στα τεμάχια 6 και 7 ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται να κινείται και εκτός των ορίων που παράνομα έχει δεσμεύσει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα προχωρά σε σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών προκειμένου να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο υα προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

*Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Πέτσας: Προδήλως παράνομες οι κινήσεις της Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των παραπάνω πρωτοβουλιών να καταδείξει πως η Τουρκία επιμένει να τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να μην δείχνει διάθεσης συμμόρφωσης με τις παροτρύνσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως «η Άγκυρα, με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της».

Η απόφαση αυτή, όπως είπε, «είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Για το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου, είπε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη στάση της».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί μέσω της διπλωματικής οδού, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Share this post