Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου
Ηττήθηκε οριακά στις εκλογές , ενώ θα εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποθέσεις διαφθοράς κλπ
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πολιτικός που κυβερνά το Ισραήλ χωρίς διακοπή επί μία δεκαετία, ηττήθηκε στις εκλογές και είναι πιθανό να μην είναι πρωθυπουργός στις 3 Οκτωβρίου, όταν θα εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εμπιστοσύνης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.
Συγκεκριμένα και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Μπλε και Λευκό” του Γκαντς λαμβάνει 32 έδρες ενώ το Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 31 έδρες. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμάται όμως ότι δεν θα ανατρέψουν την παραπάνω εικόνα. Ωστόσο, κανένας από τους δύο βασικούς πόλους της ισραηλινής πολιτικής ζωής δεν φαίνεται ικανός να σχηματίσει κυβέρνηση. Μαζί με τους κεντροαριστερούς συμμάχους του, το κόμμα του Γκαντς κερδίζει 56 έδρες έναντι 55 εδρών του Λικούντ και των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων που παραδοσιακά το στηρίζουν. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, δηλαδή 61 από τις 120 έδρες.
Ο Μπένι Γκαντς (δεύτερος από αριστερά) και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος Μπλε – Λευκό χαιρετούν οπαδούς τους στο Τελ Αβίβ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων.
Με δεδομένο ότι κανένα από τα δυο στρατόπεδα δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης, τόσο ο Γκαντς όσο και ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Μπεϊτενού, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου και διαφαινόμενος πλέον ρυθμιστής της επόμενης μέρας, ζήτησαν τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, αποτελούμενου και από τα τρία κόμματα.
Κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται να προκρίνει εν τω μεταξύ και ο Νετανιάχου, o οποίος κάλεσε σήμερα τον Γκαντς να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Χθες είχε ήδη προϊδεάσει για τις προθέσεις του: «Υπάρχουν μόνον δυο επιλογές: ή μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι ή μια επικίνδυνη κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε αραβικά κόμματα. Ειδικά σήμερα που είμαστε αντιμέτωποι με τόσο μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας δεν επιτρέπεται να υπάρξει κυβέρνηση αραβικών αντισιωνιστικών κομμάτων. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια τέτοια κυβέρνηση. […] Με τη βοήθεια του Θεού θα συγκροτήσουμε από κοινού μια ισχυρή, σιωνιστική και καλή κυβέρνηση για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε .
Η επόμενη κίνηση στην ισραηλινή πολιτική σκακιέρα ανήκει στον πρόεδρο της χώρας Ρίβλιν, ο οποίος καλείται να αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να λάβει την εντολή ο νικητής των εκλογών Γκαντς, στο παρελθόν έχει κληθεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και το δεύτερο κόμμα. Σε περίπτωση που οι διερευνητικές επαφές και οι διεργασίες ,που θα ακολουθήσουν κυλήσουν ομαλά, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο όρος του
Ο αρχηγός του κεντρώου “Μπλε και Λευκό” Γκαντς πάντως συμφωνεί στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Νετανιάχου. Αιτιολογώντας τον όρο που θέτει, o πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου παραπέμπει στις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου, ο οποίος κλείνει στο μεταξύ 10 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι Παλαιστίνιοι
Ο Μαχμούντ Αμπάς
Πώς διαβάζουν όμως όλες αυτές τις εξελίξεις οι Παλαιστίνιοι; Ποιον προκρίνουν οι ίδιοι ως πρωθυπουργό; Σχετικά ρωτήθηκε στο Όσλο ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς: «Δεν ξέρουμε ποιος θα έρθει. Γκαντς ή Νετανιάχου, αλλά δεν το γνωρίζουμε». Τι προτιμάται εσείς όμως, επέμενε ο δημοσιογράφος. «Η θέση μας: ενάντια στον Νετανιάχου», απάντησε ο Αμπάς.
ΠΗΓΗ: DW