Σε δημοσκόπηση για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές ο Ταμασού είναι 17 μονάδες πίσω από τον Λεμεσού

Σε δημοσκόπηση για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές ο Ταμασού είναι 17 μονάδες πίσω από τον Λεμεσού

Άνετο προβάδισμα στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο για διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θώκο, δίδουν οι πολίτες που συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα για λογαριασμό της Cyprus Times , που έγινε από την Analytica Market Research, με θέμα “Κύπριοι και Εκκλησία”.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση «Ποιον Ιεράρχη θα ψηφίζατε αν είχαμε Αρχιεπισκοπικές Εκλογές την ερχόμενη Κυριακή», το 31% ψήφισε τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, δίδοντας του σημαντικό προβάδισμα από τον δεύτερο και τον τρίτο.  Δεύτερος στην κατάταξη είναι  ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με ποσοστό 16% και διαφορά, όμως που εμπίπτει εντός του στατιστικού σφάλματος από τον τρίτο, τον Ταμασού Ησαΐα που συγκέντρωσε ποσοστό 14%. 

Ακολουθούν με 6% ο Πάφου Γεώργιος, 5% οι Κωνσταντίας Βασίλειος και Κύκκου Νικηφόρος. 3% των ερωτηθέντων συγκέντρωσε ο Κιτίου Νεκτάριος, όπως και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος. Ποσοστό 2% συγκεντρώνει ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας. 11% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, ενώ 5% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας, ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπερέχει σε όλες τις επαρχίες, πλην της Αμμοχώστου, όπου πρώτος κατατάσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Ο Λεμεσού Αθανάσιος διατηρεί προβάδισμα τόσο μεταξύ αντρών και γυναικών, όσο και μεταξύ όλων σχεδόν των ηλικιών. Έδαφος χάνει έναντι του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειου, μόνο στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω.

 

Αρκετά κοντά στην Εκκλησία η πλειοψηφία

Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφει η έρευνα και όσον αφορά τη σχέση των πολιτών με την εκκλησία. Στο ερώτημα «Πόσο κοντά πιστεύετε ότι είστε στην Εκκλησία» ποσοστό 37% απάντησε Αρκετά, ενώ Καθόλου απάντησε το 14%.

Όσον αφορά το πόσο κοντά αισθάνονται οι πολίτες στην Εκκλησία ανά ηλικία, στα αξιοσημείωτα ότι οι νεαρότεροι, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, αισθάνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό Πολύ Κοντά στην Εκκλησία.

Ζητούν Κοινωνικό Έργο από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο

Στο ερώτημα σε Ποιους Τομείς θα θέλατε έργο από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο πέραν των θρησκευτικών καθηκόντων, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν Κοινωνικό Έργο. Ακολουθούν Εκπαίδευση και Δημόσια Υγεία. Μικρότερο ποσοστό κερδίζει το «ΝΑΙ» για εμπλοκή ουσιαστικά του Αρχιεπισκόπου σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την Οικονομία.

Ταυτότητα και Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Η δημοσκόπηση της ANALYTICA MARKET RESEARCH έγινε για λογαριασμό της Cyprus Times με τη συμμετοχή 1701 ατόμων, 18 ετών και άνω από όλη την Κύπρο, με τυχαία, στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Διενεργήθηκε από τις 22 μέχρι τις 24 Ιουνίου του 2022 μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Οι σταθμίσεις έγιναν με βάση τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού-απογραφή 2021. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 2,4% και το διάστημα βεβαιότητας ανέρχεται στο 95%.


ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Λεμσού Αθανάσιος στον Θρόνο και στα (α) στο παραθρόνιο  Ταμασού Ησαΐας ( Ι.Μ.Τ.Ο)

Share this post