Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η Αποκαθήλωση και Επιτάφιος Θρήνος στο Φανάρι

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η Αποκαθήλωση και Επιτάφιος Θρήνος στο Φανάρι

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος  υπενθύμισε  τα λόγια του μακαριστού Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή) : ” Ο Σταυρός είναι της Μεγάλης Εκκλησίας. Το πρώτον και το ύστατον, το μέγιστον προνόμιόν της. Θεού δύναμις και Θεού σοφία”.

Το πρωί της Μ. Παρασκευής, σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης, τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και Προύσης κ. Ιωακείμ.
Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος.
Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κατέκλεισε το κήρυγμα του με λόγια του μακαριστού Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα ” Ως παραστατικώς και ανεπαναλήπτως επεσήμανεν εις τους μνημειώδεις λόγους του ο αξεπέραστος Γέροντάς Σας, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων Χατζής, είναι γνώριμα εις την Μητέραν αυτήν Εκκλησίαν όλα τα σύνδρομα πρόσωπα και όργανα του Πάθους και της Σταυρώσεως. Και ο Πιλάτος με την εξουσίαν του, την κρίσιν και την κουστωδίαν του. Και ο Άννας και ο Καιάφας με τον ζήλον των να μη διαταραχθή η ασφάλεια του κατεστημένου και ζημιωθούν αι προνομίαι των. Και οι νομομαθείς του Συνεδρίου, οι υπεραμυνόμενοι των οχυρών του γράμματος του Νόμου και της αληθείας έναντι του ταραχοποιού αυτού Θεού, του φιλανθρώπου και συγκαταβατικού, ο Οποίος με τα καινά δαιμόνια της αγάπης προς όλους και της σωτηρίας όλων, ανατρέ-πει τας περί Θεού ορθάς αντιλήψεις των, και ο Οποίος, με την μωρίαν και την αδυναμίαν του σταυρού Του, απειλεί τον μόχθον της σοφίας και τον ιδρώτα της ισχύος, τας συγκεκριμένας αυτάς πραγματικότητας της ζωής…Και ο Σταυρός; Ο Σταυρός είναι δικός της. Της Μεγάλης Εκκλησίας. Το πρώτον και το ύστατον, το μέγιστον προνόμιόν της. Θεού δύναμις και Θεού σοφία. Εις την όλην αυτήν συμφωνίαν της Σταυρώσεως και της συσταυρώσεως, μία μόνον παραφωνία υψούται από της εσταυρωμένης Εκκλησίας: ΄Ου τετέλεσται΄. Εδώ τετέλεσται ο λόγος του Σταυρού εν τη Μεγάλη Εκκλησία» (Χαλκηδόνια, σελ. 477-478).

ΚΗΡΥΓΜΑ Μ. ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Τον χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Πανοσιολ. Μ.Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος και ο Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι συγχοροστατούντες Αρχιερείς, οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, οι Πατριαρχικοί Χοροί, και οι παριστάμενοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, στους οποίους ο Παναγιώτατος μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Το απόγευμα ψάλθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου και Προύσης κ. Ιωακείμ.
Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός του Πατριαρχικού Ναού.
Εκκλησιάστηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της, Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και μικρός αριθμός προσκυνητών, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Πανδημίας.
* * *
Σύμφωνα με το δελτίο του Γραφείου Τύπου& Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως κάθε Μ. Παρασκευή, έτσι και εφέτος, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και προσκύνησε στον τάφο του αμέσου προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, κατέθεσε άνθη και έψαλε τρισάγιο, επικαλεσθείς την αγία ευχή του, ως και όλων των προκατόχων του που αναπαύονται στο Κοιμητήριο της Μονής.
Με αφορμή τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ενόψει της εορτής της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που τρέφει προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και απένειμε την Πατριαρχική ευλογία του στον ίδιο, στους συνεργάτες και τους οικείους του. Ευχήθηκε δε ο Αναστηθείς Χριστός να χαρίζει σε όλους τους ανθρώπους υγεία και δύναμη, ιδιαιτέρως σε όλους όσοι δοκιμάζονται από την Πανδημία.
Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Πόλεως, και του ευχήθηκε πατρικώς ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.
______________
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

 

 

 

 

 

 

Share this post