Σε ανυπακοή κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου καλεί η Μόσχα Ιεράρχες , που διαφωνούν με την μνημόνευση του Κιέβου

Σε ανυπακοή κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου καλεί η Μόσχα Ιεράρχες , που διαφωνούν με την μνημόνευση του Κιέβου

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, καλεί τους Κύπριους Ιεράρχες , που διαφωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο θέμα της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου, “να συνεχίσουν την συνεργασία τους ” με την Εκκλησία Ρωσίας, η οποία, όπως δήλωσε ο κ. Ιλαρίων και ήδη γράψαμε χθες, θα διαγράψει από τα Δίπτυχά της τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου. Εκκλησιαστική πηγή σχολίασε ότι  ο Μητροπολίτης Ιλαριών “παρεμβαίνει προκλητικά στα εσωτερικά της Εκκλησίας Κύπρου  και εμμέσως, πλην σαφώς , υπαγορεύει σε Ιεράρχες της να κάνουν ανυπακοή στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο”. Η στάση αυτή  της Μόσχας θυμίζει λίγο πολύ, υποστήριξε η ίδια πηγή , ” την εποχή του Μακαρίου , όταν οι τότε Μητροπολίτες Κιτίου, Πάφου και Κηρυνείας έκαναν παρασυναγωγή εναντίον του υποκινούμενοι από την χούντα των Αθηνών και παρεκκλησιαστικές οργανώσεις”

 

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Σε συνέντυξη στο πρακτορείο ΡΙΑ NOVOSTI ο Mητροπολίτης Ιλαρίων, αναφερόμενος στην μνημόνευση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου του Μητροπολίτη Κιέβου, δήλωσε:   «Αυτό σημαίνει το τέλος της Ευχαριστιακής κοινωνίας με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι με την Κυπριακή Εκκλησία ως σύνολο» και πρόσθεσε : «Θα είναι σημαντικό να καταλάβουμε: το έκανε μόνος του ή με τη συγκατάθεση της Συνόδου; Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι το έκανε χωρίς τη συγκατάθεση της Συνόδου». 

Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα, όπως έχει γίνει και στις άλλες περιπτώσεις Εκκλησιών (σ.σ: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Εκκλησία Ελλάδος), που αναγνώρισαν την Εκκλησία  Ουκρανίας, η αναγνώριση   «είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τους Αμερικανούς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη» . Επίσης , ισχυρίζεται ότι υπάρχει  το ενδεχόμενο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να επηρέασε  και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. 

*Διαβάστε την συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων by ARISTEIDIS VIKETOS

*Στην πρώτη φωτογραφία ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Share this post