Σχεδόν παμψηφεί ο Αρχιμ. Τυχικός νέος Μητροπολίτης Πάφου

Σχεδόν παμψηφεί ο Αρχιμ. Τυχικός νέος Μητροπολίτης Πάφου

Με ψήφους 15 από σύνολο 16 Ιεραρχών η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου εξέλεξε σήμερα νέο Μητροπολίτη Πάφου τον Πανοσιολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη, Τυχικό (Βρυώνη). Από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου απουσίαζε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος βρισκόταν στον Πύργο Ηλείας για την κηδεία του πρώην Μητροπολίτη κυρού Αθανασίου. Ωστόσο, ο κ. Γρηγόριος, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  είχε δώσει σε σφραγισμένο φάκελο την ψήφο του. 

 Αρχικά καταρτίστηκε το τριπρόσωπο,  με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών υπό του λαού, της 19ης Φεβρουαρίου 2023, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου.

Το τριπρόσωπον απαρτίστηκε  εκ των:

*Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου,(14,57%)

Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιωάννη Ιωάννου,(29,99%)

και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τυχικού Βρυώνη (50,01%). 

Εκτός του τριπροσώπου έμεινε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος (5,06%).

Μετά τον καταρτισμό του τριπροσώπου η Ιερά Σύνοδος  προχώρησε , με  μυστική ψηφοφορία , στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου. Από την  ψηφοφορία,νέος Μητροπολίτης Πάφου, αναδείχθηκε ο Αρχιμ. Τυχικός  διά ψήφων 15 έναντι μιάς  του Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου.

Το Μήνυμα της Εκλογής του εψηφισμένου Μητροπολίτη Πάφου θα γίνει το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 και ώραν 16:00, προ του Εσπερινού, εις τον παλαιόν Καθεδρικόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη Λευκωσία.

Η εις Επίσκοπον χειροτονία θα γίνει την επομένην, Β΄ Κυριακή των Νηστειών (12 Μαρτίου 2023), εις τον Καθεδρικόν Ναόν Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας.

Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου 2023 και ώραν 16:00, θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Πάφου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου.

Το άγγελμα της εκλογής του βρήκε τον Αρχιμ . Τυχικό στα γραφεία της Μητρόπολης Πάφου. Το προσωπικό και πολλοί φίλοι έσπεθσαν να τον συγχαρούν, ενώ οι καμπάνες ήχησαν  χαρμόσυνα στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος , σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Θεό, την Ιερά Σύνοδο , τον παφιακό λαό και τον ιερὀ κλήρο της Μητρόπολης.  Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στη συνέχιση του πολυσχιδούς, όπως σημείωσε,  πνευματικού κυρίως έργου του Μητροπολίτη.

“Να εύχεστε όπως φέρω εις πέρας αυτό το έργο του Θεού και το πνευματικό έργο προς βοήθεια του κάθε πιστού», συνέχισε.

Πρόσθεσε επίσης πως θα εργαστεί σκληρά για να μην διαψεύσει κανένα για την εμπιστοσύνη,  που του έδειξαν κυρίως τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Βιογραφικό 

Ο Άγιος Τυχικός

Ο Άγιος και απόστολος Τυχικός, του οποίου το όνομα φέρει ο εκλεγείς υπό της Ιεράς Συνόδου  Μητροπολίτης Πάφου, είναι ανάμεσα  στις άγιες μορφές, που κόσμησαν την Εκκλησία της Κύπρου.  Το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο των εβδομήκοντα. Όμως αυτό δεν εμποδίζει τον ιερό συναξαριστή να Τον εγκωμιάζει με τούτα τα λόγια: «Μη τον τυχόντα Τυχικόν τούτον νόει. ούτος γαρ εις πέφυκε των Αποστόλων».

Ο Τυχικός καταγόταν από τη Ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας. Σαν συνοδό και συνεργάτη του αποστόλου Παύλου τον συναντούμε περί το τέλος της τρίτης  αποστολικής περιοδείας του Παύλου . Κατά την περιοδεία αυτή, που κράτησε τρία χρόνια, από το 54-57 μ.Χ. ο  απόστολος Παύλος, με κέντρο την Έφεσο, επισκέφθηκε πολλές πόλεις της Μ. Ασίας. Ο Παύλος αννέθεσε στον Τυχικό να μεταφέρει και να επιδώσει με ασφάλεια τις επιστολές του προς τους πιστούς της Εφέσου, των Κολοσσών και της Α’ προς τον μαθητή του Τιμόθεο.

Όταν ο απόστολος Μάρκος, μετά το μαρτύριο του θείου του αποστόλου Βαρνάβα έφυγε απ’ την Κύπρο, πέρασε απ’ την Αλεξάνδρεια και κατέληξε στη Ρώμη για να συναντήσει τον πολύπειρο και φυλακισμένο απόστολο Παύλο. Οι δύο απόστολοι, αφού αντάλλαξαν ασπασμό χριστιανικής αγάπης, άρχισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνομιλούν για την κατάσταση της Εκκλησίας στην Κύπρο. Κατά τη συνομιλία αυτή, μεταξύ των άλλων, ο Μάρκος αποκάλυψε στον φλογερό απόστολο το μαρτυρικό τέλος του φίλου του αποστόλου Βαρνάβα και του φανέρωσε πως στην Κύπρο δεν ήταν άλλος απόστολος, για να συνεχίσει το έργο τους. Η πληροφορία αυτή ανησύχησε τον γηραιό απόστολο Παύλο, που έσπευσε αμέσως να στείλει στην Κύπρο τους συνεργάτες του Τυχικό, Επαφρά και μερικούς άλλους. Η ομάδα αυτή, όταν  έφτασε στην Κύπρο, έσπευσε να συναντηθεί με τον Ηρακλείδιο, που βρισκόταν στην Ταμασό και να του επιδώσει σχετική επιστολή. Στην επιστολή αυτή ο Παύλος λέγεται πως συνιστούσε στον πιστό μαθητή του να εγκαταστήσει τον Επαφρά επίσκοπο στην Πάφο, τον Τυχικό στη Νεάπολη, δηλαδή τη Λεμεσό, και τον Αυξίβιο στους Σόλους, πράγμα το οποίο και έκαμε.

Ο απόστολος Τυχικός , αφού  διεκπεραίωσε την αποστολή του στην Κύπρο, επέστρεψε και πάλι κοντά στον απόστολο Παύλο. Μετά δε τον μαρτυρικό θάνατο του  αποστόλου κατά μια παράδοση ο Τυχικός χρημάτισε επίσκοπος της Χαλκηδόνος, μιας πόλεως της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας.

Στο χωριό της Πάφου, τα Μέσανα , όπου γεννήθηκε ο νέος Μητροπολίτης ,   βρίσκεται  ναός του αγίου Τυχικοὐ, κτισμένος στα ερείπια ενός πολύ παλαιού, που δεν σώθηκαν ίχνη. Στον σημερινό ναού του  χωριού υπάρχουν  δύο εικόνες του αγίου Τυχικού,  μια πολύ παλαιά και άλλη νεώτερη με ημερομηνία αγιογραφήσεως το 1830. Ναοί του αγίου Τυχικού , του οποίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη στις 8 Δεκεμβρίου, υπάρχουν στην Γαλάτα και στην Λεμεσό. 

Η Ιερά Σύνοδος

Ανακοινωθέν για την  σημερινή  συνεδράση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει και τα ακόλουθα: 

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, στην πρώτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρίαν της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής:

* Απεφάσισε την κατ’ εξαίρεσιν, μόνον διά το παρόν έτος, τέλεσιν του μυστηρίου του γάμου κατά την περίοδον των Νηστειών των Χριστουγέννων, μέχρι την 12ην Δεκεμβρίου 2023.

* Ενημερώθηκε από τους επί κεφαλής εις τους Διορθοδόξους, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς διαλόγους Αρχιερείς, για τη συμμετοχή τους στους ως άνω διαλόγους. Έγινε συζήτηση και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις.

* Επεκύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη Μητροπολίτου Πάφου, που έγιναν την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023

*Εκφράζει τη συμπάθειά της προς τους υφισταμένους τις ταλαιπωρίες από τους σεισμούς, στις περιοχές Τουρκίας και Συρίας και εύχεται όπως ο Θεός απαλύνει τον πόνο τους. Η βοήθεια που έχει συλλεγεί από τον έρανο στις Εκκλησίες θα αποσταλεί προσεχώς στους πληγέντες.

*Τέλος, εν’ όψει της εισόδου μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου «Καλόν Στάδιον» και όπως ο Θεός ενισχύει όλους στον πνευματικό αγώνα, προς τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου”.

 

 

εψηφισμένος

Share this post