Σχέδιο του ΝΑΤΟ για μακροχρόνια στήριξη του Κιέβου
Οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και συζήτησαν για ένα σχέδιο που αφορά την στήριξη της Ουκρανίας σε πολυετές επίπεδο.
Το πλάνο είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία να συντονίσει τον διάλογο μεταξύ του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας και ενός αμυντικού φόρουμ όπου συμμετέχουν 50 χώρες.
«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πιο ισχυρού και ανθεκτικού θεσμικού πλαισίου για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Οι διαφορετικοί τρόποι για να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξή μας εξαρτάται λιγότερο από εθελοντικές, βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο από μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Έχουμε δυνατή οργάνωση, που δημιουργεί ένα πιο ισχυρό πλαίσιο για την υποστήριξή μας», δήλωσε ο ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πολλά κράτη – μέλη δεν δηλώνουν έτοιμα να συμφωνήσουν καθώς όπως λένε δεν θέλουν να εμπλέξουν την συμμαχία σε μια σύγκρουση που μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας, διαβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Σε σχόλια του με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ ο Γκρούσκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία, «όπως ήταν αναμενόμενο» και «σκοπίμως», επιδεινώνονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο, κυρίως λόγω της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.
«Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως και να έχει, εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», τόνισε ο Γκρούσκο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη χώρα του.
Ωστόσο εξαιτίας του πολέμου η Συμμαχία επεκτάθηκε, με την ένταξη δύο νέων μελών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και προσφέρει στο Κίεβο προηγμένης τεχνολογίας όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση.
Η Ρωσία από την πλευρά της εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ντε φάκτο στη σύγκρουση. Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στρατηγική ατζέντα
Στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκε με ευρωπαίους ηγέτες και συζήτησε για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Διάλογος(;) των υπουργών Άμυνας Ρωσίας – Γαλλίας
Εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών έχουν Παρίσι και Μόσχα.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις συνομιλίες μεταξύ του Σεργκέι Σοϊγκού και του Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι διαπιστώθηκε προθυμία για «διάλογο σχετικά με την Ουκρανία». Επισημαίνεται εξάλλου ότι μια ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία θα ήταν «άσκοπη» χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Άμεσα το Παρίσι διέψευσε ότι εξέφρασε προθυμία για διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε στον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί ότι είναι «έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο για την Ουκρανία», αλλά «η Γαλλία ούτε αποδέχτηκε ούτε πρότεινε τίποτα» για αυτό το θέμα, διευκρίνισε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει ότι ο Σοϊγκού προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «πρακτική εφαρμογή» της πρότασης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «θα δημιουργούσε προβλήματα στη Γαλλία».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού είχε δηλώσει πως ο Σεμπαστιάν Λεκορνί επανέλαβε πως το Παρίσι καταδικάζει τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της επίθεσης που εξαπέλυσαν ένοπλοι τον προηγούμενο μήνα κοντά στη Μόσχα, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης – για την οποία την ευθύνη έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος – είχαν διασυνδέσεις με την Ουκρανία. Τον ισχυρισμό αυτόν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση.
Πηγή: gr.euronews.com