Σαββίδης και Αγγελίδης έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία

Σαββίδης και Αγγελίδης έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Επικροτώ πλήρως το σχόλιο του δικηγόρου κ. Πάμπου Ιωαννίδη  στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφορικά με την γραπτή ανακοίνωση (25.11.22)  του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη,  και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, για το πόρισμα της Επιτροπής   σε σχέση με την δολοφονία του Τουρκοκύπριου καταδίκου στην Κεντρικές Φυλακές.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε λίγα , αλλά σημαντικά :«δυστυχώς αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τον πυρήνα του προβλήματος, που ταλανίζει το σύστημα της σωστής διοίκησης και του σωστού χειρισμού των θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς για τα οποία φαίνεται ότι οι κρατούσες αρχές δεν δυσκολεύονται να καταλήγουν σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς».

Ο ίδιος τόνισε:  «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια των ανεξάρτητων θεσμών. Κατάντια».

Το σχόλιο αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τα δύο ανώτατα στελέχη της Εισαγγελίας, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους διόρισε στις θέσεις τους.

Τις ημέρες, που ακολούθησαν τον διορισμό, πολλοί πολίτες εξεπλάγησαν, διότι αμφότεροι, που ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές σε μια περίοδο , που  πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τα «χρυσά» διαβατήρια.

Οι πολίτες ρωτούσαν, γιατί διορίστηκαν ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είχε πάρει ομόφωνα τις αποφάσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Φαίνεται ότι αυτό δεν προβλημάτισε τους κυρίους Σαββίδη και Αγγελίδη. Κάποιος φίλος με ρώτησε τότε, τί θα έκανα , αν ήμουν εγώ στη θέση τους. Του απάντησα ότι δεν θα αποδεχόμουν τον διορισμό.

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους  οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης ακολούθησαν την τακτική της αδιαφάνειας , επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον για  να μην επηρεαστούν αρνητικά υποθέσεις , που ενδεχομένως να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη. Και μόνο η περίπτωση για το πόρισαμ με το κατασκοπευτικό βαν αποκαλύπτει ότι η απόκρυψη του δεν ωφελεί το δημόσιο συμφέρον. Οι ηγήτορες της Νομικής Υπηρεσίας περιφρόνησαν τόσο την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και την αρμόδια Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής.

Σε μια δημοκρατική χώρα  και στο πλαίσιο του κράτους δικαίου οι διορισμένοι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας είναι απαράδεκτο να κρατούν ως «επτασφράγιστα μυστικά» θέματα, που άπτονται του πραγματικού-όχι όπως το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι-  δημοσίου συμφέροντος  και να περιφρονούν την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι τηρούν εκκωφαντική «σιγή ιχθύος» για το πόρισμα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη αναφορικά με τις καταγγελίες των κυριών Αριστοτέλους και Δημητρίου, πρέπει να δώσουν στην δημοσιότητα τους όρους εντολής προς την Επιτροπή, που διόρισαν για να εξετάσει την δολοφονία του Τουρκοκύπριου καταδίκου. Ήταν μέσα στους όρους εντολής να εξετάσει η Επιτροπή κατά πόσο είναι επαρκή και αποτελεσματικά τα μέτρα ασφάλειας στις Κεντρικές Φυλακές;

Πως εξηγείται από τους κυρίους Σαββίδη και Αγγελίδη η αποσπασματική επίκληση γεγονότων  κάποια από τα οποία έγιναν , όταν ο κ. Σαββίδης ήταν πολιτικός μας προϊστάμενος των Κεντρικών Φυλακών; Δεν τα είχε πάρει τότε είδηση; Στην περίπτωση αυτή σημαίνει ότι ο ίδιος ήταν ανεπαρκής και αναποτελεσματικός και η ευθύνη του είναι μεγάλη.

Εξίσου τεράστια είναι η ευθύνη  , αν -όπως λέγεται- ήταν ενήμεροι  ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για τις καταγγελίες των κυριών Αριστοτέλους και Δημητρίου πολύ πιο πριν από την γραπτή καταγγελία τους.

Με λύπη διαπιστώνω ότι οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης με τα τερτίπια και την συμπεριφορά τους έχουν απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Share this post