Σαρωτική αναθεώρηση του κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας από τον Πάπα Φραγκίσκο

Σαρωτική αναθεώρηση του κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας από τον Πάπα Φραγκίσκο

Συμπερίληψη νέων εγκλημάτων , όπως το «grooming» (αθέμιτη προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου) ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων για σεξουαλική κακοποίηση και η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Την πλέον σαρωτική αναθεώρηση του κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εξέδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, αυστηροποιώντας τους κανονισμούς για τους κληρικούς που κακοποιούν ανηλίκους και ευάλωτους ενηλίκους ή διαπράττουν απάτη.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ποντίφικα, «όποιος κληρικός ασελγεί σε βάρος ανηλίκων ή ατόμων που έχουν διανοητικό πρόβλημα, θα τιμωρείται με στέρηση του δικαιώματος να ιερουργεί και, αν η περίπτωση το απαιτεί, με αναγκαστική παραίτηση από την ιδιότητα του κληρικού», όπως αναφέρεται στο σχετικό, επίσημο  κείμενο της Αγίας Έδρας. Ίδια τιμωρία προβλέπεται για τους ιερείς που εξωθούν ανήλικα στην  πορνογραφία ή έχουν στην κατοχή τους εικόνες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, πάντα με ανήλικα.

Τα μέτρα αυτά της Καθολικής Εκκλησίας θα πρέπει φυσικά να συμβαδίζουν με τις ποινικές διώξεις που ασκούνται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις δικαστικές αρχές των διαφόρων κρατών. Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα των Καθολικών  Επισκόπων Ιταλίας Avvenire, με τους νέους αυτούς κανόνες περιορίζεται αυστηρά και  η δυνατότητα του κάθε επισκόπου να αποφασίζει αυτόνομα με ποιο τρόπο πρέπει να τιμωρεί  τους παιδεραστές ιερείς.

Συμπαράσταση προς τα θύματα

                                                                               Από εκδήλωση  διαμαρτυρίας για τα σεξουαλικά σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας, Ρώμη 2019

Η  νέα  στροφή του Βατικανού, σύμφωνα με  πολλούς αναλυτές, αποφασίζεται μετά από δεκάδες δημοσιογραφικές έρευνες (στην Ιταλία και όχι μόνον) οι οποίες έδειξαν ότι υψηλόβαθμοί κληρικοί – σε αρκετές περιπτώσεις –  συμβούλευαν τα θύματα παιδεραστίας να μην υποβάλουν μήνυση, ώστε να συγκαλυφθεί ουσιαστικά το όλο σκάνδαλο.

Το επιπλέον βήμα  του Φραγκίσκου αποτελεί φυσική συνέχεια της απόφασης, που έλαβε πριν από ενάμιση χρόνο, να καταργήσει κάθε μορφή απορρήτου της Αγίας Έδρας, που κάλυπτε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερωμένους. 

«Πρόκειται για ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό μήνυμα συμπαράστασης προς τα τόσα θύματα παιδεραστίας στην Ιταλία, τη Γαλλία, τηνΓερμανία, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero.

Ένα μήνυμα που δείχνει ότι το Βατικανό είναι πρόθυμο να συνεργαστεί εμπράκτως με τις δικαστικές αρχές όλων αυτών των κρατών, ώστε κάποιες πρακτικές και αδικήματα  ασυνείδητων ιερέων  να αποτελούν πια ένα καταδικαστέο παρελθόν.

Η αναθεώρηση, η οποία ετοιμαζόταν από το 2009, περιλαμβάνει ολόκληρο το έκτο τμήμα του Εκκλησιαστικού Κώδικα και Κανόνα, που αποτελείται από επτά βιβλία με περίπου 1.750 άρθρα. Είναι η πιο εκτεταμένη αναθεώρηση μετά την έγκριση του τρέχοντος κώδικα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 1983.

Ο Πάπας υπενθύμισε στους επισκόπους ότι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του γράμματος του νόμου και ότι ένας από τους στόχους της αναθεώρησης είναι να «μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες η επιβολή ποινής αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των Αρχών».

Το νέο τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 άρθρα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, ενσωματώνει ορισμένες αλλαγές που έγιναν στον εκκλησιαστικό κώδικα από το 1983 από τους Ποντίφικες και εισάγει νέες κατηγορίες.

Ο μονσινιόρ Φιλίπο Ιανόνε, επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού που επέβλεψε το σχέδιο, είπε πως υπήρξε ένα κλίμα «υπερβολικής χαλαρότητας στην ερμηνεία του ποινικού νόμου», όπου η ευσπλαχνία ετίθετο μερικές φορές πάνω από τη δικαιοσύνη.

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τέθηκε κάτω από ένα νέο τμήμα που τιτλοφορείται «Ποινικά αδικήματα κατά της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας» αντί για το προηγούμενο αόριστο «Εγκλήματα εναντίον ειδικών υποχρεώσεων».

Το τμήμα αυτό διευρύνεται ώστε να περιλάβει νέα εγκλήματα όπως το «grooming» (αθέμιτη προσέγγιση παιδιών μέσω διαδικτύου) ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων για σεξουαλική κακοποίηση και η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

ΠΗΓΗ: DW/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post