Σάρλ Μισιέλ: Αλληλεγγύη σημαίνει πράξεις

Σάρλ Μισιέλ: Αλληλεγγύη σημαίνει πράξεις

*Αναστασιάδης: Ναι στον διάλογο, αλλά όχι με απειλές

*Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Oι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και η κρίσιμη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 24 Σεπτεμβρίου, με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη και του προέδρου του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,   ο οποίος επισκέφτηκε την Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον συνομιλητή του ότι η  Κύπρος είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και παρατήρησε πως η επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε  στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για επέκταση των γεωτρήσεων του «Γιαβούζ» και συμπλήρωσε πως η Λευκωσία καλωσορίζει την εμπλοκή της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, o διάλογος θα πρέπει να είναι ορθά δομημένος χωρίς εκβιασμούς και απειλές, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου από την Τουρκία. Τόνισε επιπλέον ότι έθεσε το ζήτημα των Βαρωσιών.

Ο κ. Μισιέλ επεσήμανε ότι « η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια, αλληλεγγύη σημαίνει μέσα από τις πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με ένα τρόπο ευφυή προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο κ. Μισιέλ είπε ότι «είναι μια πρόκληση για την ΕΕ και ένα θέμα που αφορά το παγκόσμιο και πριν να έρθω στην Κύπρο έχω πάει στη Λέσβο. Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Η ΕΕ σε λίγες μέρες θα προτείνει ένα Μεταναστευτικό Σύμφωνο και θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να στηρίξουμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ στην πρώτη γραμμή».

Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δουλέψουν σκληρά ώστε να δώσουν «πάρα πολύ καθαρά μηνύματα, προκειμένου να έχουμε πρόοδο και επίσης να δώσουμε όλες μας τις προσπάθειες οι οποίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας των ΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη περισσότερο να δεσμευτεί και να υποστηρίξει τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτό (Κυπριακό)το θέμα».

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

*Αναλυτικά 0ι δηλώσεις Αναστασιάδη-Μισέλ

Αναστασιάδης-Μισιέλ by ARISTEIDIS VIKETOS

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το μεσημέρι μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας,  Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία . Έγινε αλληλοενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αντηλλάγησαν απόψεις.

Οι δύο ηγέτες προέβησαν σε συντονισμό και συμφώνησαν για την κοινή γραμμή που θα τηρήσουν οι δύο χώρες στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις απειλές που δέχεται από την Τουρκία, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε διεξοδικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνάντηση που είχε το σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,  Σαρλ Μισιέλ, καθώς και για το γεγονός ότι αύριο θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Τζιουζέπε Κόντε.

Share this post