Σαράντα δύο ποιητές γράφουν για την Καρπασία

Σαράντα δύο ποιητές γράφουν για την Καρπασία

Η ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΕΛΚ) με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει την έκδοση της ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ. Η ΕΛΚ προκήρυξε, το 2022, διαγωνισμό ποίησης, θεωρώντας ως πολιτιστικό χρέος της την προβολή της Καρπασίας. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων ήταν η 17η Αυγούστου 2022, ημερομηνία ιστορική για την Καρπασία το 1974. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν πρόσωπα που αγαπούν ή γεννήθηκαν, έζησαν, ή εργάσθηκαν στην Καρπασία, ανεξάρτητα με την παρούσα διαμονή ή υπηκοότητά τους.

Το εγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, μέσω του Γιαλουσίτη Ηλία Παντελίδη, υπήρξε υποστηρικτής και χορηγός της όλης προσπάθειας. 

Το 170 σελίδων σκληρόδετο βιβλίο διαστάσεων 17 επί 24 εκατοστά, έχει ενσωματωμένους χάρτες, μετά το εξώφυλλο και πριν το οπισθόφυλλο, που ετοιμάσθηκαν ειδικά για την έκδοση αυτή. Πολύχρωμος χάρτης της Καρπασίας (σε μέγεθος Α3) έχει ειδικά τυπωθεί και διπλωθεί μέσα στο βιβλίο [ηλεκτρονικό αντίγραφο διαθέσιμο].  Τυπώθηκε και σελιδοδείκτης που απαριθμεί 42 ονόματα. Τον δήμο Ακανθού και 41 κοινότητες.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση έγιναν  γνωστα  τα ονόματα 42 ποιητών, των οποίων τα έργα επιλέχθηκαν για δημοσίευση στην «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας». Στη συνέχεια, ακολούθησε  ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής (τον Μάιο του 2023) για απονομή πρώτων, δεύτερων, τρίτων βραβείων και επαίνων.

Πρώτο βραβείο:

 • Έλενα Συμεού Γεωργίου για το ποίημα «Αγία Καρπασία»
 • Νίκος Πενταράς για το ποίημα «Μιλήστε και για την Καρπασία»

Δεύτερο βραβείο:

 • Ευθύβουλος Ευθυβούλου για το ποίημα «Αγία Καρπασία»
 • Κυριακή Χαραλάμπους για το ποίημα «Για πάντα»

Τρίτο βραβείο:

 • Βασίλης Χαραλάμπους για το ποίημα «Θέλουν, δεν θέλουν»
 • Κλεονίκη Δρούγκα για το ποίημα «Απρόσμενη Τροπή»

ΕΠΑΙΝΟΣ

 • Κωνσταντίνος Γ. Παπαλουκά για το ποίημα «Τα πουλάκια».
 • Σωτήρης Ζ. Χατζηζαχαρίας για το ποίημα «Αχαιών Ακτή».
 • Φίλιππος Γιαπάνης για το ποίημα «Καράβι αταξίδευτο, Καρπασία».

Σύντομα, θα καθορισθεί και θα ανακοινωθεί  ο χρόνος και ο χώρος μιας σεμνής τελετής παρουσίασης του βιβλίου και παράδοσης των βραβείων, σύμφωνα με προηγούμενη μας ανακοίνωση (βλέπε ΥΓ 1). 

Παρατίθεται ο Επίλογος από την σελίδα 167 της ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ:

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

και το εγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα

ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

παρουσιάζουν το έργο αυτό γιατί…

«τον σκοταδισμό της εποχής μας, πολεμάμε με φως»

Σκοταδισμός: ο χαρακτηρισμός μιας θεωρίας και μιας πρακτικής, που αντιτίθεται στην εξάπλωση επιστημονικών γνώσεων σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. O όρος σκοταδισμός περιγράφει την σκόπιμη πρακτική περιορισμού της γνώσης και της πληροφόρησης. Τον 18ο αιώνα οι διαφωτιστές χρησιμοποιούσαν τον όρο σκοταδιστής για κάθε εχθρό του πνευματικού διαφωτισμού και της διάχυσης της γνώσης.

Σήμερα, στον αιώνιο κόσμο τον ενιαίο, η διαφωτιστική ακτινοβολία του Αριστοτέλη αντιπαλεύει με την «τεχνητή νοημοσύνη», στην τσέπη του καθενός. (Βλέπε και άκου: κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με πανεπιστημιακές και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά και το καλό να αντιπαλεύει με το κακό).

Ταυτόχρονα, η ποίηση, το ποίημα και κάθε ποιητής, ως μια αδιαίρετη ενότητα, εκπηγάζουν και αναγεννιούνται από την Ομηρική επίκληση «Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο τραγούδα μου…» χωρίς ποτέ όμως να ξεχνούν πως «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος» και η ιστορία του ανθρώπου ταυτίζεται με την ιστορία του λόγου. Άνθρωπος σημαίνει λόγος και άνθρωπος που «ποιεῖ… ποιητης ἐστί».

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Ανθολόγος                                                           

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ διατίθεται, με προτεινόμενη λιανική τιμή τα είκοσι ευρώ,  από τον εκδοτικό οίκο ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ [Tηλ.: 00357-22767291 [email protected]]. Ο οίκος της κυρίας Βούλας Κοκκίνου είχε την επιμέλεια της έκδοσης. Η Ανθολογία σύντομα θα διατίθεται και από πολλά βιβλιοπωλεία. Ενδιαφερόμενοι είναι δυνατό να προμηθευτούν την ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΚ.

 

 • Ελευθέριος Πλουτάρχου, Πρόεδρος ΕΛΚ, εκπαιδευτικός, ποιητής-συγγραφέας, [email protected]
 • Μαρία Χρυσοστόμου, Αντιπρόεδρος ΕΛΚ, εκπαιδευτικός, ποιήτρια-συγγραφέας, [email protected]
 • Ευδοκία Ζορπίδου, Γραμματέας ΕΛΚ, εκπαιδευτικός, ποιήτρια [email protected]
 • Ανδρέας Χρυσάνθου, Ταμίας ΕΛΚ, Γιατρός, ποιητής-συγγραφέας [email protected]
 • Ηλίας Παντελίδης, Σύμβουλος ΕΛΚ και Ανθολόγος της έκδοσης. Οικονομολόγος-λογιστής-συγγραφέαςΠρόεδρος ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ [email protected] [τηλ.9962626911]

 

Share this post