Σαν έτοιμος από καιρό παραιτήθηκε ο Μιχι. Χατζηγιάννης

Σαν έτοιμος από καιρό παραιτήθηκε ο Μιχι. Χατζηγιάννης

Νέα υφυπουργός Πολιτισμού ανέλαβε η κ. Λίνα Κασιανίδου. Έμεινε εκτός η κυρία Δέσπω Πηλείδου

Πέντε μήνες κράτησε η θητεία του γνωστού τραγουδιστή, Μιχάλη Χατζηγιάνη , ως επικεφαλής του υφυπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο από την πρώτη Ιουλίου εντάχθηκε και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. 

Μία σειρά γεγονότων που είχαν προηγηθεί, είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο διορισμός του είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση μίας μερίδας των ανθρώπων του πολιτισμού, οι οποίοι αντέδρασαν αμέσως, όμως η πρώτη κίνηση η οποία συζητήθηκε εντόνως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν η χρήση του επίσημου λογαριασμού του υφυπουργείου πολιτισμού για να προβληθούν τα γενέθλια του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου μαζί με το τραγούδι,  που του αφιέρωσε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Τότε είχε επικριθεί έντονα το γεγονός ότι ο επίσημος λογαριασμός του υφυπουργείου χρησιμοποιήτο για κοινωνικούς σκοπούς και όχι για την προώθηση των προτάσεων και των δράσεων του υφυπουργείου.

Η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο, ήταν η συνεργάτιδα του υφυπουργού Πολιτισμού η οποία όπως διαφάνηκε είχε κατηγορηθεί για απάτη στο παρελθόν που αφορούσε πλαστά εισιτήρια. Η είδηση είχε προκύψει αμέσως μετά την αποκάλυψη της 19χρονης συνεργάτιδας του υφυπουργού τουρισμού, εντείνοντας έτσι την πίεση στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τις επικρίσεις που δεχόταν περί κακών επιλογών και βολεμάτων. Επιπλέον ένταση στη σχέση Χριστοδουλίδη Χατζηγιάννη προκάλεσε και ο τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης του εν λόγω διορισμού, όταν έγινε λόγος για ανθρωποφαγία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεχτεί εδώ και καιρό παράπονα από τον περίγυρό του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Χατζηγιάννης διαχειριζόταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, δίδοντας έμφαση στο καλλιτεχνικό του παρελθόν παρά στο παρόν του ως πολιτικό πρόσωπο και υφυπουργός ο οποίος προχωράει σε έργα. Αυτή η κίνηση ενίσχυε και την αίσθηση που επικρατεί σε μία μερίδα της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση ήταν περισσότερο θέμα εικόνας παρά πολιτικών πράξεων.

Ανακοίνωση για την παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη από τη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού εξέδωσε , σήμερα 11 Ιουλίου 2023,  το Προεδρικό, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει, την Δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου ως νέα Υφυπουργό Πολιτισμού. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

” Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εύχεται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών. 

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει, την Δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου ως νέα Υφυπουργό Πολιτισμού. 

 

Η Καθ. Βασιλική Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α.. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

 

Βασιλική Κασσιανίδου ΦΩΤΟ : ΑΝΤΤ-1)

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας  και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων,  που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο” .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την θέση της υφυπουργού ενδιαφερόταν και η πρώην έφορος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, κυρία Δέσπω Πηλείδου.

 

*Υπενυμίζεται ότι στις 30.6. 2023 σε ανάρτηση μου στο fb , με τίτλο ” ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ” ;,η κυρία Κασσιανίδου είχε γράψει: Lina Kassianidou

Αγαπητέ κε Βικέτο αυτές οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε είναι δικές μου. Δεν θυμάμαι να σας έδωσα ποτέ την άδεια να χρησιμοποιήσετε δικές μου φωτογραφίες σε δημόσιο Post στο FB. Τις μοιράστηκα μόνο με συνάδελφους σε προσωπικές ανταλλαγές μηνυμάτων. Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσετε. Αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας γιατί δεν μοιράζεστε με το κοινό σας το σημαντικό ερευνητικό έργο των μελών της. Γιατί δεν λέτε ότι στα University Rankings ανά γνωστικό αντικείμενο το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στα καλύτερα 240 πανεπιστήμια Παγκοσμίως. Γιατί δεν γράφετε ότι το μοναδικό ERC (European Research Council) starting grant στην αρχαιολογία στην Κύπρο που έχει πάρει μέλος μας”
Της απάνησα ως εξής: “Aristeidis Viketos

Lina Kassianidou Αγαπητή κυρία Kassianidou δεν υποτιμώ το έργο και τις διακρίσεις της Μονάδας. Οι δημοσιογράφοι δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους. Επίσης, δεν είναι φρόνιμο να ψάχνετε “ενόχους” μεταξύ συναδέλφων σας. Το ζήτημα είναι ότι και η ηγεσία του Πανεπιστημίου δεν ενδιαφέρθηκε όσο έπρεπε. Σας ενοχλούν οι φωτογραφίες και όχι αυτά που λέγονται για απώλεια βιβλίων; Το θέμα δεν κλείνει με αυτή την ανάρτηση. Θέλω να πιστεύω ότι χρειάζεται σε βάθος έρευνα προς όφελος του καλού ονόματος και του έργου της Μονάδας Αρχαιολογίας” .  Η νέα υφυπουργός δεν έδωσε συνέχεια. Όμως , όπως έχω υποσχεθεί ο ageliaforos.com δεν θα αφήσει το θέμα της ΜΑ και άλλων ζητημάτων , τα οποία φαίνεται ότι άπτονται του τρόπου διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων” 

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Το τραγούδι που ανέβασε μετά την παραίτησή του | Like.com.cy (philenews.com)

 

 

 

Share this post