Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου 12ος κύκλος διαλέξεων

Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου 12ος κύκλος διαλέξεων

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και το Γρα­φείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών Πρυτα­νείας του Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν για 12η χρονιά το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παρα­λίμνι.

Στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από διαλέξεις για επίκαιρα, σύγ­χρονα και διαχρονικά θέματα.

Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμί­νιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι ομιλητές, μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλων Πανεπιστημίων, καθώς και ειδικοί από επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς, μέσα από τις εισηγήσεις τους επιδιώκουν τον εποικοδομητικό διάλογο με τους κατοίκους αλλά και την πολιτιστική αναβάθμιση της μη­τροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν έξι συναντήσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Οι φετινές διαλέξεις, θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη, στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imconstantias.org.cy), τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης facebook imconstantias και agiosgeorgiosparalimni  καθώς και από το youtube. 

Η τελετή έναρξης  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της Θ΄ Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων, κατά την τελετή λήξης (17 Μαΐου 2023), θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στα μέλη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαλέξεων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Πρόγραμμα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, 7:00 μ.μ.

Στο πλαίσιο της Θ΄Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

«100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο Ελληνισμός σήμερα, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Θράκη»

Eισηγητής: Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Αθηνών

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, 7:00 μ.μ.

«Η ζωή του εμβρύου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκτρώσεις»

Εισηγητής: Δρ Ιωάννης Μπέκος, Ειδικός Επιστήμονας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, 7:00 μ.μ.

«Χριστός και κόσμος»

Eισηγητής: Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Δρ Βασίλειος, Μέλος Συνεργαζόμενου Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, 7:00 μ.μ.

«Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και εμείς»

Εισηγητής: Δρ Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, 7:00 μ.μ.

«Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974»

Εισηγητής: Δρ Χάρης Αλεξάνδρου, Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 7:30 μ.μ.

«Πράσινη Ενέργεια: Τρόποι διάσωσης του πλανήτη. Πώς ο τόπος μας μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πρώτες ύλες; Ποιες οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μιας κρίσης;»

Εισηγητές: Δρ Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Μαρίνα Νεοφύτου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  (πατήστε για υποβολή)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πνευματικής Διακονίας στα τηλ. 23812456/7 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

Share this post