ΣΑΛΑΧ ΑΛ-ΜΟΥΣΑ: «Οι δύο πλευρές της Παλαιστίνης θα εξαναγκαστούν σε προσέγγιση»

ΣΑΛΑΧ ΑΛ-ΜΟΥΣΑ: «Οι δύο πλευρές της Παλαιστίνης θα εξαναγκαστούν σε προσέγγιση»

«Ή θα έχεις εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ή θα ακολουθείς τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις». Αυτή είναι ορθή-κοφτή η απάντηση του συγγραφέα, γιατρού και αγωνιστή της Παλαιστίνης, Σαλάχ Αλ-Μούσα, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο μακελειό στη Γάζα.  Το βιβλίο  «Μνήμες Παλαιστίνης» ( η «Εφημερίδα των Συντακτών» («Εφ.Συν.» της Αθήνας είχε προσφέρει στους αναγνώστες της στις 20 Ιανουαρίου 2024), είναι μια  αυτοβιογραφία,  αλλά και ανασκόπηση της παλαιστινιακής τραγωδίας εδώ και 75 χρόνια. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες (20.2.2024)  το βράδυ στην Αθήνα (κτίριο της ΕΣΗΕΑ) με την συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος πήγε για τον σκοπό αυτό από την Ιορδανία , όπου ζει, στην Ελλάδα. 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο. Στις 4 Μαρτίου  στην Λάρνακα και στις 7 Μαρτίου στην Λευκωσία από το “Καφενείο της Πέμπτης”. 

*Η συνέντευξη του Σαλάχ Αλ-Μούσα

 Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία σας «Μνήμες Παλαιστίνης», αλλά θέλω εδώ να μιλήσουμε για τα τρέχοντα γεγονότα και το μέλλον. Δεν υπάρχει, νομίζω, αμφιβολία ότι η «Θύελλα του Αλ Ακσα», η καταδρομική επιχείρηση της Χαμάς ενάντια στις ισραηλινές βάσεις και οικισμούς γύρω από τη Γάζα στις 7/10/23, υπήρξε μια βίαιη τομή. Τέσσερις μήνες μετά, πιστεύετε ότι το Ισραήλ όντως αιφνιδιάστηκε ή μήπως η εξτρεμιστική ηγεσία του γνώριζε, αλλά άφησε την επίθεση να εξελιχθεί, ώστε να δρομολογήσει την προαποφασισμένη εθνοκάθαρση της Γάζας;

Η «Θύελλα του Αλ Ακσα» αποτέλεσε έκπληξη για όλους. Ηταν μια αιφνιδιαστική στρατηγική εξαπάτηση, γιατί οι μαχητές της αντίστασης κατάφεραν να πάρουν όλες τις πληροφορίες που ήθελαν, χρησιμοποιώντας μέσα και εργαλεία που δεν μπορούσε ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ να ανιχνεύσει. Ομως, όπως η παλαιστινιακή αντίσταση είχε στόχους, έτσι και το Ισραήλ είχε τους δικούς του. Εδώ και 23 χρόνια το Ισραήλ είχε σχέδια για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Με την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει τα σχέδιά του. Ολη αυτή η καταστροφή στοχεύει στο να φτάσουν οι Παλαιστίνιοι στην απελπισία και στην απόγνωση και να εξαναγκαστούν σε φυγή.

 Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων που υποστηρίζουν πως το Ισραήλ, και ειδικά οι κυβερνήσεις του Λικούντ, επέτρεψε υπογείως την ενίσχυση της Χαμάς, ως μαχητικού και αδιάλλακτου αντίπαλου δέος στην αποδυναμωμένη Φάταχ, προκειμένου να διχάσουν το παλαιστινιακό αγώνα και να εκτροχιάσουν κάθε πιθανότητα δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, έστω και κουτσουρεμένου. Ποια είναι η γνώμη σας; Υπάρχει περιθώριο για συμφιλίωση Χαμάς και Φάταχ; Πιστεύετε πως η πολυσυζητημένη «λύση των δύο κρατών» είναι ακόμη βιώσιμη; Και πώς κρίνετε την ώς τώρα στάση των «αδελφών» αραβικών κρατών, και ιδιαίτερα της Αιγύπτου;

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που συντηρεί τη συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα και τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτή η διχόνοια εξυπηρετεί το Ισραήλ που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ΜΙΑ παλαιστινιακή αρχή με την οποία να μπορεί να συνομιλήσει. Πιστεύω ότι μετά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης θα εξαναγκαστούν οι δύο παλαιστινιακές πλευρές σε μια μορφή προσέγγισης. Εχω την άποψη ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι πια εφικτή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει σε όλα τα φόρουμ ότι δεν θα επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κι αυτή η πολιτική φαίνεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ανέγερση εποικισμών, την προσάρτηση εδαφών, την κατάσχεση των χρημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής και την ασφυκτική καταπίεση των Παλαιστινίων σε όλους τους τομείς της ζωής ώστε να εξαναγκαστούν και πάλι σε φυγή. Οσον αφορά τους αδελφούς Αραβες, οι θέσεις τους κυμαίνονται από τη σιωπή ώς την κρυπτο-υποστήριξη στο Ισραήλ. Μικρή μειοψηφία εκδηλώνει κάποιες μορφές αναποτελεσματικής υποστήριξης.

 Έχετε ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, και μάλιστα σε εποχές που οι σχέσεις του ελληνικού και του γαλλικού κράτους με τους Παλαιστινίους ήταν οπωσδήποτε πολύ θερμότερες. Πώς σας φαίνεται ο σημερινός εναγκαλισμός της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου, αλλά και συνολικά των ελληνικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ; Πού αποδίδετε αυτή τη στροφή;

Κατ’ αρχήν να υπογραμμίσουμε ότι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είναι δυτικό εγχείρημα που το υιοθέτησε η Αμερική και σήκωσε την ευθύνη της διατήρησής του για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Βρισκόμαστε σε μια νέα παγκόσμια τάξη όπου αποκρυσταλλώνονται οι θέσεις των κρατών. Η ελληνική κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι «τα σύνορά της είναι τα σύνορα των συμφερόντων της». Αυτό είναι μια μεταφορά δηλώσεων πολλών Αμερικανών προέδρων. Δεν ξέρω ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή σε μια επίθεση γενοκτονίας στον λαό της Γάζας. Οπως είναι γνωστό, ο ελληνιστικός πολιτισμός ξεκίνησε από τη Γάζα. Επίσης όλη η ιστορική Παλαιστίνη αγκάλιαζε την Ορθοδοξία. Και στο τέλος ή θα έχεις εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο ή θα ακολουθείς τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις.

«Μνήμες Παλαιστίνης»: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της «Εφ.Συν.» στην ΕΣΗΕΑ 

Η εκδήλωση μετεξελίχθηκε σε μια συζήτηση για την φάση, στην οποία βρίσκεται το Παλαιστινιακό και για τις επιδιώξεις του Ισραήλ που συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία εις βάρος του πληθυσμού της Γάζας. 

Ο Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», έκανε μια ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η στρατηγική του Ισραήλ. Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου, αναφέρθηκε περισσότερο στη σχέση του Σαλάχ Αλ Μούσα και του παλαιστινιακού κινήματος με την Ελλάδα.
Από την εκδήλωση της «Εφ.Συν.» στην ΕΣΗΕΑ με τίτλο: Η ματωμένη μνήμη της Παλαιστίνης | Εφ. Συν./ Μάριος Βαλασόπουλος

Ο ίδιος ο Μούσα έκανε μια εκτενέστατη ανασκόπηση της παλαιστινιακής αντίστασης και των φάσεων που έχει περάσει. Επισήμανε με έμφαση ότι οι αγριότητες που αποδίδονται από τα δυτικά ΜΜΕ στους ισλαμιστές της Χαμάς δεν έχουν καμία σχέση με την παλαιστινιακή κουλτούρα και σε κάθε περίπτωση αδικούν την εικόνα της παλαιστινιακής αντίστασης. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Σαλάχ Αλ-Μούσα. ΦΩΤΟ: Εφ. Συν./ Μάριος Βαλασόπουλος 

Στην εκδήλωση η ηθοποιός Ναταλία Γεωργοσοπούλου απήγγειλε δυο ποιήματα του Σαλάχ -Αλ Μούσα

********************************************************************************

Καταδίκη της εισβολής του στρατού του Ισραήλ στην Jenin

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία με ανακοίνωση της καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη εισβολή των δυνάμεων κατοχής  στην Jenin, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε ως αποτέλεσμα απώλειες ζωών, τραυματισμούς αμάχων, εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, τυχαίες μαζικές συλλήψεις, και εκφοβισμό πολιτών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:  “Αυτό θεωρούμε ότι είναι συντεταγμένη επίθεση κατά της ύπαρξης του Παλαιστινιακού λαού στην  ίδια του την πατρίδα, όπως επίσης και κατά της υπονόμευσης της ήδη εύθραυστης οικονομίας και της εμβάθυνσης των συλλογικών τιμωριών για να συμπεριλάβουν όλους τους πολίτες, ωθώντας τους στην μετανάστευση και σε έναν ακόμα ξεριζωμό.Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα εγκλήματα που διαπράττονται απο τον κατοχικό στρατό με εκσκαφείς, καταστρέφοντας  υποδομές στις πόλεις και τα χωριά όπου εισβάλουν. Θεωρούμε ότι είναι  επίσημη ισραηλινή πολιτική να αναπαράγει τα εγκλήματα του στρατού κατοχής στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν με την έγκριση και τις ευλογίες των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής αφού είδαμε για ακόμα μια φορά τη χρήση του βέτο στο χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση  κατάπαυση του πυρός και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ζητάμε ξεκάθαρη καταδίκη των πράξεων του Ισραήλ για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά του λαού μας”.

Share this post