Sabah: «Σχέδιο 5 σταδίων για την αναβάθμιση της ΤΔΒΚ”

Sabah: «Σχέδιο 5 σταδίων για την αναβάθμιση της ΤΔΒΚ”

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές

Η τουρκική εφημερίδα    Sabah  σε σημερινό της δημοσίευμά, με τίτλο «Σχέδιο 5 σταδίων σχετικά με την ΤΔΒΚ»,  γράφει ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλέον στο Κυπριακό πέραν από τη λύση στη βάση δύο κρατών», έχει ξεκαθαρίσει και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» ο οποίος σχετίζεται με την δεύτερη .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτεραιότητα των ενεργειών τους θα είναι η ανάπτυξη της «οικονομίας της ΤΔΒΚ». Στο πλαίσιο της υπογραφής του «δημοσιονομικού και οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» θα παραχωρηθεί στην «ΤΔΒΚ» ποσό ύψους 2.5 δις ΤΛ και θα γίνουν ν βήματα όσον αφορά σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα των μεταφορών, την ενέργειας και των υποδομών. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στην «ΤΔΒΚ», σημειώνει η εφημερίδα.

Για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα γίνει ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων προκειμένου να ανοίξει για τον τουρισμό. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι θα στηριχθούν δραστηριότητες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής,  αλλά και η προβολή διεθνώς  της «ιστορίας, πολιτισμού και φυσικoύ πλούτου της ΤΔΒΚ» .

Σχετικά με το οδικό δίκτυο και τις υποδομές στις συγκοινωνίες στα κατεχόμενα, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποφασίστηκε η αναθεώρηση του «master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2030» και μέσα σε αυτό  το πλαίσιο θα ανανεωθεί το οδικό δίκτυο και όλοι οι δρόμοι στα κατεχόμενα θα γίνουν διπλής κατεύθυνσης.

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, θα γίνουν προσπάθειες για παροχή χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ανεγερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κινητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή θα γίνει στο «σύστημα διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα, αφού υπάρχουν σκέψεις  η «ΤΔΒΚ» περάσει σε ένα «προεδρικό σύστημα» ή ένα «ενδυναμωμένο προεδρικό σύστημα», όπως συμβαίνει και στην Τουρκία. Με την σταδιακή εφαρμογή όλων αυτών των βημάτων σημειώνει η εφημερίδα, θα σημειωθεί επίσης και εντατική διπλωματική κινητικότητα για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης και τις 4 σημαντικέ,ς όπως τις χαρακτηρίζει συμφωνίες, που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” , που αποτελούν τα πρώτα βήματα για την νέα περίοδο.

Αυτές αφορούν «τη συμφωνία για εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στην πρωθυπουργία της ΤΔΒΚ και την ψηφιοποίηση της προεδρίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ», το «master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2022 μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών της ΤΔΒΚ», τη «συμφωνία πλαίσιο σχετικά με την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στην ΤΔΒΚ» και τη «συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ένωσης Δημαρχείων και της Τουρκοκυπριακής ένωσης δημαρχείων». 

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένα ποσοστά του ΑΚP και του Έρντογαν

Σύμφωνα με τη Sozcu (15.02.21), ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων “Ευρασία” στην Τουρκία Κεμάλ Όζκιραζ, παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε  μεταξύ 2-10 Φεβρουαρίου, με δείγμα 1,160 ατόμων, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. 

Με βάση την πιο πάνω ερώτηση, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

-Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 34.1%

-Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27.3%

-Καλό Κόμμα (İYİ Parti): 14%

-Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10.1%

-Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7.5%

-Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 2.7%

– DEVA: 2.4%

-Κόμμα της Ευτυχίας: 1.4%.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία (Cumhur İttifakı), που απαρτίζεται από το AKP και MHP εξασφαλίζει 41.6% και η Συμμαχία του Έθνους (Millet İttifakı) που απαρτίζεται από το CHP και το İYİ Parti εξασφαλίζει 41.3%.

Επίσης, πρόσφατη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας όσον αφορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές κατέδειξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν εξασφαλίζει 30.9% , έχοντας ως ανθυποψήφιο του στον πρώτο γύρο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 32.5%. Για το δεύτερο γύρο των προεδρικών, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι αν οι υποψήφιοι είναι Έρντογαν-Ιμάμογλου, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 35.1% έναντι του Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 45.3%.

Στο ενδεχόμενο να είναι ανθυποψήφιος του Έρντογαν ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος Άγκυρας,  η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο 31.9% έναντι του Γιαβάς με 41.1%. Στο δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να χάνει από το Γιαβάς με 34.5% έναντι 49.7%. Δηλαδή, σημειώνει η εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται σε 15 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η κατανομή των αναποφάσιστων. 

Μανσούρ Γιαβάς

Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24  η εταιρεία δημοσκοπήσεων Aksoy, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας , που διενεργεί κάθε μήνα στην Τουρκία με τίτλο «Monitoring Turkey», εξετάζει τα αποτελέσματα που θα εξασφάλιζε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στις προεδρικές εκλογές έχοντας ως ανθυποψήφιους του το Μανσούρ Γιαβάς ή τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Ιανουάριο στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρεται το δείγμα των συμμετεχόντων.

Στο ερώτημα, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, το 17.9% δήλωσαν αναποφάσιστοι, το 35.2% απάντησαν AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), 9% απάντησαν το MHP(Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), 26,5% απάντησαν το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), 2.5% απάντησαν το DEVA, 1.5% απάντησαν το Saadet Parti (Κόμμα της Ευτυχίας) και 1% απάντησαν το  Gelecek Parti (Κόμμα του Μέλλοντος).

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απαντώντας σε ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν για πρόεδρο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έχοντας ενώπιον τους δύο ανθυποψήφιους του Προέδρου Έρντογαν, τον Μανσουρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησαν με ποσοστό 48.5% τον Μανσούρ Γιαβάς και με 44.1% τον Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον Έρντογαν να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξεως του 37.7% και σε δύο περιπτώσεις.

Επίσης, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι, αν ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός , Σελαχαττίν Ντεμίρτας, ήταν ανθυποψήφιος του Έρντογαν, τότε θα εξασφάλιζε 46.2%.

Επίσης, για την οικονομία στη χώρα, το 49.6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι άθλια, το 13.7% πολύ άσχημη και το 15.4% πολύ καλή.

 (ΑΚ)

*ΠΗΓΗ: Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ

(Φωτογραφίες: Sabah και Sozcu)

Share this post