Σ. Τσιόδρας :Το εμβόλιο για τον COVID-19

Σ. Τσιόδρας :Το εμβόλιο για τον COVID-19

Στην κλινική δομική του εμβολίου κατά του  COVID-19,  που αναπτύσσουν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία),  αναφέρθηκε  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ελλάδος ,καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται από περισσότερες από 80 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο και στα περισσότερα από 100 project για ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «ξεκίνησε και στις Ηνωμένες Πολιτείες κλινική δοκιμή εμβολίου που βασίζεται στον μηχανισμό mRNA, μια τεχνική που δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάσουν πρωτεΐνες, δηλαδή φτιάχνεις αντισώματα για να καταπολεμήσεις τον ιό».

Η πλατφόρμα ανάπτυξης εμβολίων με βάση το mRNA (το RNA δηλαδή που χαρακτηρίζεται ως ο «αγγελιοφόρος» μεταξύ του DNA και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων, τα ριβοσώματα στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου.
Το RNA μαζί με το DNA αποτελούν το γενετικό υλικό των οργανισμών) σημαίνει ότι το εμβόλιο εμπεριέχει «οδηγίες» προς τον οργανισμό για να παράγει ζωτικής σημασίας ιϊκές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση, δηλαδή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή που έχει μολυνθεί από τον ιό.
Γενικά, η τεχνολογία που βασίζεται σε mRNA ή DNA προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους επιστήμονες αναφορικά με την «επεξεργασία» των αντιγόνων του ιού και τη δυνατότητα γρήγορων αποτελεσμάτων.


Τα εμβόλια που βασίζονται σε ιϊκούς φορείς προσφέρουν υψηλό επίπεδο έκφρασης της ιϊκής πρωτεΐνης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας και προκαλούν έτσι ισχυρές ανοσιακές αποκρίσεις, εξήγησε ο Έλληνας καθηγητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος που το υπό κλινική δοκιμή εμβόλιο των Pfizer – BioNTech βασίζεται στην τεχνολογία mRNA είναι διότι η γερμανική εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει αντικαρκινικές θεραπείες με βάση το mRNA.
Ήδη στη Γερμανία, 200 εθελοντές έχουν εμβολιαστεί και στις ΗΠΑ θα εμβολιαστούν 360 άτομα συνολικά. Οι δύο εταίροι έχουν αναπτύξει διάφορες εκδοχές του εμβολίου με στόχο να εξελίξουν εκείνη που θα αποδεχθεί ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική.
Εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για το εμβόλιο, η Pfizer δεσμεύεται να αναπτύξει εκατομμύρια δόσεις του έως το τέλος του 2020 και να ενισχύσει την παραγωγική της δυνατότητα ώστε το 2021 να είναι διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του.

Share this post