Σ. Περδίος: Υπάρχουν κονδύλια για συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού

Σ. Περδίος: Υπάρχουν κονδύλια για συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού

Για τη ψηφιακή διαφήμιση, προβλέπεται κονδύλι €3 εκατ.- €4 εκατ. “Η προϋπηρεσία μου  ως στέλεχος  εταιρείας τουρισμού  είναι και το ατού μου  στην ανάληψη των καθηκόντων μου  ως υφυπουργός”, δήλωσε ο κ. Περδίος.

 Το κόστος της ψηφιακής καμπάνιας του Υφυπουργείου Τουρισμού   ανέρχεται στα  €20 εκατ. Από το ποσό αυτό προβλέπεται κονδύλι €3 εκατ.- €4 εκατ. για την ψηφιακή διαφήμιση” , δήλωσε ο  υφυπουργός Τουρισμού , Σάββας Περδίος, όταν ρωτήθηκε από το ageliaforos.com. Σε άλλη ερώτηση μας απάντησε ότι υπάρχουν χρήματα για να συμμετάσχει η Κύπρος σε όλες τις μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού ( οι οποίες προς το παρόν , λόγω της πανδημίας , αναβλήθηκαν) Τουρισμού. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η παρουσία είναι αναγκαία , γιατί α) η προσέλκυση ξένων οργανωτών γίνεται με προσωπικές επαφές και β) η Τουρκία κάνει μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών στα κατεχόμενα. 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας κατά πόσο θα ήταν καλύτερα να ενταχθεί στο υφυπουργείο του, αντί στο υποϊδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, απάντησε ότι , λόγω ιδιατεροτήτων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων  δεν πρέπει να ενταχθεί σε Υφυπουργείο. 

 

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου,  που έγινε διαδικτυακά , ο κ. Περδίος δήλωσε ότι το Υφυπουργείο  υλοποίεισαι  το 95% του πλάνου δράσεων για το 2020. ( Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του υφυπουργού θα το δείτε στο τέλος). Επίσης , ανακοίνωσε την ετοιμασία όρων για νέο διαγωνισμό,  που αφορά τον σχεδιασμό του λογότυπου και σλόγκαν της τουριστικής Κύπρου. ( Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του υφυπουργού θα το δείτε στο τέλος).

 

Περί σύγκρουσης συμφέροντος

Με αφορμή τις συζήτησεις  για το θέμα της σύγκρουσης συμφέροντος ,  λόγω των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για πολιτικά πρόσωπα, ο ageliaforos.com  ρώτησε τον υφυπουργό κατά πόσο θεωρεί ότι στην περίπτωση του υπάρχει τέτοιο ζήτημα , δεδομένου   ότι υπήρξε στέλεχος μεγάλου τουριστικού οργανισμού και  έχει συγγενικό πρόσωπο μέσα στον ίδιο οργανισμό. Αυτούσια η απάντηση του Σάββα Περδίου: 

«Δυστυχώς, το τί έχει περάσει το Υφυπουργείο την τελευταία διετία, τα απανωτά χαστούκια για τον τουρισμό μας με το κλείσιμο της Thomas Cook η οποία εξαφανίστηκε από την μια μέρα στην άλλη και τώρα με την πανδημία, έχουν αποδείξει ότι το άτομο που πρέπει να ηγείται του Υφυπουργείου δεν πρέπει να είναι ούτε ψυχολόγος, ούτε καθηγητής, ούτε λογιστής, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ναι, είναι μια  πολιτική θέση θεωρητικά, αλλά υπάρχει τέτοια ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση που θεωρώ ότι, όχι μόνο στην δική μου περίπτωση αλλά και στον μέλλον αυτό το Υφυπουργείο και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει, ώστε του τουρισμού να ηγείται άτομο με προϋπηρεσία στον τομέα για να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, τα εμπόδια και όλα τα συναφή. Είναι ένας πολύ εξειδικευμένος τομέας και χωρίς να θέλω να πω κάτι το συγκεκριμένο, δεν μπορεί ένας οποιοσδήποτε να έχει συνάμα γνώση ταξιδιωτικών γραφείων, εστιατορίων, θεματικών πάρκων, ξενοδοχείων, αγροτουριστικών καταλυμάτων κ.ο.κ. εάν δεν έχει εργαστεί σε αυτό τον τομέα. Άρα θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι. Εάν μου γινόταν πρόταση να αναλάβω άλλο χαρτοφυλάκιο  η απάντηση θα ήταν αρνητική, διότι γεννήθηκα στον τουρισμό, αυτή είναι η αγάπη μου, αυτό ξέρω να κάνω και αποδέκτηκα αυτή την πρόταση διότι ήθελα να βοηθήσω την χώρα μας να στήσει ένα Υφυπουργείο από το μηδέν, να κάνει στρατηγική δεκαετίας. Δεν είναι όνειρο μου και όραμα μου κάποιο άλλο πολιτικό πόστο σε άλλα υπουργεία, είμαι εδώ μόνο για τον τουρισμό».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο υφυπουργός , μεταξύ άλλων , είπε:

*Η Λευκωσία έχει πολύ περισσότερα να κάνει τουριστικά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες. Θα πρέπει να δει πιο ανοιχτά το θέμα τουρισμός . Θα πρέπει η Λευκωσία, εάν θέλει να είναι στον τουριστικό χάρτη για πάνω από δύο μέρες θα πρέπει να συνδέει πράγματα με πολιτισμό, πχ πολιτισμός με φαγητό.

*Θα στηρίξουν τον τουρισμό   τόσο παραδοσιακές όσο και νέες αγορές. Είναι θετικό ανέφερε ότι η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία που αποτέλεσαν το 65% των αφίξεων που είχε η Κύπρος το 2019, είναι πολύ προχωρημένες όσον αφορά τον εμβολιασμό.

*Οι αφίξεις το 2021 θα είναι βελτιωμένες,  αλλά όχι στα επίπεδα του 2019. Θα υπάρξει  αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των χωρών από 1η Μαρτίου και με προϋπόθεση τα τεστ για την COVID-19 αναμένεται να είναι συνέχεια ανοικτές για την Κύπρο 56 αγορές.

*Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 δεν αποτελεί προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στην Κύπρο, αλλά εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι να γίνονται τα τεστ. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δοθούν κίνητρα σε εμβολιασμένους για να έρθουν στην Κύπρο και ότι θα μπορεί να έρθει όποιος θέλει φτάνει να πληροί τα κριτήρια εισόδου, δηλαδή τα τεστ με βάση την κατηγορία που βρίσκεται η χώρα του.

*Δεν είναι σωστό να διαφημίζεται το τουριστικό προϊόν της Κύπρου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την ασφάλεια και τα εμβόλια.

*Το Υφυπουργείου κρατά μικρό καλάθι, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης με τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη και των εκκλήσεων από Κυβερνήσεις προς τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν.

Τέλος , ο κ. Περδίος ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες της σεζόν τίποτα δεν κινείται, υπάρχουν και ακυρώσεις,  ενώ οι οργανωτές ταξιδίων  ενημερώνουν ότι τίποτα δεν κινείται  πριν τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

 

Πεπραγμένα υφυπουργείου Τουρισμού by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post