Σ. Μισέλ : “Η Ε.Ε. ενεργός παρατηρητής στο Κυπριακό”

Σ. Μισέλ : “Η Ε.Ε. ενεργός παρατηρητής στο Κυπριακό”

Ποιά μηνύματα μετέφερε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Ταγίπ Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Μεταφέρθηκε  στον Πρόεδρο  , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει μια θετική ατζέντα στην Τουρκία, βασισμένη σε τέσσερις πυλώνες, με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες οι Πρόεδροι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις και δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου αναρτήθηκε στο κανάλι του YouTube της ευρωπαϊκής αποστολής στην Τουρκία.

Η Deutsche Welle επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο στη βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον οποίον τη θέση της ΕΕ υπέρ ‘‘ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο’’ συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, θεωρώντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος, μια μέρα, πριν τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μισέλ συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ και συζήτησαν για την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι έγινε μια «ειλικρινής συζήτηση» με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και μια αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία», τόνισε, ενώ χαιρέτισε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Για την Κύπρο, ο κ. Μισέλ είπε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, ως ενεργός παρατηρητής. «Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε.

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «η αποκλιμάκωση στην περιοχή που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί».

Σε σχέση με τη θετική ατζέντα προς την Τουρκία, υπενθύμισε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε από τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, ενώ είπε ότι μαζί με την κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφεραν στον κ. Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κινηθεί σε τέσσερις πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου, τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ των πολιτών των δύο πλευρών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσφορά αυτή είναι «προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη», δηλαδή εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Ανέφερε ότι εξήγησαν, επίσης, στον κ. Ερντογάν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. «Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη-μέλη και τις κοινές γνώμες τους για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία», επισήμαναν στον κ. Ερντογάν. Η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε  ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μονομερή δράση κατά των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ανέδειξε το μεταναστευτικό ως το βασικότερο σημείο συνεργασίας, ζητώντας άμεση επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας αναρτήθηκαν φωτογραφίες από τη συνάντηση.  Η κρατική τηλεόραση  TRT μετέδωσε λακωνική είδηση για τη συνάντηση, στην οποία αναφέρει ότι «διήρκησε 2 ώρες και 45 λεπτά [και] οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ επανεξετάστηκαν με όλες τις διστάσεις τους», συμπληρώνοντας ότι «στην ατζέντα βρέθηκαν, η ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου του 2016 (για τη μετανάστευση), η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης η οποία ολοκλήρωσε τα 25 έτη».

Share this post