Σ. Λαβρόφ: «Στόχος της Ρωσίας μια νέα παγκόσμια τάξη»

Σ. Λαβρόφ: «Στόχος της Ρωσίας μια νέα παγκόσμια τάξη»

«Βολές» εναντίον της Δύσης και κυρίως κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ,  κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη πως ενεργούν ενάντια στην αρχή της ισότητας. «Η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν μια μη εποικοδομητική ατζέντα. Στόχος της Δύσης μετά την Ρωσία θα είναι η Κίνα», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «η Αμερική θέλει να έχει την ηγεμονία. Επιβάλλει τη δική της στάση σε όλους και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ,  επιθυμεί οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία να επικεντρωθούν στη δημιουργία μια νέας παγκόσμιας τάξης.

Στις όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα ρωσικά συμφέροντα, οι ρωσικές ανησυχίες. Πρέπει να βασιζονται στις αρχές πάνω στις οποίες η νέα παγκόσμια τάξη θα οικοδομηθεί».

Η Ρωσία πρόσθεσε «απορρίπτει μια μονοπωλική παγκόσμια τάξη της οποίας ηγείται μια ηγεμονία».

Ξεκινάει η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού

Αναφερόμενος στην τελετή εγκαινίων που θα γίνει για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού στην Τουρκία, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι «η κατασκευή του Άκκουγιου θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας». «Θα στείλουμε ενέργεια στο Άκκουγιου στις 27 Απριλίου», επισήμανε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι «θα δημιουργηθεί κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Πέρυσι οι ηγέτες μας πήραν την απόφαση σχετικά με την δημιουργία αυτού του κέντρου. Καταλάβαμε τώρα καλύτερα πόσο εύστοχη ήταν αυτή η απόφαση».

«Έχουμε κοινή βούληση να αναπτύξουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Συζητήσαμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου. Η πρώτη φάση των εγκαινίων του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα γίνει στις 27 Απριλίου», ανέφερε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τη Ρωσία για την ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη που παρείχε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς. Όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «περιεκτικές και παραγωγικές».

Ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος «πρέπει να τερματιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με διαπραγματεύσεις».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνάντηση για τη Συρία στη Μόσχα, και είπε ότι «η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί με διαφανή τρόπο».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο υπουργοί.

Share this post