Σ. Αγγελίδης: Ανησυχητική η αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών

Σ. Αγγελίδης: Ανησυχητική η αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών

 Επιμορφωτικό  σεμινάριο για  την καλύτερη παρουσίαση στα Δικαστήρια ποινικών υποθέσεων, που αφορούν σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης με θύματα παιδιά.

Σεμινάριο επιμόρφωσης λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας με στόχο την καλύτερη παρουσίαση στα Δικαστήρια ποινικών υποθέσεων, που αφορούν σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης με θύματα παιδιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο ΓΤΠ, από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας – Συμβούλιο «Φωνή».

Το σεμινάριο, που απευθυνόταν σε νομικούς λειτουργούς του Ποινικού Τομέα και σε δημόσιους κατήγορους, εδράστηκε σε δύο κύριους θεματικούς άξονες:

Άξονας 1:  «Παιδιά-Ευάλωτοι Μάρτυρες», «Προσέγγιση Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αξιολόγηση Παιδιών και Αξιοπιστία, Ρόλος Εμπειρογνώμονα σε σχέση με τη συμπεριφορά του παιδιού μετά από περιστατικό κακοποίησης». Η διάλεξη παρουσιάστηκε από την  πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας κα Έλενα Εφραίμ,

και

Άξονας 2: «Μαθαίνοντας να ακούμε και να προετοιμάζουμε ένα ανήλικο θύμα κακοποίησης προστατεύοντάς το από τον επανατραυματισμό του». Η διάλεξη παρουσιάστηκε από την κα Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χαιρετίζοντας το σεμινάριο και εκφράζοντας ευαρέσκεια για τη διοργάνωσή του, ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης εστίασε στην ιδιαίτερη προσέγγιση,  αλλά και στην αποτελεσματικότητα που απαιτείται να επιδεικνύεται στον χειρισμό υποθέσεων με ευάλωτους μάρτυρες. Επειδή το παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης δεν είναι ο συνηθισμένος μάρτυρας, αλλά ο ευάλωτος μάρτυρας που χρήζει προστασίας, «επιβάλλεται η δική μας συνεισφορά στη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων του, σε όλα τα στάδια: διερεύνηση, προσέγγιση του παιδιού από τον Κατήγορο, ακροαματική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «η υποχρέωση για τακτική κατάρτιση των μελών της Νομικής Υπηρεσίας που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με παιδιά, ευάλωτους μάρτυρες, καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαία, λόγω των ανησυχητικών επιπέδων αύξησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών τα τελευταία χρόνια, που έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων ενώπιον των Κακουργιοδικείων και των Επαρχιακών Δικαστηρίων».

Η κα Αναστασία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», στον δικό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν το 2014 με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, όπως την ίδρυση του Συμβουλίου «Φωνή», το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του Συμβούλιο στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το «Σπίτι του Παιδιού». «Με τη σκληρή δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας συντάχθηκε μία νομοθεσία η οποία διαχωρίζει αποτελεσματικά τη σωρεία μορφών των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, αποκλείει συγκεκριμένες υπερασπίσεις και τονίζει επιβαρυντικούς παράγοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να συνεχίσει λέγοντας πως, η νομοθεσία αυτή συνέβαλε επίσης στην αφύπνιση της κοινωνίας σε ένα θέμα το οποίο πριν από μια δεκαετία, σε μεγάλο βαθμό, κρυβόταν πίσω από ένα «πέπλο σιωπής» και που στο οποίο «η προσπάθεια φορέων και οργανώσεων βρήκε τον σύμμαχό της σε εσάς [Νομική Υπηρεσία]. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στην τεράστια βελτίωση που παρατηρείται στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων από τη Νομική Υπηρεσία, τόσο στην αξιολόγηση και προώθηση των υποθέσεων αλλά και στην ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά μάρτυρες.

Εξάλλου, η πραγματοποίηση αυτού του σεμιναρίου είναι απόδειξη της έμπρακτης αναγνώρισης της σημασίας του ζητήματος από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και της ανάγκης για συνεχή επιμόρφωση», σημείωσε εν κατακλείδι η κα Παπαδοπούλου.

Το σεμινάριο επιμόρφωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της νομικής υποχρέωσης που απορρέει από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Lanzarote), η οποία κυρώθηκε από τη Δημοκρατία, και από τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης ή Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014. Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο στρατηγικής και προτεραιοτήτων που τέθηκαν από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας για ενίσχυση της εξιδεικευμένης επιμόρφωσης των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας.

Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Έλλη Παπαγαπίου Χρίστου.

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Λουκαϊδης

Share this post