Ρωσοτουρκική διένεξη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Ρωσοτουρκική διένεξη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Έχουν σταματήσει οι εργασίες, ισχυρίζεται η τουρκική κατασκευαστική που αντικαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους με απόφαση της Rosatom. Στην ατζέντα των συζητήσεων Πούτιν-Ερντογάν το θέμα.

 

Έχει «κολλήσει» η κατασκευή ενός έργου ύψους 20 δισ. δολαρίων για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, προειδοποιεί ο κύριος ανάδοχος IC Holding, αφού η Rosatom άλλαξε εργολάβο προτιμώντας μια άλλη εγχώρια κατασκευαστική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων.

Η Akkuyu Nukleer, θυγατρική της Rosatom, ακύρωσε τη σύμβαση με την IC τον Ιούλιο. Η κρατική ρωσική ατομικής εταιρείας δήλωσε ότι η αλλαγή εργολάβου δεν θα καθυστερήσει το έργο στο Ακούγιου. Η IC δήλωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Η Τουρκία κατασκευάζει εργοστάσιο 4.800 μεγαβάτ κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας στη Μεσόγειο, βορειοανατολικά της Κύπρου, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος στη χώρα φέτος προβλέπεται να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες το 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι, με τις εξελίξεις στο Ακούγιου να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Ερντογάν επισκέφθηκε το εργοτάξιο και συνάντησε στελέχη της Rosatom, χωρίς έκτοτε να έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.

Πηγή: euro2day.gr

Share this post