Ρώσος πρώην διπλωμάτης: Προς εμφύλιο οδεύει η χώρα μας

Ρώσος πρώην διπλωμάτης: Προς εμφύλιο οδεύει η χώρα μας

Ο Μπορίς Μποντάρεφ, μέλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, παραιτήθηκε τον Μάιο, επειδή ένιωθε ότι ο πόλεμος έδειξε πόσο καταπιεστική και στρεβλή είχε γίνει η πατρίδα του. «Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας είδα διάφορες στροφές στην εξωτερική πολιτική μας, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου, όσο την 24η Φεβρουαρίου φέτος», δήλωνε τότε. «Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά στην ουσία εναντίον όλου του δυτικού κόσμου, δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά θα έλεγα μάλιστα ειδεχθές έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, που με το παχύ γράμμα Ζ διέγραψε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας», γράφει στην ανάρτηση του. «Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο ψέματος και ψευτοεπαγγελματισμού στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχώς μεγάλωνε. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγινε καταστροφικό», είχε πει.

Τώρα, σε επικριτικό του άρθρο 6.500 λέξεων για τη Ρωσία του Πούτιν, ο Μποντάρεφ υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει μολυνθεί από δουλοπρεπείς αυλοκόλακες, επιτρέποντας στον Πούτιν να παίρνει μεγάλες αποφάσεις σε έναν… αντίλαλο της ίδιας του της προπαγάνδας.

«Αν ο Πούτιν εκδιωχθεί από το αξίωμα, το μέλλον της Ρωσίας θα είναι εξαιρετικό αβέβαιο», έγραψε στο Foreign Affairs ο Μποντάρεφ, ο οποίος εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2002 έως το 2022.

«Είναι απολύτως πιθανό ο διάδοχός του να προσπαθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι βασικοί σύμβουλοι του Πούτιν προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλά κανείς στη Ρωσία δεν έχει το ανάστημά του, επομένως η χώρα πιθανότατα θα εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αναταραχής. Μπορεί να βυθιστεί στο χάος».

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με το άρθρο του Μποντάρεφ. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τέτοιες απόψεις ως βαθιά λανθασμένες και υποστηρίζει ότι η δημοτικότητα του προέδρου επιδεικνύεται επανειλημμένα στις κάλπες.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μετανιώνει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την οποία παρουσιάζει ως υπαρξιακή μάχη απέναντι σε μια επιθετική και αλαζονική Δύση που, όπως λέει, θέλει να καταστρέψει και να διαμελίσει τη Ρωσία.

Αλλά σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, ακόμη και οι πιο βασικοί στόχοι της Ρωσίας απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν.

Ο τεράστιος στρατός μιας πρώην υπερδύναμης έχει ταπεινωθεί στο πεδίο της μάχης από μια πολύ μικρότερη ουκρανική δύναμη που υποστηρίζεται με όπλα, πληροφορίες και συμβουλές από τις δυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατάρρευση της Ρωσίας;

Ο Μποντάρεφ, που αυτοπροσδιορίζεται ως «εξόριστος διπλωμάτης» που ξεπήδησε από το «τρελό τρένο», είναι γιος ενός οικονομολόγου στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και μιας καθηγήτριας Αγγλικών στο διακεκριμένο Κρατικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

Στο άρθρο του αναλύει πώς ανταμείφθηκαν διπλωμάτες, που έστελναν πίσω στη Μόσχα τηλεγραφήματα με επινοημένες επαναλήψεις της ρωσικής προπαγάνδας.

«Οι διπλωμάτες που έγραψαν τέτοιες μυθοπλασίες έλαβαν χειροκροτήματα από τα αφεντικά τους και είδαν τις πιθανότητες ανέλιξης της καριέρας τους να αυξάνονται», είπε ο Μπόνταρεφ.

«Η Μόσχα ήθελε να ακούει τι ήλπιζε ότι είναι αληθινό – όχι τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Οι πρεσβευτές παντού πήραν το μήνυμα και διαγωνίστηκαν για να στείλουν τα πιο παραφουσκωμένα τηλεγραφήματα».

Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τόνισε, θα έδινε χρόνο στον Πούτιν.

«Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Ρωσία απλώς την ευκαιρία να επανεξοπλιστεί πριν επιτεθεί εκ νέου», είπε. «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί πραγματικά να σταματήσει τον Πούτιν: μια ολοκληρωμένη κατατρόπωση».

Όμως, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρώην διπλωμάτης, όσοι ονειρεύονται την ενδόρρηξη της Ρωσίας ίσως θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες.

«Οι Ρώσοι μπορεί να συνενωθούν πίσω από έναν ακόμη πιο φιλοπόλεμο ηγέτη από τον Πούτιν, προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο, περισσότερη επιθετικότητα στο εξωτερικό ή και τα δύο», είπε.

«Εάν η Ουκρανία κερδίσει και ο Πούτιν πέσει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Δύση είναι να μην επιφέρει ταπείνωση».

Οι ταπεινώσεις που υπέστησαν οι Ρώσοι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Μποντάρεφ, να αποτελέσουν μάθημα για τη Δύση.

«Η παροχή βοήθειας θα επέτρεπε επίσης στη Δύση να αποφύγει την επανάληψη της συμπεριφοράς τους από τη δεκαετία του 1990, όταν οι Ρώσοι ένιωθαν ότι εξαπατήθηκαν από τις ΗΠΑ, και θα διευκόλυνε τον πληθυσμό να αποδεχτεί τελικά την απώλεια της αυτοκρατορίας τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Share this post