Ρώσος ολιγάρχης τάσσεται κατά της σύγκρουσης

Ρώσος ολιγάρχης τάσσεται κατά της σύγκρουσης

Κατά του πολέμου στην Ουκρανία τάχθηκε ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν, καταγγέλλοντάς την εισβολή της Ρωσίας, ως μία «τραγωδία» που σύμφωνα με τον ίδιο θα «ρημάξει» τις δύο χώρες.

«Γεννήθηκα στη δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που προτιμώ», γράφει σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του, LetterOne που δημοσιεύτηκε σήμερα από την οικονομική εφημερίδα Financial Times και το περιεχόμενό της επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη LetterOne.

«Όμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως ρώσος πολίτης, κτίζοντας επιχειρήσεις και κάνοντάς τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τη σημερινή σύγκρουση σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συνεχίζει.

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία», προσθέτει.

«Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η κρίση αυτή θα κοστίσει ζωές και θα ρημάξει τα δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει, λέγοντας πως επιθυμεί να δει αυτή την «αιματοχυσία» να τελειώνει.

Γεννημένος τον Απρίλιο 1964 σε μια εβραϊκή οικογένεια του Λβιβ και πτυχιούχος ενός τεχνικού πανεπιστημίου της Μόσχας, ο Μιχαήλ Φρίντμαν αναρριχήθηκε μετά το τέλος της ΕΣΣΔ στο πόντιουμ των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας που εκτείνεται από τους υδρογονάνθρακες μέχρι τις τράπεζες, περνώντας από τις τηλεπικοινωνίες και τη διανομή.

Είναι ένας από τους συνιδρυτές, το 1991, της Alfa Bank, μίας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Το 2018 περιελήφθη σ’ έναν κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με προσωπικότητες του οικονομικού και πολιτικού κόσμου που θεωρούνται πως βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να επιβληθούν σε βάρος του κυρώσεις.

Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε 11,7 δισεκ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

Share this post