Ρώσος εμπειρογνώμονας – Γιατί ο Ερντογάν επιμένει στην απόκτηση επιπλέον S-400

Ρώσος εμπειρογνώμονας – Γιατί ο Ερντογάν επιμένει στην απόκτηση επιπλέον S-400

«Η πρόθεση της Αγκυρας να αγοράσει επιπλέον ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 εξηγείται από την επιθυμία της να δείξει την ανεξαρτησία της στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της», δήλωσε ο ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

«Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν επιδεικνύει πολιτικό πείσμα: όχι μόνο δεν σταματά τη συνεργασία για τους S-400, όπως του ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά και την ενισχύει», δήλωσε ο ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Τα σχέδια της Αγκυρας για την αγορά και νέας παρτίδας των S-400 επηρεάστηκαν από συνδυασμό παραγόντων.

«Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί πάνω σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες», εξήγησε ο Ντενισέντσεφ.

«Είναι πολιτικό το ζήτημα»

«Επιπλέον, εκτός από το θέμα της τεχνολογίας και την επιθυμία να επιδείξει ανεξαρτησία, ο παράγοντας της τιμής έπαιξε ρόλο. Η αγορά του S-400 είναι φθηνότερη για τον τουρκικό προϋπολογισμό από ό,τι θα κοστίσει παρόμοια συνεργασία με τους Αμερικανούς», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.

«Ωστόσο, δύο συστήματα S-400 δεν είναι αρκετά για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά δεύτερης συστοιχίας θα αλλάξει ριζικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της ‘Αγκυρας. Οχι. Είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα», κατέληξε ο Ντενισέτσεφ.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την απόκτηση δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. «Κάνουμε πολλά βήματα με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τους S-400 είτε για άλλα θέματα στην αμυντική βιομηχανία. Στην τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, συζητήσαμε αυτό το θέμα. ΄Οταν πάω στη Ρωσία, θα τα συζητήσουμε ξανά όλα αυτά », δήλωσε ο τούρκος ηγέτης.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Τον Αύγουστο, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport (μέρος της Rostec) Alexander Mikheev είπε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον νέα σύμβαση με την Τουρκία για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Τον Ιούλιο, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.

«Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Και καταστήσαμε σαφές ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία θα συνεπάγονταν πρόσθετες κυρώσεις [βάσει του αμερικανικού νόμου] CAATSA », δήλωσε η κα Νούλαντ στο Κογκρέσο.

Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή του μαχητικού βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία παραμένουν σε αναστολή.

Πηγή: vz.ru, echedoros-a.gr, in.gr

 

Share this post