Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Θρησκεία ή προπαγάνδα του «ρωσικού κόσμου»;

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Θρησκεία ή προπαγάνδα του «ρωσικού κόσμου»;

Το ρωσικό  spzh.news αφαίρεσε το δημοσίευμα για τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο

Από το 2014 και μετά την έναρξη της ολικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας συνοδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα. Το ζήτημα της ύπαρξής του στην Ουκρανία τίθεται συστηματικά στην κοινωνία.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έλαβε μια σειρά μέτρων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ανατρεπτικών δραστηριοτήτων στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας υπέρ της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, μετά την κατάσχεση ορισμένων αποδεικτικών στοιχείων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyi, υπέγραψε διάταγμα για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας να απαγορεύσει τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων με κέντρα επιρροής στη Ρωσία.

Γράφημα με θρησκευτικά κτίρια που καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό.

*Στο αγγλικό κείμενο του Transatlantic Dialogue Center ( TDC), που ακολουθεί, χρησιμοποιείται η λέξη «ruscism»(ρωσισμός) κατά το «fascism» (φασισμός).

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και των κορυφαίων βοηθών του σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνουν συχνά την  έκφραση- κλειδί: «Русский Мир» (Russkiy mir), από την οποία προήλθε η αγγλική «ruscism». Η λέξη «Русский Мир»  σημαίνει κυριολεκτικά τον  «ρωσικό κόσμο», αν και στα ρωσικά η λέξη  «mir» σημαίνει και  ειρήνη.

Ο «Ρωσικός Κόσμος» νοείται ως αναφορά σε περιοχές, που κατοικούνται από άτομα,  που είναι ρωσικής εθνικότητας, μιλούν ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη, όπως το βόρειο Καζακστάν, τη Λευκορωσία, τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία στη Γεωργία, καθώς και τη Σερβία και το Ισραήλ.

Ο «Ρωσικός Κόσμος» έχει γίνει κρατική ιδεολογία για τις φιλοδοξίες της Μόσχας. Την ιδεολογία αυτή υιοθέτησε και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σύμφωνα με τον οποίο  ο πυρήνας του Russkiy Mir «αποτελείται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία και βασίζεται στην ορθόδοξη πίστη».

Παρατίθεται το κείμενο του Transatlantic Dialogue Center*

Η προπαγάνδα του Πατριαρχείου Μόσχας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Το κείμενο απηχεί τις απόψεις των συντακτών του TDC

Οι ρώσοι προπαγανδιστές απέσυραν  το δημοσίευμα περί της υποτιθέμενης “ακοινωνησίας”, που είχε επιβάλει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος  στον Ταμασού Ησαΐα,  λόγω της συλλειτουργίας του τελευταίου, στο Φανάρι,  με τον  Αρχιεπίσκοπο Αγαπητό της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας. 
Ο λόγος της απόσυρσης του δημοσιεύματος δεν αναφέρεται.

Share this post