Ρωσικά ΜΜΕ γράφουν: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχασε τις εκλογές στην Κύπρο!!

Ρωσικά ΜΜΕ γράφουν: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχασε τις εκλογές στην Κύπρο!!

* Οι Ρώσοι ετοιμάζουν προβοκάτσια κατά του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου σε σχέση με τις τουρκικές αρχές; *
Εκτός από τον Καθηγητή Οικονόμου στην Κύπρο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θρηνούν κραυγαλέα για την ισχυρή Βουλή του Ουρανού που ανέδειξε επαξίως τον Μακαριώτατο κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ως νέο Αρχιεπίσκοπο της παλαιφάτου Κύπριδος Εκκλησίας. Ποιοι; Μα φυσικά οι Μοσχοβίτες…
Είναι χαρακτηριστικό πώς αποτυπώνεται σε ρωσικές εκδόσεις η είδηση της εκλογής του Μακαριωτάτου, ενώ τα ίδια αυτά μέσα εμφανίζουν ως… “εξοργισμένο” τον μεγάλο χαμένο της εκλογής, τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο… Είναι αλήθεια αυτό άραγε; Γιατί εκτός από τον λαλίστατο Καθηγητή Οικονόμου κανένας άλλος -και μάλιστα Ιεράρχης- δεν τοποθετήθηκε δημόσια μετά την εκλογή και μάλιστα με… οργή! Αυτά που ο Λεμεσού Αθανάσιος αποκρύπτει από τους Κύπριους τα λέει στους Ρώσους ή οι Ρώσοι κάνουν προβοκάτσια χρησιμοποιώντας το όνομά του, κάτι για το οποίο ο ίδιος άλλωστε τους έχει δώσει πολλά δικαιώματα με τη μέχρι σήμερα πολιτεία του υπέρ των ρωσικών εκκλησιαστικών συμφερόντων…;
Αξιοσημείωτο επίσης -και όχι λιγότερο προβοκατόρικο- είναι ότι το ρωσικό δημοσίευμα συγχέει και ταυτίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις… τουρκικές αρχές, αναφερόμενο με περίεργο τρόπο σε ένα παλαιό περιστατικό με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο που οδήγησε στην καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης… Και αναρωτιόμαστε, μήπως οι Ρώσοι κλείνουν το μάτι στις τουρκικές αρχές για να κηρύξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου “persona non grata” και να του απαγορεύσουν την είσοδο στην Τουρκία; Δεν θα μας εξέπληττε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού πλέον μόνο ανόητοι ή πουλημένοι γενίτσαροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το φασιστικό καθεστώς της πουτινικής Ρωσίας υποδαυλίζει την σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σε Έλληνες και Τούρκους, σε όλα τα επίπεδα…
Παραθέτουμε σε μετάφραση από ρωσικό ιστότοπο:
“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχασε τις εκλογές στην Κύπρο – Ο μητροπολίτης που υποστηρίζεται από την Κωνσταντινούπολη έγινε επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας
Οι ορθόδοξοι Κύπριοι υποδέχθηκαν τις διακοπές των Χριστουγέννων με νέο επικεφαλής της Εκκλησίας. Με απόφαση της Συνόδου έγινε ο 73χρονος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος Παπαχρυσοστόμου. Η εκλογή του ως αρχιεπισκόπου δεν άφησε στο Πατριαρχείο Μόσχας καμία πιθανότητα συμφιλίωσης και ενίσχυσε τη θέση της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟCU).
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν την πιθανότητα να είναι ο Μητροπολίτης Γεώργιος επικεφαλής της κυπριακής Ορθοδοξίας υψηλή, αλλά όχι 100%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στο νησί στις 18 Δεκεμβρίου, η πλειοψηφία των λαϊκών επιθυμεί να δει στο θρόνο του Προκαθημένου τον 63χρονο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο Νικολάου. Κέρδισε τότε περίπου το 36% των ψήφων. Ο Παπαχρυσοστόμου ήταν δεύτερος και με μεγάλη διαφορά με μόλις 18%. Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι “δεν υπάρχει πρώτος ή δεύτερος, η Σύνοδος θα αποφασίσει τα πάντα”.
Κατά τα φαινόμενα, κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας η σύνοδος είχε ήδη αποφασίσει για την επιλογή: ο Γεώργιος εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Έντεκα από τους 16 μητροπολίτες τον ψήφισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας άλλος υποψήφιος για το αξίωμα του αρχιεπισκόπου, ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας Κυκκώτης, έδωσε επίσης την ψήφο του στον Παπαχρυσοστόμου. Ήρθε τρίτος στη λαϊκή ψήφο, μόλις 200 ψήφους πίσω από τον Γεώργιο. Η συνοδική απόφαση εξόργισε τον Αθανάσιο Νικολάου. Δήλωσε ότι η βούληση του λαού δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εκλογή του επικεφαλής της Εκκλησίας και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κύρους της Εκκλησίας στα μάτια των πιστών.
Στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Γ’ έδωσε χαρά με την νίκη του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τηλεφώνησε στον νεοεκλεγέντα επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου και τον συνεχάρη θερμά. Επίσης, “οι δύο προκαθήμενοι συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδίως σε θέματα ορθόδοξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος”, υποστηρίζει ο ελληνικός ιστότοπος Orthodox Times. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απευθυνθεί   συγχαρητήρια, τουλάχιστον όχι επίσημα, στον Παπαχρυσοστόμου από τη Μόσχα, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο Μητροπολίτης Γεώργιος ήταν ένας από εκείνους που, μαζί με τον προηγούμενο επικεφαλής της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, υποστήριξαν τη δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εξαιτίας αυτής της κίνησης η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το ιερατείο της Κύπρου και αφαίρεσε την αναφορά της Εκκλησίας αυτής από τα δίπτυχά της. Μετά το θάνατο του Χρυσοστόμου στις 7 Νοεμβρίου, η Μόσχα εξέφρασε δειλά την ελπίδα ότι η ενότητα με τους ορθόδοξους Κύπριους θα μπορούσε να αποκατασταθεί. “Όπως γνωρίζουμε, ένα σημαντικό μέρος των επισκόπων της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν συμφωνούσε με τη μονομερή απόφαση του αποθανόντος πλέον Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς. Η νέα κατάσταση στις σχέσεις της Κυπριακής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσε να καρποφορήσει με την επικείμενη εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου”, εξήγησε τότε ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ήταν εκείνος με τον οποίο η Μόσχα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Είναι ο μόνος μέχρι στιγμής που δεν έχει ακόμη λειτουργήσει με τους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟCU), αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να μνημονεύει τον Επιφάνιο (Ντουμένκο) στις λειτουργίες “επειδή είναι απόφαση της Συνόδου”. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστός για την υποστήριξή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟCU). Είναι επίσης υπέρ του διαχωρισμού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη βιάστηκε να χαρεί. Η πολιτική Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξεχάσει πώς “υπέφερε” από τον Μητροπολίτη Γεώργιο. Το 1989 ο επίσκοπος συνελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της κατοχής του νησιού. Κατέθεσε καταγγελία κατά της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την απόφασή του αριθ. 507/3.2.94 καταδίκασε για πρώτη φορά την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.”

25.12.2022 17:51:00

РПЦ проиграла выборы на Кипре

Главой Кипрской церкви стал митрополит, поддерживающий Константинополь

Тэги: кипрправославиецерковьвыборымитрополит георгийконфликтрпц


Митрополита Георгия с победой на выборах
одним из первых по телефону поздравил
патриарх Варфоломей.
Фото с сайта www.philenews.com

Православные киприоты встретили праздник Рождества с новым главой церкви. Решением Синода им стал 73-летний митрополит Пафоса Георгий Папахрисостому. Его избрание на пост архиепископа не оставило Московскому патриархату шансов на примирение и укрепило позицию Константинополя, в том числе и в отношении Православной церкви Украины (ПЦУ).
 

Вероятность того, что именно митрополит Георгий возглавит Кипрское православие, эксперты называли высокой, но не стопроцентной. По итогам всеобщего голосования, которое прошло на острове 18 декабря, большинство мирян хотели бы видеть на предстоятельском троне 63-летнего митрополита Лимасольского Афанасия Николау. Тогда он набрал около 36% голосов. Папахрисостому был второй и с большим отрывом – всего 18%. Однако сразу после оглашения итогов он заявил, что «нет ни первого, ни второго, все решит Синод».

Судя по всему, к моменту голосования синодалы уже определились с выбором: Георгий был избран в первом туре. За него проголосовали 11 из 16 митрополитов. Примечательно, что свой голос за Папахрисостому отдал и еще один претендент на пост архиепископа – митрополит Тамасский Исаия Киккотис. Во время всеобщего голосования он занял третье место и отстал от Георгия всего на 200 голосов. Синодальное решение возмутило Афанасия Николау. Он заявил, что при выборе главы церкви не учтена воля народа и это может привести к тому, что авторитет церкви в глазах верующих упадет.

Зато победе теперь уже архиепископа Георгия III порадовались в Константинополе. Вселенский патриарх Варфоломей позвонил новоизбранному главе Кипрской церкви и тепло поздравил его. Также «два предстоятеля договорились укреплять сотрудничество Вселенского патриархата и Кипрской церкви, в частности по вопросам, представляющим православный и межхристианский интерес», – утверждает греческий ресурс Orthodox Times. Из Москвы пока никаких поздравлений, во всяком случае официальных, в адрес Папахрисостому не последовало, и это неудивительно.

Митрополит Георгий был одним из тех, кто вместе с предыдущим главой Кипрской православной церкви архиепископом Хризостомом II поддержал создание Православной церкви Украины. Из-за этого шага РПЦ разорвала евхаристическое общение со священноначалием Кипра и убрала из своего диптиха упоминание об этой церкви. После кончины Хризостома 7 ноября в Москве робко выразили надежду на восстановление единства с православными киприотами. «Как известно, значительная часть архиереев Кипрской православной церкви не согласилась с единоличным решением скончавшегося ныне архиепископа Хризостома II о признании украинских раскольников. Новая ситуация во взаимоотношениях Кипрской церкви с Московским патриархатом может реализоваться в результате предстоящих выборов нового предстоятеля», – пояснил тогда советник патриарха Московского и всея Руси протоиерей Николай Балашов.

Тем, с кем Москва могла бы вновь начать переговоры, был митрополит Лимасольский Афанасий. Он – единственный на сегодняшний момент, кто еще не сослужил с представителями ПЦУ, хотя во время предвыборной кампании и заявил, что вынужден будет поминать Епифания (Думенко) за литургиями, «поскольку это решение Синода». Архиепископ Георгий, напротив, известен своей поддержкой Вселенского патриархата и ПЦУ. Он также выступает и за отделение Украинской православной церкви (УПЦ) от РПЦ.

Впрочем, в Константинополе рано радуются. Политический Стамбул не забыл о том, как «пострадал» от митрополита Георгия. В 1989 году архиерей был арестован турецкими войсками во время демонстрации против оккупации острова. Он подал жалобу на Турцию в Комитет по правам человека Совета Европы. Совет Европы своим решением № 507/3.2.94 впервые осудил Турцию за нарушение прав человека на Кипре и наложил на нее денежный штраф.

Share this post