Ρωσία: Μυστικό έγγραφο αποκαλύπτει τα σχέδια του Πούτιν για τη Μολδαβία
Μπορεί οι δυνάμεις της Ρωσίας να έχουν «κολλήσει» στα μέτωπα της Ουκρανίας, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν εγκαταλείπει τα όνειρά του για ανασύσταση της μεγάλης αυτοκρατορίας, με υποτελείς χώρες, μεταξύ των οποίων και η Μολδαβία.
Έγγραφα της ρωσικής Προεδρικής Διοίκησης, που φέρνει στο φως έρευνα διεθνών ΜΜΕ (Suddeutsche Zeitung, NDR, WDR, Kyiv Independent, Expressen, Delfi Estonia, Frotnstory.pl, VSQuare, Belarusian Investigative Center, Dossier Center, Rise) δείχνουν πώς ο Πούτιν σχεδιάζει να σύρει στη ρωσική σφαίρα επιρροής τη Μολδαβία, που καταγγέλλει τη Μόσχα για «υβριδικό πόλεμο» με την υποκίνηση ταραχών.
Η Μολδαβία των σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, είναι για τη Ρωσία του Πούτιν ένα σημαντικό θέατρο μάχης στην κόντρα με τη Δύση. Από τη δεκαετία του 1990 σταθμεύουν ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την Υπερδνειστερία, παρά τις ανεπιτυχείς κατά καιρούς αξιώσεις της μολδαβικής κυβέρνησης να αποχωρήσουν.
Το ρωσικό σχέδιο για τη Μολδαβία μέχρι το 2030
To σχέδιο του Πούτιν, που φέρεται να καταστρώθηκε το καλοκαίρι του 2021, συνοψίζει στις πέντε σελίδες του τους στόχους της Ρωσίας στη Μολδαβία σε επίπεδο πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας, εμπορίου, οικονομίας, αλλά και κοινωνίας. Και φαίνεται ότι προέρχεται από τον ίδιο ειδικό, που σχεδίασε τη στρατηγική για την παραμονή της Λευκορωσίας στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Ρωσικός έλεγχος της κοινής γνώμης στη Μολδαβία
Οι σχεδιαστές στρατηγικής του Κρεμλίνου θέλουν επίσης να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κοινή γνώμη στη Μολδαβία με μια «ευρεία παρουσία των ρωσικών ΜΜΕ» μέχρι το 2030, ώστε με την προπαγάνδα να δημιουργηθεί «αρνητική στάση έναντι του ΝΑΤΟ».
Ως «τυράκι» στην παγίδα αυτή χρησιμοποιεί ο Πούτιν για τη Μολδαβία την ένταξή της σε οργανισμούς όπου η Ρωσία ασκεί μεγάλη επιρροή, όπως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ή η στρατιωτική συμμαχία OVKS, στις οποίες ανήκουν χώρες όπως το Καζακστάν και η Αρμενία.
Το Κρεμλίνο θέλει να εμποδίσει μια ισχυρότερη προσέγγιση με τη Δύση της φιλο-ευρωπαϊκής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντορίν Ρετσάν, την οποία προσπαθεί να υπονομεύσει η Ρωσία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.
Και παρά τα κατά καιρούς πλήγματα στους μηχανισμούς της Μόσχας, όπως την περασμένη Κυριακή όταν η μολδαβική αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο κατευθυνόμενο από το Κρεμλίνο, πολλοί Μολδαβοί φοβούνται μια εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας, με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Αλεξάντρου Μουστεάτα, να κάνει λόγο για «πολύ υψηλό» κίνδυνο τον περασμένο Ιανουάριο.
Λίγες εβδομάδες μετά την προειδοποίησή του δύο ρωσικοί πύραυλοι που προορίζονταν για την Ουκρανία πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας με την τότε κυβέρνηση της Ναταλία Γκαβριλίτα να καλεί τον Ρώσο πρέσβη για διαμαρτυρία, αλλά να παραιτείται λίγες ώρες αργότερα. Ένα περιστατικό, που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στη χώρα, αφού η Γαβριλίτα παραιτήθηκε λόγω «έλλειψης υποστήριξης και εμπιστοσύνης» στην πολιτική της.
Πηγή: iefimerida.gr