Ρωσία: Η δολοφονία Κιρίλοφ έφερε τον πόλεμο στην πόρτα της Μόσχας
Η ζωή στη ρωσική πρωτεύουσα προσπαθεί να μοιάζει κανονική, με γεμάτους σταθμούς του μετρό και νεανικά πάρτι στις αίθουσες των κλαμπ.
Ωστόσο, περιστατικά όπως η στοχευμένη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ υπενθυμίζουν με απότομο τρόπο ότι «κανονικότητα» και «Ρωσία» σήμερα είναι έννοιες που συγκρούονται.
Η επίθεση δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένου σχεδίου, πιθανότατα με στόχο να πλήξει την εικόνα ασφάλειας που επιχειρεί να προβάλει το Κρεμλίνο.
«Ένιωθα ότι ο πόλεμος ήταν μακριά, αλλά τώρα νιώθω τις συνέπειές του εδώ, δίπλα μου», δήλωσε στο BBC η Λίζα, κάτοικος γειτονικού κτιρίου. «Η ανησυχία μου έχει αυξηθεί. Κάθε θόρυβος με τρομάζει – αναρωτιέσαι αν είναι drone ή κάτι από εργοτάξιο».
Η αίσθηση του πολέμου ως κάτι απόμακρο είναι κοινή για πολλούς Ρώσους. Παρά τον μεγάλο αριθμό θυμάτων, ο πόλεμος της Ουκρανίας μοιάζει για μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας με «εικονική» σύγκρουση, όπως αναφέρουν πηγές του BBC.
Ωστόσο, η δολοφονία του Κιρίλοφ στη Μόσχα είναι ένα σοκ που φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα τους.
Η στοχευμένη δολοφονία του στρατηγού πυροδότησε άμεσες αντιδράσεις στα ρωσικά κρατικά μέσα. Παρουσιαστές πολιτικών εκπομπών κατηγόρησαν ευθέως την Ουκρανία, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι «ο Ζελένσκι υπέγραψε τη δική του θανατική καταδίκη».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και δεν έχει ακόμη προβεί σε δημόσια δήλωση για το περιστατικό, έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Ρωσία «πάντα θα απαντά στις απειλές ασφαλείας». Με δεδομένη αυτή τη στάση, μια πράξη αντιποίνων από τη Μόσχα φαίνεται πιθανή.
Η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν την Πέμπτη αναμένεται με ενδιαφέρον. Θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να σχολιάσει τη δολοφονία του Κιρίλοφ; Και, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τα τρία χρόνια, τι θα πει στους Ρώσους για το μέλλον της χώρας;
Η σκληρή πραγματικότητα της βίας στη Μόσχα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ένδειξης αλλαγής πορείας από το Κρεμλίνο, δείχνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει την πορεία κλιμάκωσης.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι ίδιοι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να αισθάνονται τον πόλεμο ως κάτι περισσότερο από μια εικόνα στις οθόνες τους.