Ρωμαϊκή νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γάζα

Ρωμαϊκή νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γάζα

Εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως τυχαία κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στην ακτογραμμή του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στο σημείο ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών, με τουλάχιστον 20 περίτεχνα διακοσμημένους τάφους. Το υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Γάζας ανακοίνωσε την ανακάλυψη, λέγοντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα της τελευταίας δεκαετίας.

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιότητες, καθώς υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος πολλών πολιτισμών , από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους σύμφωνα με τη Βίβλο, μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις Σταυροφορίες.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως περιλαμβάνουν, κατάλοιπα πολιορκίας από τον Μέγα Αλέξανδρο καθώς και εισβολής των Μογγόλων.

Είκοσι ρωμαϊκοί τάφοι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και η ομάδα των αρχαιολόγων αναμένει να αποκαλύψει συνολικά 80 συνολικά στο νεκροταφείο των πενήντα τετραγωνικών μέτρων. Μόνο δύο τάφοι έχουν ανοιχθεί, ο ένας περιείχε υπολείμματα σκελετού και πήλινα πιθάρια.

                                                                           ΦΩΤΟ : Υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Γάζας 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας, Αμπού Ριντά, λόγω του σχήματος των τάφων και των σχετικά περίτεχνων διακοσμήσεων, πιθανότατα οι ταφές ανήκουν σε μέλη της «ανώτερης τάξης» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά τον πρώτο αιώνα.

Σημείωσε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τους μουσουλμανικούς τάφους μεταγενέστερων περιόδων που βλέπουν από βορρά προς νότο, οι ρωμαϊκοί τάφοι κοιτάζουν από την ανατολή προς τη δύση.

Και πρόσθεσε ότι, «Έχουμε κάνει αρκετές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο παρελθόν, με αυτή να είναι η σημαντικότερη τα τελευταία 10 χρόνια».

Ο χώρος, τον οποίο επιβλέπει πλέον μια γαλλική ομάδα αρχαιολόγων, ανακαλύφθηκε από συνεργείο κατασκευής κατοικιών που χρηματοδοτείται από την Αίγυπτο, ενώ για την ώρα, μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας, παραμένει κλειστός για κοινό και δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Share this post