Ρόλο «Ορθόδοξου Βατικανό» αναζητά το Πατριαρχείο Μόσχας

Ρόλο «Ορθόδοξου Βατικανό» αναζητά το Πατριαρχείο Μόσχας

Το Πατριαρχείο Μόσχας ( Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας)  θέλει να μετατρέψει την έδρα του,  στο Σεργκίγιεβ Ποσάτ,  σε ένα «Ορθόδοξο αντίστοιχο» του Βατικανού, της Ιερουσαλήμ και της Μέκκας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κόστιζε στη χώρα ίσως και 140 εκατομμύρια ρούβλια (2.3 εκ. δολάρια), θα ενίσχυε τον έλεγχο πάνω στην Εκκλησία και, υποθετικά, θα προστάτευε τους πατριάρχες του από ποινική δίωξη (Rex, July 7), γράφει  σε πρόσφατο άρθρο του ο Paul Goble* στην ιστοσελίδα του The Jamestown Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με τον Paul Goble η ιδέα, που προβλήθηκε πριν από 20 και περισσότερα χρόνια (Versia, ru, July 8), δέχεται τώρα επικρίσεις λόγω του κόστους της και επίσης τις επιδιώξεις της. Περίπου γύρω στο 90 % των χρημάτων για ένα τέτοιο εγχείρημα θα το επωμιζόταν το κράτος και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι της Ρωσίας, πολλοί από τους οποίους δεν είναι καν Ορθόδοξοι. Και επί πλέον, η ιδέα ενός «Ορθόδοξου» Βατικανό στη Μόσχα υποσκάπτεται από τη συνεχιζόμενη απώλεια επιρροής του Πατριαρχείου Μόσχας  στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας

Διαβάστε το άρθρο στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://jamestown.org/program/moscow-patriarchate-seeking-to-become-an-orthodox-vatican/?mc_cid=f29fdeca70&mc_eid=19af102c8c

Paul Goble είναι ειδικός στις εθνοτικές και θρησκευτικές υποθέσεις στην Ευρασία. Πρόσφατα διετέλεσε διευθυντής έρευνας και δημοσιεύσεων στη Διπλωματική Ακαδημία του Αζερμπαϊτζάν.


Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Audentes στο Ταλίν και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο EuroCollege του Πανεπιστημίου του Tartu στην Εσθονία. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και στο Διεθνές Γραφείο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και στη φωνή της Αμερικής και το ραδιόφωνο ελεύθερη Ευρώπη / Ραδιοτηλεόραση και στο Carnegie Endowment for International Peace.

 

 

Share this post