RND : “Όταν η πανδημία διχάζει την Εκκλησία”

RND : “Όταν η πανδημία διχάζει την Εκκλησία”

Ο διχασμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ζήτημα της πανδημίας και η ασυνήθιστη περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς 

Με αφορμή τον θάνατο, από κορωνοϊό, του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον του εμβολιασμού, το δημοσιογραφικό δίκτυο RND εστιάζει στον διχασμό που επικρατεί στην ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο ζήτημα της πανδημίας. Για τον Κοσμά αναφέρει ότι «από τον άμβωνα απηύθυνε φιλιππικούς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την καμπάνια εμβολιασμού. Εκήρυττε ότι είναι ‘άπιστος’ όποιος φοβάται, λόγω πανδημίας, να μπει σε έναν γεμάτο ναό. (…) Τα κηρύγματα προκάλεσαν την επίπληξη της Ιεράς Συνόδου, του ανωτάτου οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας. Αλλά ούτε αυτό κατάφερε να μεταπείσει τον μητροπολίτη Κοσμά. Δεν τον μετέπεισε ούτε ο θάνατος της αδερφής του από κορωνοϊό, τον Δεκέμβριο. Όπως και ο ίδιος, ούτε εκείνη είχε εμβολιαστεί».

Σε μία γενικότερη παρατήρηση ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ σημειώνει ότι «δεν συμφιλιώνονται οι απόκοσμοι αρνητές του κορωνοϊού, που ζουν σε πνευματικό μεσαίωνα, με τους προοδευτικούς ιερωμένους, οι οποίοι δεν πιστεύουν μόνο στον Θεό, αλλά και στην Επιστήμη. Προπύργιο των αρνητών είναι το Άγιο Όρος, όπου το ποσοστό εμβολιασμού εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 40%. Πνευματικός πατέρας των αρνητών της πανδημίας στην Ελλάδα θεωρείται ο ιερομόναχος Ευθύμιος.

Ο ιερομόναχος Ευθύμιος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν ακόμη από την ανατολή του ηλίου οι πιστοί σχηματίζουν ουρές μπροστά στο μοναστικό κελί του για να εξομολογηθούν και να δεχθούν την ευλογία του. Σύμφωνα με την ‘Καθημερινή’ ο ιερομόναχος ενημερώνει και τηλεφωνικά ή μέσω Ίντερνετ τους πιστούς εκείνους, που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το κουραστικό ταξίδι με προορισμό το Άγιον Όρος, για τους κινδύνους του εμβολιασμού».

Griechenland Berg Athos

 

                                                                         Προπύργιο των αρνητών του κορωνοϊού στην Ελλάδα η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους;

Φαίνεται ότι κάθε μητροπολίτης ακολουθεί τη δική του γραμμή, καθώς, όπως σημειώνει το δίκτυο RND, «ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος εμβολιάστηκε επιδεικτικά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μόλις έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια. Άλλοι ιερωμένοι θεωρούν τα εμβόλια όργανα του σατανά. Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ φαντασιώνεται ότι τα εμβόλια ‘παράγονται από νεκρά έμβρυα μετά την άμβλωση’ και μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε ρομπότ. Το καλύτερη φάρμακο για τον κορωνοϊό, υποστηρίζει ο μητροπολίτης, δεν είναι το εμβόλιο, αλλά η θεία κοινωνία». 

Προνομιακή ή δυσμενής μεταχείριση για τον Τζόκοβιτς;

Tennis | Australian Open | Daniil Medvedev - Novak Djokovic

 

                                                                         Ο Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του προηγούμενου Australian Open, τον Φεβρουάριο του 2021

Σε πολιτικό σήριαλ με άγνωστες προεκτάσεις, εξελίσσεται η υπόθεση του Σέρβου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος σε κρατητήριο προσφύγων στην Αυστραλία. Με κριτική διάθεση το Spiegel Online παρατηρεί: «Σε άλλες εποχές τα είδωλα του αθλητισμού μπορεί να γκρεμίζονταν, αλλά χωρίς να οδηγούνται σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ας θυμηθούμε τον εθισμό του Τάιγκερ Γουντς στο σεξ, τα ψέματα του Λανς Άρμστρονγκ, τα ναρκωτικά του Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι θρύλοι κατέρρεαν μπροστά στα μάτια του κόσμου, που αισθανόταν συμπόνοια πολλές φορές. Τα πταίσματα αφορούσαν την ιδιωτική τους ζωή. Στην πανδημία ισχύουν άλλοι κανόνες. Ό,τι πιο ιδιωτικό διαθέτει ένας άνθρωπος, η φροντίδα της υγείας του, αντιμετωπίζεται ως δοκιμασία για τον χαρακτήρα του και μάλιστα σε δημόσια θέα».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) επισημαίνει ότι δεν έχουν απαντηθεί ακόμη σημαντικά ερωτήματα: «Τι ακριβώς προβλέπει η κατ’ εξαίρεση άδεια που είχε χορηγήσει στον Τζόκοβιτς η πολιτεία της Βικτόρια; Υποτίθεται ότι ο ίδιος απέδειξε την ανάρρωση από τον κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Γιατί αυτό δεν παίζει ρόλο για τις αρμόδιες αρχές; Γιατί έχουν δοθεί 26 κατ’ εξαίρεση άδειες για το Australian Open, αλλά μόνο για τον Τζόκοβιτς γίνεται συζήτηση; Τελικά, υφίσταται προνομιακή ή δυσμενή μεταχείριση, επειδή είναι διάσημος;»

ΠΗΓΗ:   Deutsche Welle 

Share this post