“The Other Pair “– Ταινία μικρού μήκους – Βραβείο στο φεστιβάλ του Λούξορ στην 20χρονη ٍSarah Rozik (βίντεο)

“The Other Pair “– Ταινία μικρού μήκους – Βραβείο στο φεστιβάλ του Λούξορ στην 20χρονη ٍSarah Rozik (βίντεο)

Αναγνώστρια της ιστοσελίδας , με ποικίλα ενδιφέροντα, βρήκε στο διαδίκτυο και μας  έστειλε την αξιολογότατη είδηση- έστω κι’ αν  πέρασαν οκτώ χρόνια-   για την  αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους  “The Other Pair ” ( “Το άλλο Ζευγάρι”) , που διαρκεί μόνο 4 λεπτά. Το  “The Other Pair ”  απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου  του Λούξορ, στην Αίγυπτο, το 2014. 

Σκηνοθεσία: ٍSarah Rozik
Σενάριο: Mohammed Maher
D.O.P : Haitham Nasser
Επιμέλεια: Eman Samir
Ηχολήπτης & Μουσική: Mohamed Hassan Elhanafy
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Hassan Elplisy
Διευθυντής Παραγωγής: Yasser Elfishawy
Ηθοποιοί: Ali Rozik & Omar Rozik

Η υπόθεση της  ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό αγόρι. Φορά μια χαλασμένη σαγιονάρα, η οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένη, αλλά  συνεχίζει να την φοράει, διότι έχει μόνο αυτή για να περπατάει χωρίς πληγώνεται το πόδι του. Κουρασμένο από τη χαλασμένη σαγιονάρα, το αγόρι κάθεται κάτω και προσπαθεί  να τη διορθώσει, όταν κάτι απροσδόκητο συμβαίνει.

Η σκηνοθέτης Sarah Rozik (φωτογραφία κάτω)   , η οποία το 2014 ήταν 20 χρονών,  δήλωσε πως η ταινία της είναι βασισμένη σε πραγματικό γεγονός από τη ζωή του Γκάντι.

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (1869 –1948), όπως ήταν το πραγματικό όνομα του,  αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα. Στην Ινδία τιμάται ως ο πατέρας του έθνους και υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή της αρχής Σατιάγκρα: της αντίστασης στην τυραννία με τη μαζική μη βίαιη ανυπακοή των πολιτών.  Επικεφαλής εθνικών προγραμμάτων για την ανακούφιση των φτωχών, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη δημιουργία θρησκευτικής και εθνικής αρμονίας και την εξάλειψη του άδικου συστήματος των καστών, ο Γκάντι εφάρμοζε τις αρχές της μη βίαιης ανυπακοής των πολιτών, κυρίως για την απελευθέρωση της Ινδίας από την ξένη κυριαρχία. Φυλακίστηκε συχνά για τη δράση του, πολλές φορές για χρόνια, αλλά πέτυχε τον σκοπό του το 1947, όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Λόγω της σπουδαιότητάς του και των επιτευγμάτων του, αποκαλείται Μαχάτμα, που σημαίνει «σπουδαία ψυχή». Ηγέτες, που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά δικαιώματα παγκοσμίως –από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα– αναγνώρισαν  τον Γκάντι ως πηγή έμπνευσης των αγώνων τους για επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τον λαό τους.

*Δείτε την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία

Share this post