“Προσβλητική” απόφαση Δικαστού: Ζήτησε από τον Μητροπολίτη Μόρφου να υπογράψει εγγύηση 5χιλ. ευρώ.

“Προσβλητική” απόφαση Δικαστού: Ζήτησε από τον Μητροπολίτη Μόρφου να υπογράψει εγγύηση 5χιλ. ευρώ.

Ως λίαν “προσβλητική” κρίνεται η απόφαση της προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Μαρίας Λοΐζου, να επιβάλει στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο να υπογράψει χρηματική εγγύηση πέντε χιλιάδων ευρώ για να διασφαλιστεί ότι θα προσέλθει στην κυρίως δίκη, η οποία ορίστηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Ο δικηγόρος του Νίκος Κληρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση, αλλά άλλος νομικός , όταν την πληροφορήθηκε , μας είπε: ” Διαφωνώ με τις απόψεις του Μητροπολίτη Νεόφυτου. Ωστόσο , η απόφαση του Δικαστηρίου να του επιβάλει την υπογραφή χρηματικής εγγύησης, πραγματικά με θλίβει. Δεν πρόκειται για εκληματία , που θα είχε λόγο να αποφύγει την δίκη. Κάθε άλλο θέλει ενώπιον του Δικαστηρίου να υπερασπιστεί της απόψεις του και έτσι το Δικαστήριο έπρεπε να θεωρήσει ότι η παρουσία του , στις 24 Σεπτεμβρίου  είναι δεδομένη”. 

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος προσήλθε στο Δικαστήριο γύρω στις 9.30π.μ. με τον δικηγόρο του Νίκο Κληρίδη. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί πνευματικά του παιδιά , που έφεραν  πανό  με μηνύματα στήριξης προς το πρόσωπό του. Στο Δικαστήριο  είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα από την αστυνομία. Όταν εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης, οι συγκεντρωμένοι τον επεφημούσαν φωνάζοντας “ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ!!!” και έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους. 

Ο Μόρφου Νεόφυτος κατηγορήθηκε γραπτώς ότι την ημέρα των Θεοφανείων “εξήγηρε” τον κόσμο να παραστεί στην Θεία Λειτουργία και στον Αγιασμό των Υδάτων και ότι δεν δεν κατέβαλε  το εξώδικο των 300 ευρώ, το οποίο του επιβλήθηκε.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν δέχθηκε να είναι παρών στην σημερινή διαδικασία ο Μητροπολίτης Νεόφυτος , γιατί δεν θέλησε να φορέσει προστατευτική μάσκα. Ο δικηγόρος Νίκος  Κληρίδης δήλωσε ότι  δεν επετράπη στον κατηγορούμενο να παραστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας ” θλιβερό το συμβάν, αφού δεν του είχε δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες”. Εκ μέρους του Μητροπολίτη ο κ. Κληρίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες και έτσι το Δικαστήριο όρισε δίκη για τις 24 Σεπτεμβρίου. 

Ο Μητροπολίτης Μόρφου και ο συνήγορός του, Νίκος Κληρίδης, εξέφρασαν την θέση ότι ο ιεράρχης ουδόλως εξήγειρε τους πολίτες να παραβιάσουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Όπως είπε ο δικηγόρος, ο πελάτης του δεν προέτρεψε τους πιστούς να παραβιάσουν τα μέτρα, αλλά τους κάλεσε να παραστούν στην λειτουργία των Θεοφανείων. Ο ίδιος εξετέλεσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα, βάσει των δικαιωμάτων του, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα. Κατά την σημερινή διαδικασία, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, δεν επετράπη στον κατηγορούμενο να παραστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς το θλιβερό συμβάν, αφού δεν του είχε δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες.

*Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Ν. Κληρίδη , μετά την σημερινή διαδικασία στο δικαστήριο

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο Μητροπολίτης καθόταν σε ένα παγκάκι , έχοντας απέναντι τον ήλιο. Πολλά από τα πνευματικά του παιδιά πήγαν να πάρουν την ευχή του και ο ίδιος τους συνέστηνε να αποχωρήσουν. Όλοι όμως έμειναν εκεί μέχρι την αναχώρηση του από το Δικαστήριο. 

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρωτοκολλητής του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Άντρη Μακρή, επικαλούμενη οδηγίες ανωτέρων της ,  δεν επέτρεψε στους τρεις δημοσιογράφους ΡΙΚ-ΠΟΛΙΤΗΣ- ageliaforos.com,  παρόλο που επέδειξαν safepass να εισέλθουν στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Παρά τις παραστάσεις των δημοσιογράφων προς το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και του προέδρου της ΕΣΚ προς το Γραφείο της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. 

Share this post