“Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” ο Στυλιανός Καλμπουρτζής

“Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” ο Στυλιανός Καλμπουρτζής

Έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στη διασταύρωση του δρόμου Συγχαρί-Δικώμου το 1974-Απονομή μεταλλίου Κυπριακής Δημοκρατίας.- Οι κόρες του παρέλαβαν τα οστά της μιας παλάμης του πατέρα τους. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία  απένειμε , μετά θάνατον, στον Αντιστρατηγό Καλμπουρτζή Στυλιανό του Παναγιώτη το μετάλλιο“Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” , το οποίο συνόδευε ειδικό δίπλωμα, με την υπογραφή του προέδρου Αναστασιάδη. Η παράδοση του μεταλλίου και του διπλώματος έγινε από τον υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη , στις δύο κόρες του Αντιστράτηγου , Αφροδίτη και Μαρία ( πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων &Αγνοουμένων) , λίγο πριν παραλάβουν για να επαναπατρίσουν  στην Ελλάδα το μικρό οστεοφυλάκιο με τα ανευρεθέντα και ταυτοποηθέντα οστά της μιας παλάμης του ήρωα πατέρα τους!  Τα  οστά ταυτοποιήθηκαν το 2015 στο πλαίσιο του  προγράμματος  εκταφών της  Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP) 

Της παραλαβής των οστών προηγήθηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία,  στο οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας , Γρηγόριος. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από επισήμους και μη που προσήλθαν για να πουν το ύστατο χαίρε στον Στυλιανό Καλμπουρτζή.

Το οστεοφυλάκιο έφερε επάνω τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου και το ξίφος του, ενώ μπροστά υπήρχαν ορισμένα από τα παράσημα του. Συγκινητική η παρουσία συμπολεμιστών του με το λάβαρο της της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) . Οι ίδιοι φορούσαν μαύρες φανέλες με το όνομα της μοίρας. Διακριτικά παρών και ο απόστρατος σήμερα συνταγματάρχης Γεώργος Χατζηστεφάνου, στον οποίο περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ανατέθηκε να ανασυστήσει την 181(ΜΠΠ)

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

«Σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο στην υπόθεση Καλπουρτζή. Φεύγει από τη μία του πατρίδα σε αυτή που έμεινε και θα μείνει αιώνια και πάει στην άλλη του πατρίδα. Η Ελλάδα είναι μία είτε εδώ, είτε εκεί όλοι οι άνθρωποι μας είναι Έλληνες. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι έχουμε δρόμο ακόμη.  Είναι ένας αγνοούμενος που βρέθηκε. Είναι άλλοι 800 που έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να βρούμε την αλήθεια και γι’  αυτούς τους ανθρώπους. Ο Καλπουρτζής επιστρέφει στην πατρίδα, ας επιστρέψουν και οι υπολοιποι ,ας βρεθούν και όλοι οι άλλοι»,  δήλωσε συγκινημένη η κυρία Μαρία Καλπουρτζή.   Επίσης, ευχαρίστησε  την Κυπριακή πολιτεία και τον κυπριακό λαό για την συμπαράσταση τους.  

Στο τρισάγιο  παρευρέθηκαν , μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της κυπριακής  Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο πρέσβης της Ελλάδος Θεοχάρης Λαλάκος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Στυλιανός Τίτανας.

Σε ομιλία του ( το πλήρες κείμενο πιο κάτω) στην τελετή επαναπατρισμού των οστών του ηρωικώς πεσόντoς κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση», που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι η στάση της «συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, που συνόδευσε τα οστά του ήρωα από την Λάρνακα στην Ελευσίνα με πτήση C-130,  σχολίασε σε ανάρτηση του στα social media.


Ποιος ήταν ο ήρωας Συνταγματάρχης

Ο αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου 1945 για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Την 1η Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950 και κατετάγη στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.  

Υποδιοικητής της Μοίρας ήταν ο Ελλαδίτης λοχαγός,  Σπυρίδων Λαλιώτης, προσωπικότητα αμφιλεγόμενη , όπως λέγεται από πολλούς που υπηρέτησαν τότε στην 181ΜΠΠ .  Στις 02:00 της 20ης Ιουλίου η Μοίρα με 200 περίπου άνδρες και επικεφαλής τον αγνοούμενο διακινήθηκε και τάχθηκε σε περιοχή πλησίον του Συγχαρί της Κερύνειας όπου είχε την έδρα του το 361 Τάγμα Πεζικού. Στις 06:30-07:00 της 20ης Ιουλίου δέχθηκε επίθεση από τη τουρκική αεροπορία η οποία διήρκησε για μια περίπου ώρα. Μετά την επίθεση η Μοίρα κατέλαβε θέσεις μάχης σε μια κοιλάδα μεταξύ των χωριών Συγχαρί και Μπέλλα-Πάϊς. Στις 11:00 οι άνδρες της Μοίρας άρχισαν να βάλλουν με τα πυροβόλα εναντίον των Τούρκων που βρίσκονταν στην Άσπρη Μούττη. Συνέχισε να βάλλει εναντίον των τούρκικων θέσεων μέχρι τις 16:00 της 22ας Ιουλίου όταν και συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Μετά τη κατάπαυση του πυρός οι Τούρκοι συνέχισαν να βάλλουν εναντίον της ανδρών της Μοίρας.

                                                                                                                                      ΦΩΤΟ: Αρχείο Οικογένειας Στ. Καλμπουρτζή

Στις 23 Ιουλίου η ώρα 09:00 η Μοίρα έλαβε οδηγίες όπως παραμείνει στις θέσεις μάχης που επάνδρωνε. Στις 15:00 η Μοίρα έλαβε σήμα από τη Διοίκηση Πυροβολικού για οπισθοχώρηση και μετάβαση στη Λευκωσία. Τα τουρκικά στρατεύματα επωφελούμενα της κατάπαυσης του πυρός προωθήθηκαν και κατέλαβαν αρκετά υψώματα της περιοχής. Όταν το πρώτο αυτοκίνητο της φάλαγγας πλησίασε στη διασταύρωση του δρόμου Συγχαρί-Δικώμου οι Τούρκοι άρχισαν να βάλλουν με καταιγιστικά πυρά με αποτέλεσμα τα οχήματα να ακινητοποιηθούν. Μετά από διαταγή του Διοικητή οι στρατιώτες κατήλθαν των οχημάτων και έλαβαν θέσεις μάχης ανταποδίδοντας τα πυρά.

Περί της 18:00 κάποιοι εκ των στρατιωτών κατόρθωσαν να διαφύγουν από τη περιοχή ενώ οι υπόλοιποι άνδρες που παρέμειναν στη περιοχή εξαιτίας των συγκεντρωτικών πυρών που δέχονταν από τα τουρκικά στρατεύματα και της προελάσεως τους αναγκάστηκαν να παραδοθούν.

Ανασκαφική προσπάθεια

Η περιοχή που διερευνήθηκε βρίσκεται στα νότια  του χωματόδρομου που οδηγεί από το Συγχαρί στο Πέλλα Παϊς Η ανασκαφή διεξήχθη μεταξύ 24 Νοέμβριου και   27 Σεπτέμβριου 2011.  Η περιοχή που έχει ανασκαφεί  είναι 94μ ×22μ. Κατά την ανασκαφή ανευρέθηκαν  οστά  που αντιστοιχούν σε δυο άτομα εκ των οποίων το  δεύτερο άτομο ταυτοποιείται με τον GKC 126.56 Πολυδώρου Αντώνης Βραχίμης .

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου, κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Το όνομα του ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή, φέρει το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Στο στρατόπεδο Καλμπουρτζή στην Κύπρο

Χθες ,21/07/2021 έγινε η τελετή υποδοχής του οστεοφυλακίου του Στυλιανού Καλμπουρτζή  στο στρατόπεδο  της Εθνικής Φρουράς στον Δελίκηπο, που φέρει το όνομα του. Το οστεοφυλάκιο τοποθετήθηκε μπροστά από το μνημείο, στο οποίο υπάρχει η προτομή του

Τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε μια εκ βάθους ψυχής ομιλία από την κόρη του Μαρία.

 

Στην συνέχεια μίλησε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης

Αποχαιρετισμός Στυλιανού Καλμπουρτζή από τον Α/ΓΕΕΦ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων , μονόλεπτη σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ο ήλιος πήγαινε προς την δύση. Το οστεοφυλάκιο μεταφέρθηκε στο εκκλησάκι του στρατοπέδου, από όπου μεταφέρθηκε σήμερα το πρωΐ στον ναό της του Θεού Σοφίας. 

 

Ομιλία ΥΦΕΘΑΕ Αλκιβιάδη Στεφανή

 

 

Στυλιανέ Καλμπουρτζή πέρασες με την ανδρεία σου στην αθανασία by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου

«Αυτή η στιγμή είναι ανεπανάληπτη, γιατί είναι η αιωνιότητα…» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post