“Ποδοσφαιρική ομάδα” οι υποψήφιοι “πρόεδροι” στην “ΤΔΒΚ”

“Ποδοσφαιρική ομάδα” οι υποψήφιοι “πρόεδροι” στην “ΤΔΒΚ”

“Εκλογές” δύο γύρων -11και 18 Οκτωβρίου. Δύσκολη η κατάσταση για Ακιντζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μετά την μη υποβολή υποψηφιότητας από τον  Αλί Σανατκάρ, οι υποψήφιοι “πρόεδροι” της “ΤΔΒΚ”  είναι μια “ενδεκάδα” ποδοσφαιρικής ομάδας.   Ο Σανατκάρ δήλωσε ότι  δεν ήταν έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και γι΄αυτό  δεν υπέβαλλε υποψηφιότητα.

Από τους έντεκα οι τέσσερις είναι κομματικοί. Ερσίν Τατάρ εκ μέρους του ΚΕΕ, Τουφάν Ερχιουρμάν εκ μέρους του ΡΤΚ, Ερχάν Αρικλί εκ μέρους του κόμματος Αναγέννησης και ο υποψήφιος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας, Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ. Ο Μουσταφά Ακιντζί και οι υπόλοιποι κατέρχοναται ως ανεξάρτητοι.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι, αν επανεκλεγεί, θα προσπαθήσει  να κάνει  περισσότερα απ’ όσα έκανα τα τελευταία 5 χρόνια “με το όραμα τετραδιάστατης πολιτικής”. 

Ο «λαός», είπε,  ξέρει τι είναι η εναλλακτική της δικής του πολιτικής, που είναι  «επικεντρωμένη στη λύση». Η λύση αυτή, επεσήμανε “δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική, που βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, όπως προβλέπουν οι παράμετροι του ΟΗΕ».

Ο Ακιντζί εκτίμησε ότι, μετά τις “εκλογές”  και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν, ο γ.γ. του ΟΗΕ  θα ενεργήσει για να δημιουργηθεί το έδαφος για μια άτυπη πενταμερή σύνοδο για την Κύπρο, όπως δεσμεύτηκε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλη του την δύναμη για να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση που θα βασίζεται στο σεβασμό.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GEZICI: Προπορεύεται ο Ακιντζί, αλλά τελικά θα χάσει

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται ότι τελικά θα χάσει τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας  GEZICΙ.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι εκλογές θα είναι δύο γύρων . Στον πρώτο γύρω προηγείται ο Ακιντζί και ακολουθούν οι

Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Ερχιουρμάν, Κουντρέτ Οζερσάι, Ερχάν Αρικλί, Σερντάρ Ντενκτάς και Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ.

Η δημοσκόπηση έγινε στις 21,22 και 23 Αυγούστου με 4530 ερωτηθέντες και στις 6 «επαρχίες» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας ποσοστό 33,4% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μουσταφά Ακιντζί, 32,1% τον Ερσίν Τατάρ 16,6% τον Τουφάν Ερχιουρμάν, το 9,2% τον Κουντρέτ Οζερσάι, 5,1% τον Ερχάν Αρικλί, 3,4% τον Σερντάρ Ντενκτάς και 0,2% τον Τσινέρ που είναι ο υποψήφιος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (Γκρίζων Λύκων).

Για τον  δεύτερο γύρο, στην ερώτηση, εάν είναι μεταξύ των Ακιντζί και Τατάρ ποιον θα ψήφιζαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 50.8% τον Ερσίν Τατάρ και 49,2% τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ερώτηση για την αξιολόγηση της απόδοσης της πενταετούς θητείας του Μουσταφά Ακιντζί όσον αφορά το Κυπριακό, το 45,2% θεωρεί την απόδοσή του θετική και το 54,3% αποτυχημένη.

Στην έρευνα περιλαμβανόταν και ερώτηση πώς βρίσκουν τον ρόλο του κ. Ακιντζί στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους με το 58,3% να δηλώνει ότι ο ρόλος τους δεν ήταν θετικός και το 31% ότι ήταν θετικός.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι προσδοκίες τους από το άτομο που θα εκλεγεί και με την σημείωσε ότι δόθηκαν από τον κάθε συμμετέχοντα περισσότερες από μία απαντήσεις, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: το 77,1% περιμένει να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία, το 62,9% να βρει την λύση στο Κυπριακό, το 58,6% να καταλαβαίνει καλά από οικονομία, το 53,6% να μπορεί να χειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής και να εργαστεί από κοινού με την ψευδοκυβέρνηση και το 53,5% να δίδει σημασία στην προστασία της τ/κ κουλτούρας.

Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις και για το Κυπριακό, με ποσοστό 78,2% των ερωτηθέντων να απαντά στην ερώτηση του «τί λύση προτιμάτε» τα δύο χωριστά κράτη, και το 21,8% να δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει ομοσπονδία με τους Ε/κ».

Στην ερώτηση για τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 81,1% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστούν, το 4,1% να ακυρωθούν και το 4,9% ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα εγγυήσεων της ΕΕ αι του ΟΗΕ.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ»- στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας» – το 76,8% απάντησε ότι τις στηρίζει και το 13,4% ότι δεν τις στηρίζει.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ. Η πρώτη φωτογραφία με τις αφίσες είναι της Κάτιας Χριστοδούλου

 

 

 

 

 

 

 

Share this post