” Ο σος βλαστός”: Γ Τόμος της Επετηρίδας Πνευματικής Παρουσίας Ιμβρίων και Τενεδίων

” Ο σος βλαστός”: Γ Τόμος της Επετηρίδας Πνευματικής Παρουσίας Ιμβρίων και Τενεδίων

Βρίσκεται στην κυκλοφορία από τις 7 Αυγούστου 2023 ο Γ Τόμος της Επετηρίδας Πνευματικής Παρουσίας Ιμβρίων και Τενεδίων ” Ο σος βλαστός”. 
Η Επετηρίδα εκδίδεται από την Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου,  υπό την αιγίδα της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η ύλη του Γ Τόμου, όπως προκύπτει και από τα περιεχόμενα, πλούσια και ενδιαφέρουσα  όπως των δύο προηγούμενων. 

 

Πιο κάτω παρατίθεται η μονογραφία του Γιώργου Ξεινού με θέμα “Το Μετόχι των Ταξιαρχών στην Ίμβρο”

Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός και το Μετόχι στην Ίμβρο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2023 ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Εξάλλου, η  Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου συμμετέχει στην Εσπερίδα, με θέμα “ΙΜΒΡΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”, που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Ι. Μ. Ίμβρου και Τενέδου και της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, στις 21 Αυγούστου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.Στην Εσπερίδα, την οποία θα χαιρετίσει ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ( Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι το χωριό Του) θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κύριοι Γιώργος Ξεινός, Αναστάσιος Ωρολογάς και Γιάννης Γιαννάκης αντίστοιχα. 

Επίσης, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του κ. Αναστάσιου Ωρολογά, με θέμα : “1973, Μικρό Οδοιπορικό στον Άθω”.

Για την έκθεση φωτογραφίας ο επιμελητής της κ. Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, σημειώνει: “Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, υλικό του Ομότιμου Καθηγητή Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. από την πρώτη του επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία το 1973, το οποίο εστιάζει κυρίως στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των μοναστηριών.

Ο κ. Ωρολογάς, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από την Ίμβρο, έλαβε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον θείο του, διάσημο φωτογράφο, Σπύρο Μελετζή. Επιπλέον, έλαβε μαθήματα φωτογραφίας από τον καλλιτεχνικό όμιλο της ΧΑΝΘ.Ο Καθηγητής Αναστάσιος Ωρολογάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Ο πατέρας του Γεώργιος Ωρολογάς γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου το 1914 και η μητέρα του Γαρυφαλιά, στην Πάνορμο Μ. Ασίας το 1921.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1975. Το 1979 μετά την ειδίκευσή του στην Α’ Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ., έλαβε τον τίτλο του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου και το 1981 τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.- Κατά τα έτη 1979-1980 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με αντικείμενο την Κλινική Νευρολογία και στο διάστημα 1983-1984 εργάστηκε σαν επισκέπτης Ερευνητής στο Νευροχημικό εργαστήριο του Νευροψυχιατρικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA). Το 2002 εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, θέση την οποία έχει ως σήμερα. Επίσης, από το 2003 ως σήμερα είναι μέλος στο International Medical & Scientific Board της Multiple Sclerosis International Federation.Το 2011 εξελέγη Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, την οποία διήθυνε ανελλιπώς μέχρι το 2017. Από το 2017 ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Κλινική «Αγιος Λουκάς» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Το 2022 χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε Άρχοντα Ασηκρήτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.Είναι παντρεμένος με την Τζιβρά Ανδρομάχη και έχουν 2 γιούς, τον Γεώργιο και τον Γεράσιμο”.

Share this post