” Ο σος βλαστός”: Γ Τόμος της Επετηρίδας Πνευματικής Παρουσίας Ιμβρίων και Τενεδίων
Πιο κάτω παρατίθεται η μονογραφία του Γιώργου Ξεινού με θέμα “Το Μετόχι των Ταξιαρχών στην Ίμβρο”
Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός και το Μετόχι στην Ίμβρο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2023 ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ
Εξάλλου, η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου συμμετέχει στην Εσπερίδα, με θέμα “ΙΜΒΡΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”, που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Ι. Μ. Ίμβρου και Τενέδου και της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, στις 21 Αυγούστου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.Στην Εσπερίδα, την οποία θα χαιρετίσει ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ( Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι το χωριό Του) θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κύριοι Γιώργος Ξεινός, Αναστάσιος Ωρολογάς και Γιάννης Γιαννάκης αντίστοιχα.
Επίσης, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του κ. Αναστάσιου Ωρολογά, με θέμα : “1973, Μικρό Οδοιπορικό στον Άθω”.
Για την έκθεση φωτογραφίας ο επιμελητής της κ. Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, σημειώνει: “Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, υλικό του Ομότιμου Καθηγητή Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. από την πρώτη του επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία το 1973, το οποίο εστιάζει κυρίως στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των μοναστηριών.
Ο κ. Ωρολογάς, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από την Ίμβρο, έλαβε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον θείο του, διάσημο φωτογράφο, Σπύρο Μελετζή. Επιπλέον, έλαβε μαθήματα φωτογραφίας από τον καλλιτεχνικό όμιλο της ΧΑΝΘ.Ο Καθηγητής Αναστάσιος Ωρολογάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Ο πατέρας του Γεώργιος Ωρολογάς γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου το 1914 και η μητέρα του Γαρυφαλιά, στην Πάνορμο Μ. Ασίας το 1921.