“Ο Πλανήτης μας , η υγεία μας”

“Ο Πλανήτης μας , η υγεία μας”

Μηνύματα Υπουργού Υγείας και Προέδρου του ΠΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ηγείας

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέλος του οποίου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 1948. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι “ο Πλανήτης μας, η Υγεία μας”.  Ο Υπουργός Υγείας , Μιχάλης Χατζηπαντέλας , σε μήνυμα του αναφέρει:

“Εδώ και 2 συναπτά έτη, η υφήλιος ταλανίζεται από την πανδημία COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με προ δραστική διάθεση, έχει επιλέξει το θέμα για να υπενθυμίσει ότι πέραν από την πανδημία, υπάρχουν και άλλες δυνητικές απειλές σε παγκόσμια κλίμακα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συλλογική δράση.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η περιβαλλοντική μόλυνση μέσω του αέρα που αναπνέουμε και του νερού και των τροφίμων που καταναλώνουμε, επηρεάζει την υγεία μας με συνήθως μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με συντονισμένες ενέργειες, τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει, προβαίνει σε πολυάριθμες και πολυδιάστατες ενέργειες για τη δημιουργία ευημερουσών υγειών κοινωνιών χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια.

Σύμφωνα με την προσέγγιση “One Health” υπάρχει σύνδεση και εξάρτηση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η ανάγκη εστίασης στη δημιουργία υγιών κοινωνιών σε έναν υγιή πλανήτη, γίνεται όλο και πιο εμφανής. H κλιματική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επιφέροντας πολλαπλές επιπτώσεις με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία πολλών συνανθρώπων μας.

Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη ξεχωριστά και σας ζητώ, όπως προωθήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον μας. Οι ατομικές επιλογές και οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν το περιβάλλον μας αλλά και την υγεία μας.

Ας φανταστούμε όλοι μαζί ξανά ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το υγιεινό νερό και τα ασφαλή τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον πλανήτη θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενεές. Είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για τη Δημόσια Υγεία”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αποτυπώνονται στο γράφημα, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά

αίτια / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου στο δικό του μήνυμα αναφέρει:

“Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας θα ήθελα να απευθυνθώ με αισθήματα περηφάνειας προς όλους τους συναδέλφους μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τους γιατρούς μας, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμβεβλημένους ή όχι με το ΓΕΣΥ, κάθε ειδικότητας.

Ως ΠΙΣ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλετε στα νοσηλευτήρια, στα ιατρεία σας για να διασφαλίσετε την υγεία των ασθενών και εμείς με τη σειρά μας καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σας, προασπιζόμενοι το επιστημονικό κύρος και αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Η υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, ανέδειξε την επιστημονική σας επάρκεια, τον επαγγελματισμό, αλλά και το τεράστιο πλεόνασμα ανθρωπιάς, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχετε επιδείξει.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας βρίσκει πιο αισιόδοξους, που σοφούς και σίγουρα σε μια θέση όπου μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι φτάνουμε εάν δεν έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο της εξόδου από την κρίση.

Μια παρατεταμένη κρίση που δοκίμασε σκληρά τις αντοχές σας αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας, μόλις στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του. 

Είναι γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε επίσης την ανάγκη για εμπιστοσύνη στα επιστημονικά επιτεύγματα αλλά και την μεγάλη αξία της συσπείρωσης όλων μας για την προστασία του πολίτη, καθότι οι προκλήσεις με ή χωρίς υγειονομικές κρίσεις, εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Ο ΠΙΣ ήθελε, θέλει και απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου και με αποτελεσματικό και επαρκή εποπτικό έλεγχο.

Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Ούτε σύστημα υγείας μπορεί να υπάρξει χωρίς γιατρούς.

Γι’ αυτό και η ιατρική κοινότητα αποτελεί όχι μόνο αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγείας, αλλά τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο πρέπει το σύστημα να στηρίζει την επιστημοσύνη του, την κλινική διαχείριση, τη διασφάλιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας υγείας, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά όλους τους συναδέλφους και να τους διαβεβαιώσω ότι ο ΠΙΣ δηλώνει παρών και μάχιμος σε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και το επίπεδο του τομέα της υγείας στον τόπο μας”.

Share this post