“Nέα γεωγραφία κατανοήσεων» Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ

“Nέα γεωγραφία κατανοήσεων» Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν «μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στην Αθήνα μεταξύ του ιδίου και των ομολόγων του των δύο άλλων χωρών. Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών στις 11:30 και είχαν, πριν την τριμερή,  20λεπτη συζήτηση στο μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών. 

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Δένδιας, καθώς οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ- πως οι εξελίξεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του χθες και σήμερα, με κοινό παρανομαστή να αποτελεί το «πώς θα αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

«Τονίσαμε από κοινού ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στην προσπάθεια επιβολής των θέσεων της Τουρκίας δια της βίας είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας, προς όφελος του συνόλου των χωρών της περιοχής», σημείωσε και τόνισε :«Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων που με συνέχεια και συνέπεια δημιουργούμε». 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η τριμερής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ «ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός αμιγώς ενεργειακού προγράμματος». Μπορεί η ενέργεια να αποτελεί προτεραιότητα, όμως οι χώρες προσβλέπουν στην περαιτέρω βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και ευρύτερα των πολιτικών τους σχέσεων και μπορεί να επεκταθεί σε μια σειρά από τομείς όπως άμυνα, ασφάλεια, τεχνολογία, έρευνα, διαχείριση υδάτων, αφαλάτωση, ΑΠΕ, προστασία του περιβάλλοντος, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, καθώς και συνεργασία μεταξύ ομογενών στο εξωτερικό, ενώ ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο είναι αυτό της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και πρόσφατα με  το Σουδάν.

 

Share this post