” Καλές ειδήσεις” για την “Βόρειο Κύπρο” προανήγγειλε ο Ερντογάν από την Αγιά Σοφιά

” Καλές ειδήσεις” για την “Βόρειο Κύπρο” προανήγγειλε ο Ερντογάν από την Αγιά Σοφιά

Την Αγιά Σοφιά στην Πόλη, την οποία πριν ένα χρόνο μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί,  επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος για να κάνει σήμερα δηλώσεις για τον ερχομό του , την Τρίτη, στα κατεχόμενα. 

Μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ερντογάν έκανε λόγο για “καλές ειδήσεις” , αλλά απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος. “ Θέλω να της τις δώσω όντας εκεί, στο Κοινοβούλιο. Δεν θα ήταν σωστό να τα πω από τώρα. Έχουμε κάνει μια καλή κίνηση. Ολοκληρώσαμε και τις προεργασίες. Την Τρίτη, όπως πάντα, θα έχουμε στη Βόρεια Κύπρο τις καθιερωμένες ετήσιες τελετές μας. Θα συμμετέχουμε στις τελετές με διευρυμένη επιτροπή και την ίδια μέρα το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην πατρίδα. Η ευχή μου είναι να μεταφέρουμε, με τις τελετές μας, με τον καλύτερο τρόπο μηνύματα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, για το νησί και για όλον τον κόσμο», είπε.

                                             Ο Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο, ηγέτη του κόμματος “Γκρίζοι Λύκοι” Ντεβλέτ Μπαχτσελί (δ), ο οποίος θα τον συνοδεύει στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο την  ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στο “κοινοβούλιο της Βόρειας Κύπρου”, στις 19 Ιουλίου θα μποϊκοτάρει  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (TDP) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

Μετά την απόφαση του TDP να μην παραστεί στη συνεδρίαση, το CTP,  αξιωματική αντιπολίτευση,  ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Το CTP έχει 12 μέλη και το TDP  3  στο “κοινοβούλιο” των 50 εδρών.

“Η Κομματική Συνέλευση του CTP πιστεύει ότι η μορφή των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της TRNC έχει μετατοπιστεί από το σωστό έδαφος και συνεπώς δεν είναι βιώσιμη  προς το συμφέρον του αμοιβαίου σεβασμού, της αγάπης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δυο κρατών και των δυο λαών”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση .

Επίσης , σημειώνται ότι το CTP είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι ως τέτοιο  έχει “σημαντική θέση στο πρωτόκολλο TRNC”. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιελαμβάνει  συναντήσεις με αντιπολιτευόμενα κόμματα ή το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, προστίθεται .”Η ευκαιρία να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις απόψεις, με τις οποίες δεν συμφωνεί το CTP στο πλαίσιο της ομιλίας ,δεν θα είναι φυσικά εφικτή” καταλήγει η ανακοίνωση του  CTP. 

Το TDP εξέδωσε επίσης λεπτομερή ανακοίνωση  σχετικά με την απόφαση να κάνει μποϊκοτάζ στην ομιλία Ερντογάν . “Στις πληροφορίες που μας δόθηκαν από την Προεδρία του Κοινοβουλίου, κατέστη σαφές ότι θα υπάρξει μονομερής έκφραση απόψεων κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Κοινοβούλιο”, ανέφερε η δήλωση.

Επίσης , αναφέρεται  ότι ο κ. Ερντογάν θα δώσει μηνύματα, “που σχετίζονται στενά με τον τουρκοκυπριακό λαό και το μέλλον της χώρας στην ομιλία του στο κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις είναι επίσης θέμα συζήτησης”.

*Δείτε στους συνδέσμους ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

https://haber.sol.org.tr/haber/erdogan-kuzey-kibris-parlamentosunda-boykot-edilecek-309448

https://www.sabah.com.tr/gundem/2021/07/16/son-dakika-baskan-erdogandan-cuma-namazi-sonrasi-onemli-aciklamalar

https://www.ntv.com.tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogankktcde-bir-mujde-verecegim,ZrsEwmiBRUiC5AQ44Pf52w

 

Share this post