“Η τέχνη της πνευματικής πατρότητας και μητρότητας. Η μαρτυρία της Ερήμου”

“Η τέχνη της πνευματικής πατρότητας και μητρότητας. Η μαρτυρία της Ερήμου”

Στα μέσα Δεκεμβρίου, που ήμουν στην Αθήνα, βρήκα το ενδιαφέρον βιβλίο Oδηγείν ανθρώπους. Τέχνη Τεχνών” (Εκδόσεις Πορφύρα-Ακρίτας Α’ έκδοση: Νοέμβριος 2022)  της δρος Αγγελικής Τζουβάλη-Καριώτογλου. Το βιβλίο πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα “Η τέχνη της πνευματικής πατρότητας και μητρότητας. Η μαρτυρία της Ερήμου”.

Μια “πρόγευση” του βιβλίου δίνει το  οπισθόφυλλο του, στο οποίο διαβάζουμε: 

❓Τι είναι η “Πευματική καθοδήγηση στο  πλαίσιο  της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης; Πως την έχουμε βιώσει μέσα στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας; Πως την ζούμε οι σύγχρονοι χριστιανοί;

 📌Σήμερα στην Εκκλησία μας βιώνουμε συχνά ένα νοσηρό «γεροντισμό», που απέχει πολύ από την πνευματική μας παράδοση. «Γέροντες» που κρύβουν το Χριστό από τα μάτια των ανθρώπων και γιγαντώνουν την δική τους παρουσία, συντηρούν την εξάρτηση των πνευματικών τους τέκνων και δεν τους βοηθούν να φθάσουν στην «πνευματική ενηλικίωση». Έτσι δημιουργούνται στους κόλπους της εκκλησίας φατρίες που αγγίζουν τα όρια του φανατισμού, μικρές «εκκλησίες» γύρω από τον  «γέροντα»…

*Αυτό το βιβλίο, έχει στόχο να θυμίσει ταπεινά σε όλους μας, τί μας παρέδωσε ο Χριστός, τι έκαναν οι Απόστολοι, πώς λειτούργησαν τη σχέση πνευματικού πατέρα και πνευματικού τέκνου στην πρώτη Εκκλησία, ποια είναι η παρακαταθήκη των μεγάλων νηπτικών Πατέρων και Μητέρων της ερήμου στο θέμα της πνευματικής καθοδήγησης”.

 Το βιβλίο προλογίζει ο Αρχιμ. π.  Θεοδόσιος Μαρτζούχος
Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Κόρδης

👉Εκδόσεις Ακριτας, www.akritasbooks.gr, 2130291224

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

 1. Η πνευματική πατρότητα στην παράδοση της Εκκλησίας
 2. Πνευματική πατρότητα και μητρότητα. Η σχέση με την ιερωσύνη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

 1. Ο Ιησούς, αρχέτυπο πνευματικής πατρότητας
 2. Πνευματική πατρότητα: Μια συνεχής πνευματική πορεία
 3. Ποιμένας ή παιδαγωγός; Δίλημμα ή αναγκαιότητα;
 4. Τα θεραπευτικά όπλα του πνευματικού πατέρα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΟΙΜΑΝΣΗ

 1. Ποιμαντική του «λεντίου»1: Η διακονούσα αυθεντία
 2. «Μετὰ φειδοῦς ἀγαπητικῆς»: Η εξουσία της αγάπης
 3. Διάκριση και εξατομικευμένη διαποίμανση των Nηπτικών Πατέρων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 1. Το «αὐτεξούσιον» του ανθρώπου στα Nηπτικά Kείμενα
 2. Ασκητική υπακοή και ελευθερία. Η υπέρβαση της πειθαρχίας
 3. Η «ὑποδούλωσις εἰς τὸν ἀδελφόν»: Η «άλλη» ελευθερία

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η ΑΓΑΠΗ, ΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

* Με άδεια της συγγραφέως δημοσιεύουμε την Εισαγωγή του Βιβλίου

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΟΥΒΑΛΗ – ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ: Στην Εκκλησία μας βιώνουμε συχνά ένα νοσηρό «γεροντισμό» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Η Συγγραφέας

Kariotoglou Aggeliki

 Η Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι  Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Mṻnster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε σε θέματα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί 35 χρόνια στο Κλασσικό Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, του οποίου διετέλεσε και Υποδιευθύντρια.

Με τη διδακτορική της διατριβή, η οποία φέρει τον τίτλο « Αυθεντία και ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών» (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) έδωσε νέα ώθηση στην κατανόηση  της θεμελίωσης  του μαθήματος με βάση τη διδασκαλία των Νηπτικών Πατέρων της Εκκλησίας και τα πορίσματα της επιστήμης της Παιδαγωγικής. Έχει γράψει βοηθήματα για μια ορθότερη κατανόηση των σχολικών εγχειριδίων του Γυμνασίου και του Λυκείου, και τα βιβλία: «Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας» (1984), «Ζωντανό Σχολείο» (Ακρίτας 1997), « Του Λόγου το αληθές» (Γρηγόρης 2015) και  αριθμό άρθρων.

Η επιτυχία της στο χώρο της εκπαίδευσης συνίσταται στην προσπάθεια εισαγωγής ορθόδοξων κριτηρίων σε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που βασίζονται στο δημιουργικό διάλογο με τα παιδιά.

Είναι παντρεμένη με τον π. Αλέξανδρο Καριώτογλου,  μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά  επτά εγγονών.

ΥΓ:  Την Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου και τον π. Αλέξανδρο , όταν ήταν λαϊκός, μαζί με την μετέπειτα σύντροφο και τώρα πρεσβυτέρα του -και οι  δύο φοιτητές στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχα την χαρά να γνωρίσω στην Ιερά Μονή Πεντέλης-ήμουν στην προτελευταία τάξη του Λυκείου- επί Ηγουμενίας του μακαριστού Θεοκλήτου Φεφέ. Έκτοτε τους συνάντησα δύο φορές στον Άγιο  Ανδρέα , στην πλατεία Αμερικής, όπου διακονούσε ο Μικρασιατικής καταγωγής μακαριστός Αρχιμ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Γαβριήλ Τσάφος, για τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  μου είχε πει , πριν λάβει το οφίκιο :  “διατηρεί στην Αθήνα ( ο π. Γαβριήλ) ανόθευτη την Μικρασιατική ευσέβεια , όπως του την μετέδωσαν οι γονείς του και οι άλλοι πρόσφυγες στην Αθήνα”.  Την εποχή εκείνη, όπως και κάποια χρόνια μετά , ο π. Αλέξανδρος ως λαϊκός έψελνε στην Μονή Πεντέλης , στον Άγιο Ανδρέα και στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά , στην Πλάκα. Ο Αλέξανδρος Καρώτογλου, Δρ Θεολογίας-Θρησκειολογίας, χειροτονήθηκε κληρικός το 2018 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και διακονεί  αμισθί ως εφημέριος στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Το υστερόγραφο αφιερώνεται στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης (1974-1986) Χρυσοστόμου ( Βούλτσου),  των μακαριστών Αρχιμανδριτών Θεοκλήτου Φεφέ και Γαβριήλ Τσάφου, καθώς και του μακαριστού  Οικονόμου π. Φωτίου Σακελλαρίου, ο οποίος για σειρά ετών ήταν εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά και στην συνέχεια στην ενορία μου, την Αγία Τριάδα Βύρωνος. 

Α. Βικέτος

 

Share this post